• 瀏覽: 4,826
  • 回覆: 91
  • 追帖: 1
有無人認同抄牌應分私家車同商用車兩類?
私家車抄多D
商用車少D

精選汽車
邏輯上,違例就自然要抄,不應為抄牌設立上限。
分類目標應該係將私人和商用,引入不同罰款,而不是抄多抄少問題。

回覆 引用 TOP

分黎做乜?
揸私家車唔可以好似商用車咁一日行十幾二十個鐘?
揸的士唔可以一日只開3個鐘工?

引用:
原帖由 崖上純情的主席 於 2021-1-11 02:58 PM 發表

分黎做乜?
揸私家車唔可以好似商用車咁一日行十幾二十個鐘?
揸的士唔可以一日只開3個鐘工?
揸私家車係為自已
揸的士係搵食

引用:
原帖由 14X14X 於 2021-1-11 03:55 PM 發表

揸私家車係為自已
揸的士係搵食
私家車好多揸UBER係搵食
有d係做人司機都係為搵食
的士車主有d每日揸2個鐘,係過下日晨

引用:
原帖由 崖上純情的主席 於 2021-1-11 04:19 PM 發表

私家車好多揸UBER係搵食
有d係做人司機都係為搵食
的士車主有d每日揸2個鐘,係過下日晨
咁唔好分

引用:
原帖由 singtest 於 2021-1-11 05:06 PM 發表

咁唔好分
大家都係司機,一視同仁最好

回覆 引用 TOP

泊雙黃罰 double 最好

回覆 引用 TOP

抄多啲少啲唔應該,但罰款可以私家車貴商用車三倍。
唔好話唔公平,商用車第一年開始都要年年驗車,私家車第七年先驗,亦係唔公平。

我是中國病毒
其實將無畫線既地方劃出黎比人上落貨15分鐘仲好啦
而家整個電子感應超時就自動錄影派告票咪得
其實商用車停得幾耐 多數一陣就走 停超過15分鐘就抄牌囉
而家成日都係私家車周圍泊搞到成條街塞死曬 搞到差老被逼抄埋商用車

同埋而家解決塞車靠抄牌無用
私家車朝早同夜晚繁忙時間隧道收費增加2-3倍就岩
之前要返學既時候朝朝過隧道基本上見到私家車差唔多每三架就有一架係一個大人車住一個細路返學
去到學校區附近又係個個都一人一架車送小朋友返學
D人得閒得濟 搞到多左一大堆車塞住曬
但係呢班人又唔係必須要用車

同埋我都唔明點解東隧貨VAN貴過私家車咁多
私家車25貨VAN38
正常應該商用車平D先係麻

政府應該將三條過海隧道全部將私家車統一收費40-60蚊
西隧公司減少左既收益由政府係紅隧同東隧增加既收入補貼
利申我開貨VAN

引用:
原帖由 14X14X 於 2021-1-11 11:53 AM 發表

有無人認同抄牌應分私家車同商用車兩類?
私家車抄多D
商用車少D
相反,商用車時常使用路面
更加應該奉公守法

有人自己送上門被KO,CASE 已 CLOSE 心情超舒暢 XD

後記:
總有D輸家唔忿氣不停引你去同佢嘈,再不停兜圈搵漏洞造文章
所以當等到有人送上門被KO之後,要做既就係收工等佢飲恨一世

回覆 引用 TOP

商用車大L晒? 搵食就可以違泊. 超速, 衝紅燈好未?

回覆 引用 TOP

強姦都要分類告

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 新型冠狀病毒 於 2021-1-11 06:23 PM 發表

抄多啲少啲唔應該,但罰款可以私家車貴商用車三倍。
唔好話唔公平,商用車第一年開始都要年年驗車,私家車第七年先驗,亦係唔公平。
不如跟車價!Rolls Royce,

林寶法拉收十倍,

以反映身份地位!

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]