• 瀏覽: 10,748
  • 回覆: 137
  • 追帖: 2
夏天啲人話長開冷氣好過開開停停,咁暖氣係唔係一樣呢?
唔同空間開就20度,唔開得15度。

"We lied, we cheated, we stole.”- Mike Pompeo  (April 15, 2019)

回覆 引用 TOP

快d試下話比我們知啦

引用:
原帖由 teddybearhk 於 2021-1-11 01:34 PM 發表

快d試下話比我們知啦
冷氣啲人話長開仲慳電過開開停停。不過暖氣好難試到,兩個月先見到電費單,到時都唔凍啦。

"We lied, we cheated, we stole.”- Mike Pompeo  (April 15, 2019)
香港冷天最長得一個月,有時濕度都偏高,長開一個月電費都係有限啫

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Akeem 於 2021-1-11 01:51 PM 發表

冷氣啲人話長開仲慳電過開開停停。不過暖氣好難試到,兩個月先見到電費單,到時都唔凍啦。
我,上年冬天大金二匹長開28度,二個月二千幾,好平

引用:
原帖由 無樓無尊嚴 於 2021-1-11 02:12 PM 發表

我,上年冬天大金二匹長開28度,二個月二千幾,好平
得一部兩匹冷暖都要兩千幾?咁我全屋7部共10匹兩個月電費咪要過萬?夏天開冷氣最多都係5千幾咋喎。

不過開28度又有點兒那個。

引用:
原帖由 Akeem 於 2021-1-11 02:22 PM 發表

得一部兩匹冷暖都要兩千幾?咁我全屋7部共10匹兩個月電費咪要過萬?夏天開冷氣最多都係5千幾咋喎。

另外三部一匹半在房,睡才開,四部加埋二千幾。

引用:
原帖由 無樓無尊嚴 於 2021-1-11 02:44 PM 發表

另外三部一匹半在房,睡才開,四部加埋二千幾。
共5匹兩千幾一期又唔貴喎,我諗使用情況可能都係差唔多,共10匹一期應該四、五千左右同夏天開冷氣差唔多。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Akeem 於 2021-1-11 02:22 PM 發表

今日咁凍都係開22度。

引用:
原帖由 ww4565555 於 2021-1-11 03:02 PM 發表

今日咁凍都係開22度。
如果開28度咪變咗夏天一樣?

引用:
原帖由 Akeem 於 2021-1-11 03:12 PM 發表

如果開28度咪變咗夏天一樣?
現在溫度得八九度俾你開到盡 有廿二三度你都偷笑啦

引用:
原帖由 ww4565555 於 2021-1-11 03:02 PM 發表

今日咁凍都係開22度。
如果唔怕嘥電 25到最舒服

引用:
原帖由 佛肥 於 2021-1-11 03:38 PM 發表

現在溫度得八九度俾你開到盡 有廿二三度你都偷笑啦
室外就有咁凍姐,又向南又雙層中空玻璃,室內最低咪15、6度,變頻冷暖機夏天降10度,冬天升10度差唔多啦。22、23度已經好舒服。

回覆 引用 TOP

上年夏天裝珍寶1匹, 
夏天冷氣OK凍, 
但點解冬天開到 30C, 但只能令室內保持 20度左右
感覺吹出來的氣係微暖, 

唔係好似充油式暖爐咁, 放手在1呎外都感到好熱咁喎, 

唔知係唔係壞左

引用:
原帖由 18年建造的好漢 於 2021-1-11 04:22 PM 發表

上年夏天裝珍寶1匹, 
夏天冷氣OK凍, 
但點解冬天開到 30C, 但只能令室內保持 20度左右
感覺吹出來的氣係微暖, 

唔係好似充油式暖爐咁, 放手在1呎外都感到好熱咁喎, 

唔知係唔係壞左
面積幾大先?夏天OK凍即係唔夠凍?冬天未開暖氣室內幾度先?

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]