• 瀏覽: 19,958
  • 回覆: 214
  • 追帖: 3
因為4年前找工,mtr曾經叫我驗身,
不過都係揀左做間中小型公司\
而家每個月都要npl  都放左成年, 今個月又減薪

大公司炒人唔斬眼,唔會只係減人工.............
大公司求其網上登廣告,就好容易請到人,代替你既職位,
相反細公司,就真係會唔夠人手去做野............

引用:
原帖由 item889 於 2021-1-8 10:19 AM 發表

大公司炒人唔斬眼,唔會只係減人工.............
大公司求其網上登廣告,就好容易請到人,代替你既職位,
相反細公司,就真係會唔夠人手去做野............
咁呢句又真,.不過大公司相對又唔係好多機會入

大公司都要放NPL, 同小公司有咩分別?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 14X14X 於 2021-1-8 09:15 AM 發表

因為4年前找工,mtr曾經叫我驗身,
不過都係揀左做間中小型公司\
而家每個月都要npl  都放左成年, 今個月又減薪
國泰都好大
你唔入去做下?睇下依家你會變成點
no pay leave係用黎杜絕懶人
反正返到公司d懶人都係數手指玩腳趾

引用:
原帖由 sing仔仔 於 2021-1-8 12:20 PM 發表

國泰都好大
你唔入去做下?睇下依家你會變成點
no pay leave係用黎杜絕懶人
反正返到公司d懶人都係數手指玩腳趾
咁唔係間間大公司都好似國泰咁
同埋無野做,都唔係個伙記問題,你公司又唔組識下個架構

有大做大,是常識

回覆 引用 TOP

大公司長年射波,人事部都搞你唔到

大公司好多時都好制度化,衰啲講就唔變通,有啲前線人員未必接受到

回覆 引用 TOP

大大公司於八十年代執咗幾世。

我都係新手,見升唱升,見跌改唱跌,唔識答里,唔識分析,幫唔到里!

12年3月27: W1出假黃金XX, 8月1日股票見抵儲貨. 嘻嘻, 買銀信鵝!!! 2013年4月見頂, 5,6月回, 升L到10月牛3頂之後食蕉.

回覆 引用 TOP

一畢業就應該搵大公司,學齊晒就搵中小企做中層,再搵個好老細泊佢碼頭。

引用:
原帖由 落漠忽然羊羊 於 2021-1-8 01:31 PM 發表

一畢業就應該搵大公司,學齊晒就搵中小企做中層,再搵個好老細泊佢碼頭。
真係咁完美?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 落漠忽然羊羊 於 2021-1-8 01:31 PM 發表

大公司學齊晒?你一定未做過大公司,大公司部門太多,每個職位都係專職,你做嗰瓣只識嗰瓣,好精添,但第二瓣就唔識,點樣學齊?細公司要一腳踢識變通,唔須深入,但瓣瓣都要應付到,大公司要跟住規矩小心唔出錯,細公司頭腦唔靈活拆唔掂隨時孭鑊,根本唔同做法,你以為由大公司跳去細公司完全識晒?唔容易適應就真。

引用:
原帖由 plm8051 於 2021-1-8 03:56 PM 發表

大公司學齊晒?你一定未做過大公司,大公司部門太多,每個職位都係專職,你做嗰瓣只識嗰瓣,第二瓣就唔識,點樣學齊?細公司要一腳踢識變通,唔須深入,但瓣瓣都要應付到,大公司要跟住規矩小心唔出錯,細公司頭腦唔靈活拆唔掂隨時孭鑊,根本唔同做法,你以為由大公司跳去細公司完全識晒?唔容易適應就真。
咁又係

回覆 引用 TOP

其實分大公司同細公司, 係好無謂. 

要分, 就要分MNC 定係local公司. 
local 公司就算幾大都好, 做野既方法始於係local公司, 個殼想學MNC, 但個膽始終都係local 思維. 

MNC大公司故然可以"增廣見聞", 但MNC都有細公司, 不過一樣學到野. 

做MNC, 做到四十歲LOCAL 或者MNC公司都仲肯請你. 做LOCAL 公司, 過左三十歲, MNC一般係唔會考慮的. 

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]