• 瀏覽: 7,064
  • 回覆: 77
  • 追帖: 4
本主題由 幸運如意☆ 於 2021-1-8 09:48 AM 設置高亮
繼續只講干邑/雅文邑第8版
歡迎各位干邑/雅文邑的飲家分享
第8版或之前的連結
https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=27877466&extra=page=1&page=1
今次Camus 木瓜水晶打頭陣..............

附件

MTXX_20210105_092306.jpg(129.93 KB)

2021-1-6 09:17 PM

MTXX_20210105_092224.jpg(143.41 KB)

V1.jpg(168.12 KB)

MTXX_20210105_092338.jpg(67.69 KB)

2021-1-6 09:18 PM

回覆 引用 TOP

報到!

回覆 引用 TOP

想戒錶想左幾年
報到

天生已是人中龍
為何今日褲穿窿

回覆 引用 TOP

報到先,今晚飲呢枝

回覆 引用 TOP

水晶樽~只有一支撐V姐

引用:
原帖由 350458 於 2021-1-7 12:03 AM 發表

11982829 水晶樽~只有一支撐V姐
早晨........
Courvoisier水晶樽VSOP罕見的珍品

回覆 引用 TOP

Camus木瓜其實一早已經開瓶,因為它是老酒
所以不會一開即時飲,昨晚終於飲了它,聞香
清新高貴舒服(但是我仍然覺得不及人頭馬)
入口非常醇厚,複雜性也很不錯,尾段餘韻卻不如我想
像中那麼好,但也算OK…

附件

013745ekkq5gfrj5qfgqws.jpg(161.88 KB)

2021-1-7 08:46 AM

性價比最高的X.O.(以澳門價計)
暫時為止,Courvoisier仍然是冠軍,
雖然今年已經加了少許價,但6百幾元1公升
仍然是超值抵飲首選。

附件

20210107_085809.jpg(331.33 KB)

2021-1-7 09:04 AM

引用:
原帖由 vicky-chan 於 2021-1-7 09:04 AM 發表

性價比最高的X.O.(以澳門價計)
暫時為止,Courvoisier仍然是冠軍,
雖然今年已經加了少許價,但6百幾元1公升
仍然是超值抵飲首選。
聽落極抵

香港應該冇咁平?

想戒錶想左幾年
引用:
原帖由 vicky-chan 於 2021-1-7 08:46 AM 發表

Camus木瓜其實一早已經開瓶,因為它是老酒
所以不會一開即時飲,昨晚終於飲了它,聞香
清新高貴舒服(但是我仍然覺得不及人頭馬)
入口非常醇厚,複雜性也很不錯,尾段餘韻卻不如我想
像中那麼好,但也算OK…
好耐以前飲過一次舊裝Camus napoleon
覺得呢個牌子好甜
之後冇再試

我唔喜歡太過甜

想戒錶想左幾年

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Bloodkrishna 於 2021-1-7 10:08 AM 發表

聽落極抵

香港應該冇咁平?
澳門烈酒稅低過香港甚多(香港100%而澳門是35%)
拿破崙(Courvoisier)X.O.更是超抵飲
但注意,Hennessy/Martell這兩個牌子就最吾抵買
基本上跟香港價完全接近(甚至貴過香港價)

引用:
原帖由 vicky-chan 於 2021-1-7 11:31 AM 發表

澳門烈酒稅低過香港甚多(香港100%而澳門是35%)
拿破崙(Courvoisier)X.O.更是超抵飲
但注意,Hennessy/Martell這兩個牌子就最吾抵買
基本上跟香港價完全接近(甚至貴過香港價)
久唔久聽d師兄講而家Henny XO把鬼

是真的嗎?
我仲考慮緊用千幾蚊滿足好奇心
一直冇做到

本身Henny 我飲過支舊裝霸道,覺得佢太死甜
之後冇再買過Henny

想戒錶想左幾年
引用:
原帖由 Bloodkrishna 於 2021-1-7 12:07 PM 發表

久唔久聽d師兄講而家Henny XO把鬼

是真的嗎?
我仲考慮緊用千幾蚊滿足好奇心
一直冇做到

本身Henny 我飲過支舊裝霸道,覺得佢太死甜
之後冇再買過Henny
干邑新不如舊,以Hennessy X.O.為最,而且它的售價也是四大家族中最貴
2017年我開了一枝澳門朋友送的來飲,飲來其實也並不是差
只是它根本不值這個價錢吧

附件

MTXX_20180519_110626.jpg(80.64 KB)

2021-1-7 12:15 PM

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]