• 瀏覽: 11,647
  • 回覆: 91
  • 追帖: 7
過幾個月後有機會回國內工作。
跟國內合約,係國內出糧
請問有無師兄有類似經驗?有無咩要注意?
小弟暫時諗到既問題係
1) 出糧出人仔,點先可以轉番落香港俾家用爸媽同供香港樓?
2)大陸稅係咪公司會自動幫你報?吾使好似香港甘自己填?
3)五險一金(都吾太知係咩)我係咪都要供/交?

3)五險一金以前香港人係吾使供,依家吾知
2)稅公司會幇你扣幇你交
1)如果你交足稅,可以在國內銀行問下點匯錢返香港

以前個稅好甘,香港人報8000月薪交195稅,之后每多一千就交多幾佰。你最緊要係要知道自己要交幾多稅。我以前就銀行出8000,其他出現金。所以大陸有稅前和稅后薪金。依家咩情況就吾知了。

引用:
原帖由 xuan-hk 於 2021-1-9 09:17 PM 發表

3)五險一金以前香港人係吾使供,依家吾知
2)稅公司會幇你扣幇你交
1)如果你交足稅,可以在國內銀行問下點匯錢返香港

以前個稅好甘,香港人報8000月薪交195稅,之后每多一千就交多幾佰。你最緊要係要知道自己要交幾多稅。我以前就銀行出8000,其他出現金。所以大陸有稅前和稅后薪金。依家咩情況就吾知了。
非常感謝xuan-hk 師兄你解答🙏,等我仲擔心要自己報稅咁麻煩

你收到份糧己經係稅後的了,即係你係收唔足份糧的。如果你係大灣區工作,按政策可以做港人港稅,政府會補貼返香稅同大陸稅既差額,不過安理解港稅係用標準稅率計已且無扣減,點都金過香港好多。

如果要自己交大陸稅
最好比香港工預高4-6成先有so

引用:
原帖由 739navi 於 2021-1-9 08:30 PM 發表

跟國內合約,係國內出糧
小弟暫時諗到既問題係
我在大陸工作的,稅會每月扣的

引用:
原帖由 山邊芳香的手袋 於 2021-1-9 11:59 PM 發表

我16500元每月扣大約400元

引用:
原帖由 山邊芳香的手袋 於 2021-1-10 12:00 AM 發表

我16500元每月扣大約400元
多謝師兄解答,甘想問點轉到錢番香港?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 739navi 於 2021-1-9 08:30 PM 發表

跟國內合約,係國內出糧
小弟暫時諗到既問題係
人仔而家高咗喎?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 山邊芳香的手袋 於 2021-1-9 11:59 PM 發表

原來每個月扣嘅

回覆 引用 TOP

五險:養老、醫療、失業、生育、工傷
一金:住房公積金
如你要簽內地勞動合同就一定要買。

吾會滙錢落嚟啦,係上面買間樓啦。

引用:
原帖由 cooltea8118 於 2021-1-10 04:44 AM 發表

五險:養老、醫療、失業、生育、工傷
一金:住房公積金
如你要簽內地勞動合同就一定要買。
係咪正常係公司會幫我搞?(好似mpf甘)

引用:
原帖由 miscreant 於 2021-1-10 10:04 AM 發表

吾會滙錢落嚟啦,係上面買間樓啦。
父母係香港,自己有層香港樓要供,點都要拎錢落香港,所以想知點樣轉到落去

問清楚.公司係味包埋稅

我個時.25K人仔..稅要成.2.3千.好在公司包

紅日開工.有三工..好似係法定

=HKDiz= clv13140

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]