• 瀏覽: 5,373
  • 回覆: 70
真心尋求真相的答案

雖然主耶穌基督是在伯利恆地點出生

只是具體而言,究竟年份是 3BC ,4BC, 5BC, 6BC ?

根據什麼經文/其他資料、文獻佐證?逾越節期間(齋出埃及記記載)?住棚節期間(齋利未記記載)?猶太新年吹角節(利未記+啟示錄)?馬太+路加+約翰?

如果是在猶太新年的,春季定秋季出生?

如果是秋季的,那是9月11日?定9月10?

什麼時分出世?共勉之🙏

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
@天割之門 @Gupa 天將降大任於是人也

引用:
原帖由 僵屍臉的吳永森 於 2021-1-11 05:49 PM 發表

@天割之門 @Gupa 天將降大任於是人也
好心你節省一下....

引用:
原帖由 天割之門 於 2021-1-11 07:12 PM 發表

好心你節省一下....
即你曲線說耶穌是假的?

回覆 引用 TOP

最初同神交往就已經留意到,神「不重視」日期,甚至「不重視」時間,而係event driven. 個priority sorting order係by importance。如果你係讀電腦嘅,應該明我講乜。

由歷史因素去睇,呢個做法其中一個原因係方便口傳,同口傳嘅準確性。人冇能力準確咁去口傳一個日期,所以如果要好快咁將福音傳開,好難保障各人所傳嘅日期一致(呢個已超出人類嘅能力範圍),如果各人所傳嘅日期不一致,咁各人所傳嘅福音,又會否正確?人好容易就會有咁樣嘅疑問。倒轉睇,神可以保障各使徒所傳嘅,係同一福音。如果佢同樣保障各人所傳日期一致,因為超出人類能力範圍,好明顯係神嘅作為,又或者係人嘅造馬。其實係違反咗因信得救嘅基本救贖原則。

同樣,舊約嘅大多數事件,都沒有具體日期,同口傳有好大關係,猶太律法包括口傳律法,係要猶太人自小背熟。都包括背誦經文,方可流傳,有D似以前中國人背三字經。背日期就可能難而且冇必要。以斯拉要重整聖經,都可能因為各個人群由口傳、抄寫,由於缺乏中央管理,而出現差異。由以斯拉開始,就有好嚴密嘅聖經管理,可能係吸取咗之前被虜時期嘅經驗所致。

引用:
原帖由 正字 於 2021-1-12 12:46 AM 發表

最初同神交往就已經留意到,神「不重視」日期,甚至「不重視」時間,而係event driven. 個priority sorting order係by importance。如果你係讀電腦嘅,應該明我講乜。

由歷史因素去睇,呢個做法其中一個原因係方便口傳,同口傳嘅準確性。人冇能力準確咁去口傳一個日期,所以如果要好快咁將福音傳開,好難保障各人所傳嘅日期一致(呢個已超出人類嘅能力範圍),如果各人所傳嘅 ...
凡是有奇怪、離奇、距離的事,必有蹺蹊。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 正字 於 2021-1-12 12:46 AM 發表

由歷史因素去睇,呢個做法其中一個原因係方便口傳,同口傳嘅準確性。人冇能力準確咁去口傳一個日期,所以如果要好快咁將福音傳開,好難保障各人所傳嘅日期一致(呢個已超出人類嘅能力範圍),如果各人所傳嘅 ...
[轉載] : https://www.google.com/amp/s/goodnessofgodministries.international/2011/12/22/when-was-jesus-christ-born-the-bible-says-september-11-3bc-the-day-of-the-feast-of-trumpets/amp/

只是在 3BC 卻…可能未必是9月11日的…

[轉載]:
http://www.cgsf.org/dbeattie/calendar/?roman=3bc

回覆 引用 TOP

The Magi or wise men did not come to see Jesus until he was about one and one half years old as they begin to track six astronomical events in Leo that captured their attention

乜聖經有咁講咩。

引用:
原帖由 正字 於 2021-1-12 11:19 AM 發表

The Magi or wise men did not come to see Jesus until he was about one and one half years old as they begin to track six astronomical events in Leo that captured their attention

乜聖經有咁講咩。
佢哩個說法挺婉轉~

回覆 引用 TOP

佢哋係用啟示錄12:1-3

回覆 引用 TOP

回覆 引用 TOP

普珥節、聖殿被毀日、猶太新年、吹角節

逾越節、 除酵節、初熟節、禧年、五旬節、贖罪日、住棚節

光明節/修殿節、大屠殺紀念日、陣亡將士紀念日、獨立紀念日、耶路撒冷日、復活節的安息日、千禧年(即鿋年×1000)

…偏偏耶穌出世日子時間次序就是卡住在中間

回覆 引用 TOP

引用:

抱歉我卻有保留的。🙏

回覆 引用 TOP

馬太福音2:1-12唔係有提及講"Magi"?

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]