• 瀏覽: 10,835
  • 回覆: 68
  • 追帖: 8
2020年唯一外遊就在上年今日(1月2日)。早上七時半乘快運飛那霸,上機前先在環亞食個早餐先。第一次坐快運,座位都寬敞呀!

那霸機場非常熱鬧。

落機後行去國內綫那邊 食午餐,途中見到往賴長島酒店專車, 呢間酒店將會係我哋最後一晚入往。

很快就行到空港食堂, 午餐冇乜特別,都係地道嘅沖繩食品吧。

午餐後再坐單軌去那霸市中心, 你可能會問點解去沖繩都唔租車?我都想租呀,但今日租唔到 ,因為係日本人過新年,一個月前 啲車都已經冇曬,最快要聽日先有。

喺酒店放低行李之後,就再坐單軌去 睇下日本人點樣過新年。 因為聽日下晝會攞車,所以就買咗張24小時乘車券。

沖宮(琉球八社之一)

排隊去祈福嘅日本人非常多

路邊泊咗唔少嘅快餐車

回覆 引用 TOP

行完沖宮嘅門口,再去另一邊嘅護國神社,呢度就更多人。

回覆 引用 TOP

襯完熱鬧之後都係 再坐單軌去歌町站一帶行公司,睇下D福袋嘅行情。

百貨公司裏面有表演節目,座無虛席

回覆 引用 TOP

行過7 11,好有親切感

今晚喺度食晚飯

敍敍苑燒肉

返酒店

回覆 引用 TOP

酒店就係國際通附近,休息一陣再出去行下

酒店附近有24小時營業嘅超市

由於酒店冇附設停車場,就去附近搵定聽晚攞車之後可以泊邊度

回覆 引用 TOP

早起食完早餐就出發去首里城

今次去左六日都係藍天,中午廿五度。

回覆 引用 TOP

反其道而行,由首里城公園上首里城

前面是藝術大學

久慶門

歡會門

回覆 引用 TOP

又經過LAWSON

又去番歌町站旁的免稅店取車,有人話如果去呢度還車會很難搵入口,不過我會到機場附近還車。

辦完手續先去FOOD court 午餐

今次租車公司是OTS,非常經濟,

去玉泉洞途中

回覆 引用 TOP

玉泉洞

呢個鍾乳洞穴都唔細,行下影下相都用咗成四十五分鐘,而且裏面嘅空氣比較潮濕,有少少焗添。

恐怖蛇酒

回覆 引用 TOP

黃昏到ASHIBINAA outlet shopping 及附近的豊見城市「無添藏壽司」晚餐,七點到,等左約40分鐘。

回覆 引用 TOP

晚飯後就再去國際通行下街先,聽朝準備北上。

回覆 引用 TOP

有冇去宜野灣沙灘呀~?

支持分享呀
我都好掛住日本呢~

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 jojomykk 於 2021-1-4 01:48 PM 發表

有冇去宜野灣沙灘呀~?
因為冬天關係,冇進行水上活動。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]