• 瀏覽: 9,594
  • 回覆: 49
  • 追帖: 3

情況是咁樣,
有水慢慢咁由樓上的廁所位流到落黎,搞到我的廁所牆身磁磚都有鐵鏽水向下流過的痕跡
在有水和冇水之間, 又好難話叫樓上拆晒個廁所去搞
但用紙巾抺左之後, 就總有少少水流下來

因為樓上沒打算做大工程搞, 所以只能靠自己,

熱賣及精選
工程要求及限制:
1. 廁所要維持可用, 不能停用,
2. 不能令到樓上有藉口話我搞完後反而破壞他的設施喉管, 所以不能用鑿
3. 樓上的水如果長年繼續咁流,  最終都會破壞石屎鋼筋,
    將它的損害控制到最少範圍,
4. 要預計好將來樓上真的大裝修時, 會否反而將我現在搞的工程破壞了,

什麼方法?

引用:
原帖由 18年建造的好漢 於 2021-1-7 11:39 AM 發表

工程要求及限制:
1. 廁所要維持可用, 不能停用,
2. 不能令到樓上有藉口話我搞完後反而破壞他的設施喉管, 所以不能用鑿
3. 樓上的水如果長年繼續咁流,  最終都會破壞石屎鋼筋,
    將它的損害控制到最少範圍,
4. 要預計好將來樓上真的大裝修時, 會否反而將我現在搞的工程破壞了,
我諗你未必等到樓上大裝修你個廁所天花就冧晒落嚟

世界無奇不有
大開眼界

方法好簡單, 就係搬屋

引用:
原帖由 美國病毒 於 2021-1-7 12:56 PM 發表

我諗你未必等到樓上大裝修你個廁所天花就冧晒落嚟
最大鑊果種係樓上有自砌企缸又不加防水層,
然後就係再加上水由上層地面透落來, 仲加埋由外牆向下流落去,
咁就真係冇得救

今次好似唔係咁, 似係樓上一個廁所去水位冇防水層, 佢間唔中洗下地時,
有水由那去水位周邊的石屎滲下來,
佢去水位個蓋生晒鏽, 所以有鏽水流落黎,

但要破開少少野才看得清

點知樓上無防水層?

掩耳盜鈴無用喎
搵滲水辦搞清楚樓上點樓水, 迫令樓上維修, 唔整就公正行/ 律師....

斬腳指避沙蟲, 你避得幾耐
第日成個天花塌落黎仲大劑啦

樓上漏水就叫管理處通知樓上負責反啦,點解要敢難為自己

我當你整好你厠所天花滲水問題, 但係, 樓上滲水問題依然未解決, D水唔滲去你厠所, 咁D水會去咗邊? 會唔會轉去你廚房, 廳? 咁咪仲大問題

笑L死朕

真的住樓下

來時歡喜去時悲,不為歡喜不為悲。
水由樓上往下漏,樓主想到在樓下不動聲色堵住漏水,佩服 佩服。

引用:
原帖由 18年建造的好漢 於 2021-1-7 01:37 PM 發表

最大鑊果種係樓上有自砌企缸又不加防水層,
然後就係再加上水由上層地面透落來, 仲加埋由外牆向下流落去,
咁就真係冇得救

今次好似唔係咁, 似係樓上一個廁所去水位冇防水層, 佢間唔中洗下地時,
有水由那去水位周邊的石屎滲下來,
佢去水位個蓋生晒鏽, 所以有鏽水流落黎,

但要破開少少野才看得清
既然是樓上漏水,便是樓上問題,他們有責任去維修好,樓主你咁奇怪將樓上的責任搬到自己身上來!?你不要再自尋煩腦啦,快快叫樓上攪好漏水啦。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]