• 瀏覽: 9,527
  • 回覆: 165
  • 追帖: 1
大紅大紫就會,
因為佢本身有唱功,
有台型,
有個人特色,
但做天后就唔會.
利申:依個post有好大既討論空間!

其實今時唔同往日,娛樂方式太多。
以往買隻CD聽可以揸住個封套睇住歌詞不停細味,由朝聽到黑都唔會厭。
但依家用聽歌都唔會咁做,用手機真係好小睇歌詞。

而且依家的歌,我有試過去聽,但全無感覺。

其實依家香港都無人可以做天王、天后,樂壇已屎。

利申80後

起碼都勁過吳若希,菊梓喬,連詩雅幾班啦

輸到冇晒自信
引用:
原帖由 lee626 於 2021-1-9 02:54 AM 發表

以往買隻CD聽可以揸住個封套睇住歌詞不停細味,由朝聽到黑都唔會厭。

利申80後
張敬軒,許廷鏗,小肥都唔錯,可以聽下

輸到冇晒自信
引用:
原帖由 lee626 於 2021-1-9 02:54 AM 發表

利申80後
垃圾口水歌點聽得落呀?

回覆 引用 TOP

睇返現今樂壇,甚至容x兒,如果鄭秀文現今出道,以捧菊小姐咁嘅力度,做天后易過借火,但揾唔揾到90年代咁多就好有難度!

回覆 引用 TOP

老實講,係成個樂壇包括作曲,監制等等都下滑(我唔係想踩低音樂人,我覺得係投資者+大台+傳媒造成個樂壇係咁,詳細就唔係呢度講)。現在香港樂壇雖然有不少高質素音樂人,但數量一定比以前少,簡單來說高質歌手亦需要高質團隊打造。

肯定不會

回覆 引用 TOP

木易千女化

引用:
原帖由 hellobuybuy 於 2021-1-9 03:58 PM 發表

木易千女化
楊千嬅起依家個時候出道,
更加紅唔起啦!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 沒自信的人 於 2021-1-9 06:01 AM 發表

張敬軒,許廷鏗,小肥都唔錯,可以聽下
三條基佬

引用:
原帖由 estateman 於 2021-1-9 10:32 PM 發表

三條基佬
可以成為組合,唱笨小孩的改版----基小孩
我對同性戀人士無偏見

引用:

利申80後
以前娛樂少嘛,買左新碟聽熟入面啲歌,可以兩個禮拜淨係聽佢,留意埋邊個作曲作詞,再同朋友分享覺得邊首好聽,已經係好大娛樂嚟架啦!

時而勢易啦依家,鄭秀文走紅嘅九十年代,internet仲未真正滲入生活,當時以為呢種聽歌模式會永恆不變,點估到會變成而家咁?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mtchan 於 2021-1-9 11:04 PM 發表

可以成為組合,唱笨小孩的改版----基小孩
我對同性戀人士無偏見
加埋豆付C、能吊明
多人運動添⋯⋯

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 estateman 於 2021-1-9 10:32 PM 發表

三條基佬
有兩個從來冇講過喎

主題標籤 #鄭秀文
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]