• 瀏覽: 1,816
  • 回覆: 30
聖經唯一利害之處就係神創造天地萬物
但聖經之後關於人的故事

幾乎很多都係同佛經故事相近
定係大局觀都係差唔多?

熱賣及精選
引用:
原帖由 fcc1934g 於 2021-1-9 11:43 PM 發表

聖經唯一利害之處就係神創造天地萬物
但聖經之後關於人的故事

幾乎很多都係同佛經故事相近
定係大局觀都係差唔多?
全世界最多諾貝爾科學家出產的國家是以色列, 人口在全世界佔少於0.3%, 信舊約聖經上帝, 而信佛經嘅地方尼泊爾, 印度, 中國及某些亞洲城市都冇點出產諾貝爾獎的科學家

佛教同基督教是兩個宗教, 聖經是由地球創造到現在的歷史, 佛教係道教之後先出現的教, 點都係佛經抄聖經

引用:
原帖由 9個古馬桶 於 2021-1-10 12:01 PM 發表

全世界最多諾貝爾科學家出產的國家是以色列, 人口在全世界佔少於0.3%, 信舊約聖經上帝, 而信佛經嘅地方尼泊爾, 印度, 中國及某些亞洲城市都冇點出產諾貝爾獎的科學家

佛教同基督教是兩個宗教, 聖經是由地球創造到現在的歷史, 佛教係道教之後先出現的教, 點都係佛經抄聖經
佛經的確係抄聖經的,我可以做證!
釋迦牟尼是在耶穌出生之後500年才出世的,所以肯定是抄聖經的! ! !

.

McLoneV金句【學術上認為耶穌歷史上存在,不等同「基督教係可信」】聖經可信的部份只有「尼希米記的聖殿重建,一些保羅書處理當時教會問題」吹牛人文科學
引用:
原帖由 雷電超人 於 2021-1-11 02:05 AM 發表

釋迦牟尼是在耶穌出生之後500年才出世的,所以肯定是抄聖經的! ! !

.
耶穌係創世之前已經起度, 唔該去查經,耶穌基督是道成肉身為人, 太初有道, 道與神同在, 道就是神

引用:
原帖由 雷電超人 於 2021-1-11 02:05 AM 發表

.
聖經早過佛經出現, 你講個個係新約, 聖經仲有舊約的, 不要誤導他人

提示: 違規內容已被屏蔽
McLoneV金句【學術上認為耶穌歷史上存在,不等同「基督教係可信」】聖經可信的部份只有「尼希米記的聖殿重建,一些保羅書處理當時教會問題」吹牛人文科學
引用:
原帖由 雷電超人 於 2021-1-13 01:58 AM 發表

第十個古馬桶,找屎!

.
讀多啲書就唔洗比人串

係呀, 耶穌是神, 自有永有, 由亞當夏娃時代都係佢創造, 神無所不知無所不能,  佢都知蛇(魔鬼-墮落的天使,天使又係佢創造)會引誘亞當夏娃, 然後話人犯罪, 之後又舊約又挪亞方舟又摩西又二百幾年十字軍東征又多宗宗教引發戰爭……, 又聖母俾佢成孕生番自己, 果然厲害, 很多信徒又做到好虔誠咁信?

引用:
原帖由 9個古馬桶 於 2021-1-10 12:01 PM 發表

咁有邊個科學家係用科學實証出神?實証出全能、全知、至善、第一因、原罪、三一、信實等?

思念如波一浪浪,常行靜坐念消磨;
持咒觀想來降伏,一念過去是光芒。

悟時頓,非時漸;頓如幻,漸皆夢;
一翻迷惑,清醒一瞬。
醒時何曾頓漸,大日未嘗不普照。
引用:
原帖由 9個古馬桶 於 2021-1-11 10:36 PM 發表

耶穌係創世之前已經起度, 唔該去查經,耶穌基督是道成肉身為人, 太初有道, 道與神同在, 道就是神
咁太初咪先過神囉

一翻迷惑,清醒一瞬。
係抄蘇美

引用:
原帖由 昊暠昺 於 2021-3-21 09:35 PM 發表

咁太初咪先過神囉
太初唔係一個神唔好意思, 你真係讀下書啦, 中文都唔識

引用:
原帖由 9個古馬桶 於 2021-3-22 10:47 PM 發表

聖經冇咁講邊個先邊個後, 唔好曲解
基督教話一切都有因,太初唔係道的話,咁必有一個為因。既然係太有道而不是道有太初,咁當然係太初為先啦!

一翻迷惑,清醒一瞬。

引用:
原帖由 昊暠昺 於 2021-3-22 10:54 PM 發表

基督教話一切都有因,太初唔係道的話,咁必有一個為因。既然係太有道而不是道有太初,咁當然係太初為先啦!
太初係咩意思明唔明呀?In the beginning was the Word, and the Word was with God, and the Word was God.
太初係beginning 唔係吖因呀, 又亂解?聖經講明耶穌係 alpha and Omega, 是首先亦是後來的, 睇黎你啲解經幾特別,又話參照英文解解經, 你啲英文都幾厲利啊, beginning = reason

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]