• 瀏覽: 1,879
  • 回覆: 12
我是手術後才知確診口水線癌大約11月的時候

照了超聲波  但是醫生沒有叫照PET 而是排期照MRI(2月)

現在術後電療中,見了2位醫生  一位說初期 一位說不知?

後尾我自費了MRI  出了報告交回腫瘤料姑娘 但是到最後腫瘤料姑娘說已經給了醫生看

也沒有得看醫生,最後是還回給我..是正常的嗎?

醫生沒有叫照PET是正常?

沒有照PET 為何知我是初期?

熱賣及精選
一切都要睇左私家先,最快最準
公立永遠次選

回覆 引用 TOP

影像檢査(Ultrasound /MRI/PET...)一般是在確診/治療前做,以便評估有沒有腫瘤,若有,則評估腫瘤的嚴重性(例如大小/位置/擴散....)
另外,影像檢査亦可能會在完成療程(電療/手術/化療)後做,以便評估治療成效!!樓主被安排2月做MRI,估計是用作評估目前1月電療成效之用!!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 plmqazas400 於 2021-1-4 07:37 PM 發表

照了超聲波  但是醫生沒有叫照PET 而是排期照MRI(2月)

後尾我自費了MRI  出了報告交回腫瘤料姑娘 但是到最後腫瘤料姑娘說已經給了醫生看

應該手術後測試組織確認,正如樓上c兄所講,MRI / PET 係睇吓有冇擴散。
樓主加油!💪

引用:
原帖由 anitalo 於 2021-1-6 02:05 PM 發表

應該手術後測試組織確認,正如樓上c兄所講,MRI / PET 係睇吓有冇擴散。
樓主加油!💪
沒有要PET是正常嗎,我上次睇唔識冇問到要唔要..但佢有per我去mri

回覆 引用 TOP

一般可以照CT Full body /MRI full body 排除全身無擴散

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 plmqazas400 於 2021-1-4 07:37 PM 發表

照pet會對身體產生幅射有害
如非必要都吾會叫你照
醫生診症經驗及知識豐富
所以睇你病症知道系初期
你又無需過份擔心

引用:
原帖由 505249341 於 2021-1-6 09:06 PM 發表

照pet會對身體產生幅射有害
如非必要都吾會叫你照
醫生診症經驗及知識豐富
所以睇你病症知道系初期
你又無需過份擔心
因為上網看大多數人都是要照pet才知道是那期有沒擴或者照完全部才手術

而我是手術後才確診的,現在電療中

自費了mri(白比錢了?),岀了報告交回公立也沒有可以見e生 日子解說,所以很擔心

引用:
原帖由 plmqazas400 於 2021-1-6 09:26 PM 發表

因為上網看大多數人都是要照pet才知道是那期有沒擴或者照完全部才手術

而我是手術後才確診的,現在電療中

自費了mri(白比錢了?),岀了報告交回公立也沒有可以見e生 日子解說,所以很擔心
公立看了報告 無事不回叫你召回 你應該是好彩。有得見即係有事先叫你返去

引用:
原帖由 snookerboy668 於 2021-1-6 10:02 PM 發表

公立看了報告 無事不回叫你召回 你應該是好彩。有得見即係有事先叫你返去
千奇唔好咁諗,覺得自己有事就多睇幾個私家醫生,確診又無咩錢先返公立醫

引用:
原帖由 另一個天堂 於 2021-1-7 04:18 PM 發表

千奇唔好咁諗,覺得自己有事就多睇幾個私家醫生,確診又無咩錢先返公立醫
可能我比較好彩 我四期癌症 公立確診 一星期就有期做手術 全程快到好似私家咁  手術完已經有期電療化療 唔使等

引用:
原帖由 snookerboy668 於 2021-1-7 04:50 PM 發表

可能我比較好彩 我四期癌症 公立確診 一星期就有期做手術 全程快到好似私家咁  手術完已經有期電療化療 唔使等
邊間?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 snookerboy668 於 2021-1-7 04:50 PM 發表

真的好彩

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]