• 瀏覽: 8,553
  • 回覆: 104
  • 追帖: 13
試分析吓出面買到嘅細細隻(最平hk$5蚊)嘅13A轉插有咩設計問題。。

拆過多隻,大部份都發覺裏面銅片連接腳之間嘅螺絲上得好求其,有D鬆,自己可以再收緊,如果鬆,就會接觸不良,遇大電流時會流通唔暢而發熱甚至燒燶報廢。。

仲有,
如果插上內地2腳或3腳扁插,發覺隻腳內部接觸點都係只得3個刀片式位置黐住,如果大電流應該應付唔到,照佢講用盡13Amp應該會出現問題,
因為隻轉插設計係萬能型,呢點可能兼顧唔到。。

但用返13A英式腳接觸點夠晒面積同緊貼,稍大電流都冇問題,
不過香港用無需多此一舉,只係適宜外地轉用英式插用。。

又再比較吓母牛10A轉插,佢設計係專for2、3腳扁插轉用,所以插腳接觸位面積比較大,但都係標稱10Amp,應該係比較保守嘅數字,所以比較正路及安全。。

火燒效果,萬一過熱,着火程度都有分別。。
兩者之後都有奄眼嘅氣味,唔知對人體有冇害。。
https://youtu.be/f4yE2Q8lkZ8
https://youtu.be/hDhSSCeWlKY

https://youtu.be/QRfdDc8c5Rc

以上只係目測少少意見,
祈望其他師兄/姐有進一步補充。。

The Raymond Voice : 不要做會令自己後悔的事
啲膠cheap 先會報廢,啲膠頂得住熱力,就唔會燶

引用:
原帖由 Raymondkyy 於 2021-1-6 11:34 AM 發表

試分析吓出面買到嘅細細隻(最平hk$5蚊)嘅13A轉插有咩設計問題。。

拆過多隻,大部份都發覺裏面銅片連接腳之間嘅螺絲上得好求其,有D鬆,自己可以再收緊,如果鬆,就會接觸不良,遇大電流時會流通唔暢而發熱甚至燒燶報廢。。

以上只係目測少少意見,
祈望有進一步補充。。
我一向會自己剪線換英式13A插蘇頭。有粒Fuse會安心D。

引用:
原帖由 Raymondkyy 於 2021-1-6 11:34 AM 發表

以上只係目測少少意見,
祈望有進一步補充。。
分析精準,有幾點討論空間:
1. 導電體接觸面積。
2. 爬電距離。
3. 導電體材料和表面處理。
4. 環境溫度。
5. 塑膠外殼使用材料及防火性能。

"We lied, we cheated, we stole.”- Mike Pompeo  (April 15, 2019)
引用:
原帖由 我的無比膏 於 2021-1-6 12:00 PM 發表

如果個塑膠外殼頂得住因電路接觸不良(接觸面積太少)引致溫度大幅上升又冇溶解發出氣味可能重大鑊。

"We lied, we cheated, we stole.”- Mike Pompeo  (April 15, 2019)
引用:
原帖由 Akeem 於 2021-1-6 12:32 PM 發表

如果個塑膠外殼頂得住因電路接觸不良(接觸面積太少)引致溫度大幅上升又冇溶解發出氣味可能重大鑊。
氣味事少
排出有毒物質事大

這個世界沒有膠神,生活變得沒有快樂。
引用:
原帖由 Akeem 於 2021-1-6 12:27 PM 發表

分析精準,有幾點討論空間:
1. 導電體接觸面積。
2. 爬電距離。
3. 導電體材料和表面處理。
4. 環境溫度。
5. 塑膠外殼使用材料及防火性能。
導電體材料表面嚴重氧化會有影響嗎?

這個世界沒有膠神,生活變得沒有快樂。
引用:
原帖由 我的無比膏 於 2021-1-6 12:00 PM 發表

銅腳產生高溫要用膠殼耐高溫已經係唔正常

龍如無摺埋到,唔知就唔好亂講,龍如暫停營業咋,今日仲有人聽電話和講解

想借問 大陸三腳扁插 可唔可以剪線轉番香港13A三腳插?(電器是魚缸800w暖管)

引用:
原帖由 pig00083 於 2021-1-6 12:05 PM 發表

我一向會自己剪線換英式13A插蘇頭。有粒Fuse會安心D。
呢個做法唔用轉插比較安全,不過要注意粒13A灰士並唔係喺13A斷開。

引用:
原帖由 韓風黃色神童 於 2021-1-6 01:03 PM 發表

銅腳產生高溫要用膠殼耐高溫已經係唔正常
電線用咩材枓包,還是你認為電線唔會發熱?

圖中母牛條水線,有啲危險,遇上高電流,應該失去作用

回覆 引用 TOP

專業

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 我的無比膏 於 2021-1-6 01:16 PM 發表

電線用咩材枓包,還是你認為電線唔會發熱?
你分到高溫同發熱的分別嗎?

港媽部暖風機係用轉插接觸不良產生高溫燃燒, 你耐高溫膠殼幾掂都無用

龍如無摺埋到,唔知就唔好亂講,龍如暫停營業咋,今日仲有人聽電話和講解

引用:
原帖由 Akeem 於 2021-1-6 12:32 PM 發表

你的意思即係爐具啲膠料都有相同問題,對嗎?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]