• 瀏覽: 1,263
  • 回覆: 25
由於過身突然、沒有遺囑、配偶還未有身分證、個仔(1歲)香港出世、原本一家三口連媽咪一齊居住在白居二、得家人一個名、只供了六年、首期係大哥出、家人一直同媽咪居住和供養媽咪的、家人結左婚兩年就過身、、現想問下按照遺產分配、媽咪係無份分的、但層樓會當遺產咁留俾仔同老婆、媽咪知道配偶繼承了一定會趕走佢、現想問有咩可以做?

熱賣及精選
看不明以下各人關係,
配偶、媽咪、大哥、家人、仔、老婆
請詳細解釋以上各人與死者有何關係,亦請註明這關係是否有法律依據。

引用:
原帖由 wahcli 於 2021-1-5 01:42 AM 發表

看不明以下各人關係,
請詳細解釋以上各人與死者有何關係,亦請註明這關係是否有法律依據。
人物關係:
一家三口同住在: 戶主+戶主阿媽+戶主個仔(1歲)
戶主>過身
戶主老婆>未有身分證(估計是未申請到單程證來港)
戶主個仔>香港出世
戶主阿哥>出首期
出帖的樓主>稱戶主為家人, 可能即是戶主阿哥, 或戶主其他兄弟姊妹

簡單講
戶主過身, 佢阿媽唔想層樓畀戶主老婆, 問有咩辦法...樓主冇講, 我假設有在香港或內地正式註冊結婚

香港政局特色:一班賤人暗助一班癲人去煽動一班傻人出手做蠢事。賤人永遠坐在上游,唔使上身。
咪爭產囉, 假設在香港有註冊結婚, 配偶第一繼承, 個仔第二, 第三先到佢亞媽,

咁亞媽要拿層樓, 恐怕要打官司了

引用:
原帖由 wahcli 於 2021-1-5 01:42 發表

看不明以下各人關係,
樓下講啱左 、戶主一家三口再加媽咪一齊住一層由哥哥俾首期的白居二、戶主突然過身、無遺囑情況下、係咪一定要打官司先可以?

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2021-1-5 10:10 發表

人物關係:
一家三口同住在: 戶主+戶主阿媽+戶主個仔(1歲)
戶主>過身
戶主老婆>未有身分證(估計是未申請到單程證來港)
戶主個仔>香港出世
戶主阿哥>出首期
出帖的樓主>稱戶主為家人, 可能即是戶主阿哥, 或戶主其他兄弟姊妹

簡單講
戶主過身, 佢阿媽唔想層樓畀戶主老婆, 問有咩辦法...樓主冇講, 我假設有在香港或內地正式註冊結婚
喺香港結婚

//稱戶主為家人,

最失敗是家人家人家人, 一般用法是指樓主家人, 樓主又唔出場、而不同住, 非常尷尬(令人混淆)
劈頭第一句沒有subject「由於過身突然、沒有...」

樓主應該係上左年紀老派人, 行文狀約人死為敬, 不直指稱謂.

引用:
原帖由 kimbeverley 於 2021-1-5 12:36 PM 發表

樓下講啱左 、戶主一家三口再加媽咪一齊住一層由哥哥俾首期的白居二、戶主突然過身、無遺囑情況下、係咪一定要打官司先可以?
//現想問有咩可以做?

先了解哥哥係乜野立場.
(其實你又係乜野立場, 支持媽咪趕人?)

引用:
原帖由 111x111=12321 於 2021-1-5 12:48 發表

//現想問有咩可以做?

先了解哥哥係乜野立場.
(其實你又係乜野立場, 支持媽咪趕人?)
唔係想趕人、係配偶對老人家已經做咗啲不可原諒的事、現在想法係問有咩可以保障到媽咪?而大哥不在香港多年、他想問可否打官司攞番間屋俾老人家住?另一樣係加埋老人家一齊打官司會否機會大啲?

引用:
原帖由 111x111=12321 於 2021-1-5 12:44 發表

//稱戶主為家人,

最失敗是家人家人家人, 一般用法是指樓主家人, 樓主又唔出場、而不同住, 非常尷尬(令人混淆)
劈頭第一句沒有subject「由於過身突然、沒有...」

樓主應該係上左年紀老派人, 行文狀約人死為敬, 不直指稱謂.
令你混淆、唔好意思、會講得清楚啲、因發生了太多事、不知從何說起、有問過一個律師意見、他說無咩可以做、所以想上嚟求助一下

引用:
原帖由 kimbeverley 於 2021-1-5 01:21 PM 發表

唔係想趕人、係配偶對老人家已經做咗啲不可原諒的事、現在想法係問有咩可以保障到媽咪?而大哥不在香港多年、他想問可否打官司攞番間屋俾老人家住?另一樣係加埋老人家一齊打官司會否機會大啲?
明白你立場了,
雖然話唔想做絕「趕人走」(對應"不可原諒的事"方法?), 卻是想先食大份(物業)好有籌碼抗衡.
(現在似乎沒有籌碼)

法律立場, 是物業是配偶的, 老人家受供養開, 可以住下去.
至於家庭內壓力張力, 不是法律可以處理的.

引用:
原帖由 kimbeverley 於 2021-1-5 01:25 PM 發表

令你混淆、唔好意思、會講得清楚啲、因發生了太多事、不知從何說起、有問過一個律師意見、他說無咩可以做、所以想上嚟求助一下
律師都話冇得做,咁你認為呢版嘅人會叻過律師幾多?路過啫!

引用:
原帖由 kimbeverley 於 2021-1-5 01:21 PM 發表

層樓業權(限於死者應佔部分,因似乎大哥也有部分業權,見下段)及死者財產會按香港有關無遺囑繼承法 《無遺囑者遺產條例》(第73章)傳給死者太太及兒子,其他人無份,但即使如此,受死者生前供養的人(包括死者媽媽、甚至死者生前的情婦、二奶等),也可在死者過身後按 《財產繼承(供養遺屬及受養人)條例》(第481章)在法院提出訴訟,分一杯羹,但申請有期限,有關人士應立即諮詢律師了,以免逾期申請。
引用:
首期係大哥出
3成?大哥因而可拗,他有份出錢買樓,故他有「實益權益」(beneficial ownership) 達3成,不論「法律權益」(legal ownership) 誰屬。換言之,層樓大哥也有法律承認的部分業權。

大哥可反客為主,入稟要求法庭(1)如此宣告,甚至(2)其後要求法庭頒令賣樓,各方按其業權攤分售樓收益,變相一拍兩散。當然,若死者遺孀識做,大哥可以只做第(1)項。他應諮詢律師了。

引用:
原帖由 ngu 於 2021-1-5 16:17 發表

層樓業權(限於死者應佔部分,因似乎大哥也有部分業權,見下段)及死者財產會按香港有關無遺囑繼承法 《無遺囑者遺產條例》(第73章)傳給死者太太及兒子,其他人無份,但即使如此,受死者生前供養的人(包括死者媽媽、甚至死者生前的情婦、二奶等),也可在死者過身後按 《財產繼承(供養遺屬及受養人)條例》(第481章)在法院提出訴訟,分一杯羹,但申請有期限,有關人士應立即諮詢律師了,以免逾期申請。

...
多謝你解答、配偶話問過律師、層居屋係遺產、由於兒子太細個、要等18歲後先可以賣樓、是否這樣?限期係幾耐?另外媽咪要搵律師搞?會唔會好貴?

我只想提出大方向等妳知有法律追究途徑,細節我無閒翻查解答。死者媽媽可申請法律援助,它是包括家事糾紛 https://www.lad.gov.hk/chi/las/faq.html

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]