• 瀏覽: 24,688
  • 回覆: 89
  • 追帖: 2
引用:
原帖由 Perfect 於 2021-1-11 06:03 PM 發表

咁即係要5000?
但如果出年唔蝕錢,我就有12000

當然,蝕錢就乜都無,所以,問題係賭唔賭
你月薪五萬 , 五千或者萬二 , 對你來講 , 跟本就唔係大數目 , 就算係最後乜都冇 , 就當請你老細食餐飯 .

我只係想講 , 如果你公司要炒人 , 你老細一定炒 5000 個班先 , 信不信由你 ,

回覆 引用 TOP

一定係雙糧,年尾公司執埋點算

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Perfect 於 2021-1-10 11:59 AM 發表

公司在疫情下影響不大,業績差不多,但為著不明朗因素,作出以下方案俾員工:

1)今年雙糧花紅照舊無變,有得出。(呢項無乜爭議)

2)劃一加薪2%,但不會出住,要到出年1月埋單公司無蝕錢先有得出,一次過俾返一年的加薪你。中途離職無得補,公司炒就有得補。

問題係可以選擇不加薪,公司會在下個月津貼5000俾你,所有階層劃一。

大家點揀?
very good la

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Perfect 於 2021-1-10 11:59 AM 發表

公司在疫情下影響不大,業績差不多,但為著不明朗因素,作出以下方案俾員工:

2)劃一加薪2%,但不會出住,要到出年1月埋單公司無蝕錢先有得出,一次過俾返一年的加薪你。中途離職無得補,公司炒就有得補。

問題係可以選擇不加薪,公司會在下個月津貼5000俾你,所有階層劃一。

大家點揀?
師兄講唔講得邊個行業?
因為行業都影響呢一年嘅前景。

(1)首先我會分析一下,今年您會轉工嘅機會有幾大。如果您係長做的話,咁揀一年後加薪比較好,因為您將來個 base 會大啲,compounding 計上去。但如果唔加的話,worst case都係 loss 5000蚊。

(2)公司行業同疫情掛鉤程度有幾高?公司屬於新經濟定舊經濟?

(3)公司係咪上市公司?係的話睇返上年嘅 financial report 睇下公司基本嘅 financial ratio 如何?最直接,就係股價反映啲人對公司未來前景,亦都影響公司出年有無錢賺。

(4)承上, option deadline 幾時,如果可以有一段長時間先要揀,睇下捱唔捱到出第一季 Financial report。

(5)如果你即代5000,呢5000您會點用?如果投資的話,您回報率要多過120%先叫贏。

(6)揀左代5000,假若出年公司好景,您放棄左2021年嘅12000。咁2022年加薪有無得加?

暫時諗到咁多,睇下有無其他師兄有補充。

(4)

回覆 引用 TOP

私人公司一定要雙糧LA
落袋為實吾包做到老
今個月加左下個月炒左

回覆 引用 TOP

雙糧

回覆 引用 TOP

咁既環境仲有得揀,你公司真係好有人情味

輸到冇晒自信

回覆 引用 TOP

我覺得咁嘅環境都仲有……算係比較小數嘅—郡!

回覆 引用 TOP

加薪

回覆 引用 TOP

我今年就兩樣都無.

回覆 引用 TOP

一間好公司

回覆 引用 TOP

你同老細講細路仔先做選擇我兩個都要

回覆 引用 TOP

引用:

大家點揀?
唔使諗,一定加人工,低薪每年2%嘅2%嘅2%→如環境好更多。低薪多,%上去就更多

回覆 引用 TOP

引用:

大家點揀?
去問嬸繼磚家LU001啦,有十年考QP驚驗。

回覆 引用 TOP

你公司真係唔錯啦, 我會選擇加人工但年底先一次過出, 因為公司明顯已為員工著想, 係呢個時候員工亦應該同公司一同努力, 大家共渡難關.

舉報漢奸走狗及曱甴, 人人有責!!!

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]