• 瀏覽: 8,162
  • 回覆: 55
  • 追帖: 2
我隻鑊用左年幾,好聽話咁每次用完都即洗,唔用洗潔精淨係用刷刷,用完又即刻燒乾水抹油,但係鑊面有好多黑色,刷極都刷唔甩,摸落去凹凸不平咁,同時我發現隻鑊好似愈來愈痴底。

我爬左好耐文都搵唔到有人好似我咁嚴重,我到底可以點做😭😭😭

熱賣及精選
引用:
原帖由 cc98 於 2021-1-11 01:22 AM 發表

我隻鑊用左年幾,好聽話咁每次用完都即洗,唔用洗潔精淨係用刷刷,用完又即刻燒乾水抹油,但係鑊面有好多黑色,刷極都刷唔甩,摸落去凹凸不平咁,同時我發現隻鑊好似愈來愈痴底。

我爬左好耐文都搵唔到有人好似我咁嚴重,我到底可以點做😭😭😭

黑色嗰 d 應該係鑊撈,係因為每次用完唔用洗潔精省乾淨隻鑊,日積月累而形成。
因為你相信咗有 d 人話留番 d 油漬喺隻鑊,佢就會越用越好用,其實你已經食咗好多鑊撈落肚。
想鏟除呢 d 鑊撈首先要用高溫,即係開火乾燒隻鑊,燒到佢出哂煙都唔怕,因為生鐵頂到 1500°C 以上,你個煮食爐燒佢唔爛,記得開抽氣扇和抽油煙機。
燒到 d 鑊撈變炭灰之後,用個鋼絲刷和洗潔精省乾淨佢,應該可回復七八成原貌,咁就可以繼續用。

想鐵鑊唔黐底唔係靠層鑊撈,而係要預熱隻鑊,我隻生鐵鑊洗得好乾淨,從來唔黐底。
至於防銹,就跟返你之前做法,每次用完用洗潔精省乾淨隻鑊之後,用乾布抹乾水,開火燒乾水份,用廚房紙薄薄抹一層油,就搞掂。

呢個師傅隻鑊用咗十七年,充滿鑊撈鑊屎,你都可以當隻鑊係寶,如果唔戒意的話。
https://www.youtube.com/watch?v=cLsmvb3JT-A

回覆 引用 TOP

你個隻係生鐵鑊 定係不銹鋼鑊 ? 生鐵鍋不應該有鏡面!

生鐵鑊係可以用高溫燒掉鑊撈 但要非常小心
不銹鋼鑊就冇試過

回覆 引用 TOP

千祈千祈唔好用洗潔精.
可以用鐵鏟

回覆 引用 TOP

回覆 引用 TOP

生鐵 d "粒子" 大到可以藏洗潔精?有無科學根據?
咁餸汁 d 粒子大定洗潔精 d 粒子大?
熱鑊炒完一個餸,用水沖一沖再炒第二個餸,會唔會有第一個嘅味?
唔想食千年油漬,一定要用洗潔精洗鑊。
如果隻鑊唔用洗潔精洗,其他的碗碗碟碟更加唔需要用洗潔精洗。
如果碗碗碟碟接受唔到唔用洗潔精洗,點解隻鑊就可以?

回覆 引用 TOP

多謝分享

回覆 引用 TOP

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 kwfu 於 2021-1-11 12:05 PM 發表

黑色嗰 d 應該係鑊撈,係因為每次用完唔用洗潔精省乾淨隻鑊,日積月累而形成。
因為你相信咗有 d 人話留番 d 油漬喺隻鑊,佢就會越用越好用,其實你已經食咗好多鑊撈落肚。
想鏟除呢 d 鑊撈首先要用高溫,即係開火乾燒隻鑊,燒到佢出哂煙都唔怕,因為生鐵頂到 1500°C 以上,你個煮食爐燒佢唔爛,記得開抽氣扇和抽油煙機。
燒到 d 鑊撈變炭灰之後,用個鋼絲刷和洗潔精省乾淨佢,應該可回復七八 ...
鐵鑊用鋼絲刷會唔會整花鐵 食壞人?

引用:
原帖由 beckham17 於 2021-2-10 08:01 PM 發表

鐵鑊用鋼絲刷會唔會整花鐵 食壞人?
唔會,個鋼絲刷未必省得花隻鑊,我用過嘅不論係生鐵鑊熟鐵鑊都未試過省花,就算表面省花咗,鐵鑊仍然係鐵鑊,唔會食壞人,當然要洗返乾淨,唔好食鐵絲、鐵碎。

平時用最粗嘅百潔布就夠,唔需要用到鋼絲刷,除非 d 鑊撈黐得好實。

引用:
原帖由 kwfu 於 2021-2-11 02:17 PM 發表

唔會,個鋼絲刷未必省得花隻鑊,我用過嘅不論係生鐵鑊熟鐵鑊都未試省花,就算表面省花咗,鐵鑊仍然係鐵鑊,唔會食壞人,當然要洗返乾淨,唔好食鐵絲、鐵碎。

平時用最粗嘅百潔布就夠,唔需要用到鋼絲刷,除非 d 鑊撈黐得好實。
鐵鑊其實係咪都有層Coating防鏽?會唔會刷一刷甩埋的?

引用:
原帖由 beckham17 於 2021-2-11 03:08 PM 發表

鐵鑊其實係咪都有層Coating防鏽?會唔會刷一刷甩埋的?
以我所知,鐵鑊的 coating 有兩種,都係有防銹作用和令鐵鑊表面加硬,但又對人體無害,刷唔甩,除非用鑊鏟嘅尖位鑿佢。

第一種叫四氧化三鐵,或者藍化鐵 (Fe3O4),係用火乾燒隻鑊直至佢變到藍藍黑黑,有輕微防銹作用,這層 coating 好薄,如果甩咗或者隻鑊花咗,可以自己再燒過。
https://www.youtube.com/watch?v=rGE0XRziRes

第二種叫氮化鐵,將氮氣滲入金屬表面,形成一層氮化鐵,同樣有防銹效果,而且比四氧化三鐵更耐用,不過自己做唔到,這就是窒化鐵或者炙化處理。

引用:
原帖由 kwfu 於 2021-2-11 05:05 PM 發表

以我所知,鐵鑊的 coating 有兩種,都係有防銹作用和令鐵鑊表面加硬,但又對人體無害,刷唔甩,除非用鑊鏟嘅尖位鑿佢。

第一種叫四氧化三鐵,或者藍化鐵 (Fe3O4),係用火乾燒隻鑊直至佢變到藍藍黑黑,有輕微防銹作用,這層 coating 好薄,如果甩咗或者隻鑊花咗,可以自己再燒過。
https://www.youtube.com/watch?v=rGE0XRziRes

第二種 ...
謝謝,, 點解易潔鑊唔用呢類食唔壞人既塗層?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]