• 瀏覽: 12,535
  • 回覆: 349
導演:侯詠/程源海
編劇:羅松
主演:章子怡、周一圍、于和偉、左小青、楊祐寧、隋源、史可、劉端端、袁弘、趙雅芝、惠英紅
類型: 劇情/古裝
集數: 68
又名:帝凰業/江山故人/帝王業

劇情簡介

皇權腐朽,貴族奢靡,不顧百姓生死。郡主王儇,與初戀三皇子子澹青梅竹馬,因預言“得之得天下”,被捲入朝堂爭鬥。成為父親棋子,嫁給出身寒門的豫章王蕭綦。大婚之夜,蕭綦被迫離開京城,王儇蒙羞,心灰意冷。賀蘭王子綁走王儇向蕭綦尋仇,夫妻二人因禍得福相愛相知。王儇被蕭綦守護天下子民盛世太平的心願感動。二人因王、謝兩族爭權、太后陷害致夫妻流落分離。兩人歷經萬苦重聚,滅叛軍,平邊境賀蘭族之亂。在叛將謀反時,王儇拼死將無心皇位的子澹護送出京,護他平安。王儇帶兵守城,九死一生,終於堅守到邊境平亂的蕭綦趕回。最終,夫妻兩人攜手開創新紀元,共同守護家國百姓
https://www.youtube.com/watch?v= ... hannel=ChinaZone剧乐部

https://youtu.be/GC_Q_0T1Hd4

回覆 引用 TOP

回覆 引用 TOP

周深/胡夏 - 天涯盡處 主題曲MV

https://www.youtube.com/watch?v= ... hannel=ChinaZone剧乐部

回覆 引用 TOP

回覆 引用 TOP

已經開播

集數: 80
已經唔想睇

引用:
原帖由 ieye 於 2021-1-9 12:05 PM 發表

集數: 80
已經唔想睇
68集

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 dinomum 於 2021-1-9 12:21 PM 發表

我睇咗一集
找不到好片源  還沒試睇

如何

引用:
原帖由 dinomum 於 2021-1-9 12:21 PM 發表

我睇咗一集
有VIP就是爽.....

引用:
原帖由 kanyuetat 於 2021-1-9 12:33 PM 發表

有VIP就是爽.....
要俾錢換黎嘅享受

引用:
原帖由 dinomum 於 2021-1-9 12:54 PM 發表

要俾錢換黎嘅享受
1年年費幾多錢

妳系咪3個都有VIP

優酷 鵝 桃

第一集嘅觀感 :

劇情進展算快,但睇咗只一集好難講好唔好。戰爭場面喺未睇大秦賦之前,會認為講得上唔算太差,但自從睇咗大秦賦,好難比甚至超越。畫面有質感,服化具景係電影感的。

有好多老戲骨。小小王儇出場七分鐘,之後章娘娘上線由少女演起。章子怡喺呢套劇好似時裝模特兒不過係古裝版,一集之內已經換咗好多套服飾雖然係咁,但啲服裝確係靚。 台詞功低無甚麼問題,講慢少少會好啲,唔知點解覺得她嘅台詞講得有啲偏現代/年代劇嘅感覺。

王儇嘅父母親選角應該 - 劉皇叔或芝姐配接近同齡嘅演員,依家有啲出戲,雖然劉皇叔演得好。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kanyuetat 於 2021-1-9 12:57 PM 發表

1年年費幾多錢

妳系咪3個都有VIP

優酷 鵝 桃
鵝之前係俾年費,依家係俾月費的,方便我隨時可以取消   

每個平台俾嘅月費都唔同,有試過俾少啲,因為有時會有會員回贈。現在我有四個,三平台+芒果,因為明偵嘅關係,明偵播完之後,可能唔更新。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]