• 瀏覽: 24,612
  • 回覆: 89
  • 追帖: 2
引用:
原帖由 Perfect 於 2021-1-10 05:55 PM 發表

我知公司算係咁,但而家就煩緊要邊個方案
梗係保住個職位的方案先喇。

智者務其實,愚者爭虛名。
莫以善小而不為,勿以惡小而為之。

回覆 引用 TOP

你公司請唔請人?我剛剛比人炒,講真,但我已53歲

回覆 引用 TOP

緊係加薪啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Perfect 於 2021-1-10 05:58 PM 發表

大家都係咁諗,但搏到公司唔蝕錢,出年就有萬二

用5000搏12000,值唔值?
如果唸往做多一兩年起碼,選擇二,以後加薪基數比人多。
如果唸往做小過五個選擇一。

引用:
原帖由 edoli 於 2021-1-11 15:25 發表

如果唸往做多一兩年起碼,選擇二,以後加薪基數比人多。
如果唸往做小過五個選擇一。
師兄醒,公司同事好少諗到加薪基數問題

設計第一,品牌第二,內涵第三

反同性戀,反福利主義

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 marvincent 於 2021-1-11 13:29 發表

睇你長做定短線。我會揀加2%方案。依個係基數問題。下年你就按1. 02底薪去睇加薪。到者。你老細依個plan睇清楚晒邊尐人先係心腹。
所以我諗諗下都係選擇加薪方案了,5000蚊當支持下公司

反同性戀,反福利主義

回覆 引用 TOP

緊係雙糧啦, 今時今日, 錢早D袋好D

回覆 引用 TOP

我做唔嚟

回覆 引用 TOP

選項1.. 

穩食...

選項2變數太大 ..隨時無

回覆 引用 TOP

如果你仲要諗既,其實你都覺得你公司今年窄窄地wor

引用:
原帖由 Perfect 於 2021-1-10 11:59 AM 發表

公司在疫情下影響不大,業績差不多,但為著不明朗因素,作出以下方案俾員工:

1)今年雙糧花紅照舊無變,有得出。(呢項無乜爭議)

2)劃一加薪2%,但不會出住,要到出年1月埋單公司無蝕錢先有得出,一次過俾返一年的加薪你。中途離職無得補,公司炒就有得補。

問題係可以選擇不加薪,公司會在下個月津貼5000俾你,所有階層劃一。

大家點揀?
選擇2,應該好D。
因為計什麼都是會基於薪金(底薪)。

回覆 引用 TOP

雙糧for sure

Château de Versailles

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Perfect 於 2021-1-10 11:59 AM 發表

公司在疫情下影響不大,業績差不多,但為著不明朗因素,作出以下方案俾員工:

1)今年雙糧花紅照舊無變,有得出。(呢項無乜爭議)

2)劃一加薪2%,但不會出住,要到出年1月埋單公司無蝕錢先有得出,一次過俾返一年的加薪你。中途離職無得補,公司炒就有得補。

問題係可以選擇不加薪,公司會在下個月津貼5000俾你,所有階層劃一。

大家點揀?
你月薪 24% 係幾多至係關鍵 ?

你唔講跟本冇得比較 ..

俾個意見你 ,,

24% 小過 2500 就要 5000

24% 多過 2500 選擇加薪

回覆 引用 TOP

似係局黎............

揀即袋=唔睇好

生意差雞先.........

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 哈囉回收的蝦蟆 於 2021-1-11 16:47 發表

如果你仲要諗既,其實你都覺得你公司今年窄窄地wor
咁即係要5000?
但如果出年唔蝕錢,我就有12000

當然,蝕錢就乜都無,所以,問題係賭唔賭

反同性戀,反福利主義
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]