• 瀏覽: 48,612
  • 回覆: 319
  • 追帖: 49
我室設朋友有間公司,話室設已經無得做
佢自己已炒左幾個designer準備關門
一來疫情,二來俾裝修佬加淘寶搶哂
因為近年國內多左好多免費軟件可以自己畫,連設計師都慳返
於是裝修佬自己做埋,或搭國內淘寶設計做生意($100出一set圖)
裝修價錢包埋設計服務,仲要一日就出到圖
成品仲好過自己請人一星期畫AUTOCAD
有D software直頭連結淘寶item
有哂價錢有哂Link
d櫃仲可以定製尺寸
我FD話佢連傢私定製客都無埋

下圖都係國內免費軟件做
無得打

引用:
原帖由 oncconcchk 於 2021-1-12 10:32 AM 發表

於是裝修佬自己做埋,或搭國內淘寶設計做生意($100出一set圖)
成品仲好過自己請人一星期畫AUTOCAD:smil ...
市場競爭

所以 d 華人只會信 hk d 風水係堅。
鬼叫身為 hk 人。 強項風水都唔去學。 一睇d 成品圖, 已經知個 designer 識唔識風水

第二個pt , 就係designer 個圖則 係風水靠害人, 害人最後終害己。 無飯開

藥師佛咒 對抗武肺
http://bit.ly/38Fuijs
http://bit.ly/2TXhW1O
不論什麼人,只要不是敵對分子,不
是惡意攻擊,允許大家講話,講錯了也不
要緊。各級領導人員,有責任聽別人的話。
毛語錄 139頁
唔係淨係擺晒啲傢俬入間屋度就叫設計。
好嘅設計師係可以將室內做一啲間格小改動,就係將室內「增加」地方。

我當年個設計師,好簡單將發展商原則嘅廚房唔使改間格,透過改電器、爐頭擺位,就增加左超過2倍嘅儲物空間。

引用:
原帖由 yifeifei2 於 2021-1-12 12:24 PM 發表

唔係淨係擺晒啲傢俬入間屋度就叫設計。
好嘅設計師係可以將室內做一啲間格小改動,就係將室內「增加」地方。

我當年個設計師,好簡單將發展商原則嘅廚房唔使改間格,透過改電器、爐頭擺位,就增加左超過2倍嘅儲物空間。
鬼唔知咩
就係淘寶設計都可以做到咁

咁世界在變,社會在變,係好多行業同工種都會慢慢被淘汰。

酷家樂,我都係用呢個自己設計間屋

引用:
原帖由 oncconcchk 於 2021-1-12 10:32 AM 發表

唔長進只有涯打

回覆 引用 TOP

n年前既事黎,要執笠早就執晒啦
如果淘寶有既野,香港都有,就會玩完
咁其實香港已經玩完,完全可以被淘寶取代晒啦

引用:

科技進步。科技代人設計。成本平左。
好多新物料代替了傳統用料。建築費可以降低。

生活質數可以提高了。好事。
消費者得益。

人們總是把幸福解讀為{有}, 有房 有錢 有权。但幸福其实是[無] 无憂 无慮 无病 无災 有, 多半是做給別人看的無, 才是你自己的。

回覆 引用 TOP

同香港人講設計多舊魚

老實講,國內至叻就係吹牛,效果圖靚靚呃九你,D所謂設計師根本唔識做淨係識畫

引用:
原帖由 oncconcchk 於 2021-1-12 12:26 PM 發表

鬼唔知咩
就係淘寶設計都可以做到咁
上 YouTube 睇吓  國內小戶型嘅室內設   巧妙用盡每一個位! 並唔係塞晒 d 傢俬入去就得!

科技+AI人工智能, 好快連司機, 律師, 會計師, 外科手術醫生都要乞食了

龍如無摺埋到,唔知就唔好亂講,龍如暫停營業咋,今日仲有人聽電話和講解

引用:
原帖由 肥仔xxx 於 2021-1-12 01:47 PM 發表

老實講,國內至叻就係吹牛,效果圖靚靚呃九你,D所謂設計師根本唔識做淨係識畫
家人間屋裝修諗住格價,淘寶搵左2間,比晒d圖佢地
我自己做設計,自己畫圖,
結果,同師兄你講既一樣
佢地用佢地既方式再畫一次比我,咁就叫做完成

其實設計唔係只係畫圖

咁就可以取代到我既話,抵佢發達既

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]