• 瀏覽: 28,821
  • 回覆: 624
  • 追帖: 13
一張白紙,底薪$7500+佣金,因為未考牌,如果接到生意,交俾持牌員工跟進,佣金每人一半,每單位交收回傭,員工實抽¼佣金,一星期一日假,一年七日大假,$100醫療津貼,其他全部福利乜都冇,連12日勞工假都冇
尋日第一日返工,之前已經做定每個樓盤所有資料記錄簿上,老細同我講,一個星期之內,要記清楚6個樓盤,幾多座,樓齡,幾多伙,管理費,發展商,所有間隔位置,每個單位幾多呎,東南西北坐向,景觀向邊度,我對住幅圖,已經覺得好難記,仲未搵到竅門喺邊度
老細讚我正面,very good,因為我一嚟到,已經主動同啲同事打好晒關係,佢話呢樣嘢好難得,好多時啲人返工都係啞左,對我好有信心,啲男同事見我返工,哇!終於有啲新氣象
暫時返工最重要背熟功課,好在成班男同事都係食煙,連我老細都係,所以好容易打好關係,啲女同事暫時對我冇敵意,負責教導我嘅女士,傾偈好投契,但係問佢關於工作上嘅事情,佢就叫我自己上網搵,我感覺到佢係有所保留,可能驚教識徒弟無師父,啲同事覺得我好positive,叫我唔使擔心,佢哋覺得我嘅個性一定做到好成績
今日我返9:30,完全冇一個人影,尋日我問朝頭早返到嚟係咪會開咗門,佢哋答係,我話不如你教我點樣開門,自己試一次學識咗,好在係咁,所以今朝早係我負責第一個返工開門嘅人

有無講幾多個月無生意就要你走

引用:
原帖由 lemontea18 於 2021-1-6 02:19 PM 發表

一張白紙,底薪$7500+佣金,因為未考牌,如果接到生意,交俾持牌員工跟進,佣金每人一半,每單位交收回傭,員工實抽¼佣金,一星期一日假,一年七日大假,$100醫療津貼,其他全部福利乜都冇,連12日勞工假都冇
尋日第一日返工,之前已經做定每個樓盤所有資料記錄簿上,老細同我講,一個星期之內,要記清楚6個樓盤,幾多座,樓齡,幾多伙,管理費,發展商,所有間隔位置,每個單位幾多呎,東南西北坐向,景觀向邊度, ...
之前間餐廳為何冇做?

引用:
原帖由 lemontea18 於 2021-1-6 02:19 PM 發表

尋日第一日返工,之前已經做定每個樓盤所有資料記錄簿上,老細同我講,一個星期之內,要記清楚6個樓盤,幾多座,樓齡,幾多伙,管理費,發展商,所有間隔位置,每個單位幾多呎,東南西北坐向,景觀向邊度, ...
唯一支持sales生存的, 是開單, 開唔到單, 講到天花龍鳳都冇用,
做sales 要成功的四大條件:
1) 產品知識
2) 銷售技巧
3) 自律及勤力
4) 運氣
祝工作順利, 盡早開單

香港政局特色:一班賤人暗助一班癲人去煽動一班傻人出手做蠢事。賤人永遠坐在上游,唔使上身。
引用:

辭職啦!仲衰過做飲食

做得地產sales, 不如考個保險牌做保險啦,起碼保險行業較多公司選擇,儲夠經驗可以入埋銀行做sales,福利好你而家好多,吹得,醒醒目目,4,5萬一個月無難度(穩定收入)

引用:
原帖由 笨豬傻咪 於 2021-1-6 02:26 PM 發表

有無講幾多個月無生意就要你走
冇,就算到時佢唔炒我,我自己都會走

引用:
原帖由 WentWorth.Miler 於 2021-1-6 02:35 PM 發表

之前間餐廳為何冇做?
所有嘢差到沒有
https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=29612091&utm_source=copy&utm_campaign=ios&utm_medium=share

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2021-1-6 02:53 PM 發表

唯一支持sales生存的, 是開單, 開唔到單, 講到天花龍鳳都冇用,
做sales 要成功的四大條件:
1) 產品知識
2) 銷售技巧
3) 自律及勤力
4) 運氣
祝工作順利, 盡早開單
呢樣野我明白,所以都好擔心,又要講運氣,產品知識係我嘅弱項,銷售技巧必須跟其他同事,參與帶客睇地方,先至可以學習到,因為從來未接觸過,我依家只有勤力同埋努力,收工返到屋企仲要溫習功課,好大壓力,乜嘢娛樂都冇晒

引用:
原帖由 ttggyyhhnn 於 2021-1-6 02:55 PM 發表

辭職啦!仲衰過做飲食
其實自己之前已經想做呢份工作,而家當俾個機會試吓,如果唔得,可能被迫去返飲食業

引用:
原帖由 lemontea18 於 6/1/2021 03:07 PM 發表

呢樣野我明白,所以都好擔心,又要講運氣,產品知識係我嘅弱項,銷售技巧必須跟其他同事,參與帶客睇地方,先至可以學習到,因為從來未接觸過,我依家只有勤力同埋努力,收工返到屋企仲要溫習功課,好大壓力,乜嘢娛樂都冇晒
如果你係男仔,建議你做物流運輸好過,人工過萬好過做地産,係衰啲講句做物流無前途啫

小心買大球
地產行業,自己食自己。同枱如敵國。

引用:
原帖由 brad0727 於 2021-1-6 03:01 PM 發表

做得地產sales, 不如考個保險牌做保險啦,起碼保險行業較多公司選擇,儲夠經驗可以入埋銀行做sales,福利好你而家好多,吹得,醒醒目目,4,5萬一個月無難度(穩定收入)
但係我保險方面冇人脈關係,覺得幾難做,同埋好多朋友已經買咗保險,所以我應該做唔掂,佢哋上年樓市唔太好,年薪都有900,000,其實我要求好低,每個月有20,000已經好好

引用:
原帖由 wingsyip 於 2021-1-6 03:10 PM 發表

如果你係男仔,建議你做物流運輸好過,人工過萬好過做地産,係衰啲講句做物流無前途啫
可惜我係女仔,之前都有留意過物流或者倉務員,全部都係請男仔,其實我已經唔介懷有冇前途,係我心目中搵工有兩個選擇,第一搵錢,如果搵唔到錢,就搵舒服嘅工作

引用:
原帖由 寒冬大大馬桶 於 2021-1-6 03:12 PM 發表

地產行業,自己食自己。同枱如敵國。
呢樣我都明白,所以而家啲同事知我係一張白紙,所以暫時冇敵意,同佢地談天說地就好好傾,都係啲男同事對我好好多,佢哋真係教我工作上面嘅嘢

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]