• 瀏覽: 2,788
  • 回覆: 22
買架二手車返黎通常會換咩消粍品先穏陣?預幾多錢去更換同做維修? 兩三萬夠唔夠?

精選汽車
引用:
原帖由 billyho189 於 11-1-2021 11:28 發表

買架二手車返黎通常會換咩消粍品先穏陣?預幾多錢去更換同做維修? 兩三萬夠唔夠?
我有同事, 剛剛買左部十三年車齡, 豐田大霸
換耗品換左2000-2500 (沒有換車胎)

至於換部件和維修, 就視乎你部咩車咩狀況
我同事部大霸, 另外加幾百蚊, 淘左部android機,換左部壞後座DVD屏幕
我買過部十年豐田, 只有小維修過, 幾百蚊
我朋友車行買部本田freed, 都係無咩野特別大維修過, 正常野有限錢 (一兩千以內)
我聽過有人,3萬買左部有型的寶馬3系5座,結果用左共7萬蚊枕住枕住維修左好多野,結果谷鬼氣5萬賣走左,無眼屎乾淨盲

以上僅供參考

預一倍車價換野

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 billyho189 於 2021-1-11 11:28 AM 發表

機油,break,電,軩,唔計其他,1皮有找。

回覆 引用 TOP

要睇你部車咩情況,基本野就一萬就夠,如果有HI花過要換泵把果D就有排計,要搵就搵部靚仔少少唔洗執嘅車

回覆 引用 TOP

睇吓車價俾同年分平定貴!平就自然預多啲,貴套其望小啲。

回覆 引用 TOP

偈油!波箱油!風格冷氣格!基本嘢兩三千

回覆 引用 TOP

乜車???
單車?小巴?的士?平治?日本車??

回覆 引用 TOP

Depends on which 2nd car u would buy.

回覆 引用 TOP

基本就5油3水啦,仲有風隔,電池,想冷氣夠凍最好換埋冷氣隔,最簡單直接叫車房幫你執一次,
如果壞波箱嗰d都要兩三萬啦,架車有質素自然少嘢整,想穏陣就去大行買

回覆 引用 TOP

打算買7人MPV/7座SUV,日本車優先,貪佢地易維修

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 jeffskf 於 2021-1-11 03:15 PM 發表

我有同事, 剛剛買左部十三年車齡, 豐田大霸
換耗品換左2000-2500 (沒有換車胎)

至於換部件和維修, 就視乎你部咩車咩狀況
我同事部大霸, 另外加幾百蚊, 淘左部android機,換左部壞後座DVD屏幕
我買過部十年豐田, 只有小維修過, 幾百蚊
我朋友車行買部本田freed, 都係無咩野特別大維修過, 正常野有限錢 (一兩千以內)
我聽過有人,3萬買左部有型的寶馬3 ...
我自己無相熟車房,去車房搞會唔會好易比人當水魚?

二到點?兩年車定二十年車先

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 billyho189 於 12-1-2021 17:03 發表

好老實講
如果是對車構造有基本認識,對修車保養有所了解,應該唔會做左水魚
如果是乜都唔識,都無得分水唔水魚.
二手車有咁上下車齡自然樣樣野都可以換新
就算每樣跟市價不昆水,都可以說服你做多D保健服務/換新件
一千幾百消耗品,可以換埋其他野,變成五六千

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 billyho189 於 2021-1-12 05:03 PM 發表

車房通常都有張LIST比你睇要換咩既,無相熟車房嘅話你不如去D大行買算,雖然貴少少,但起碼質素有保證

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]