• 瀏覽: 1,839
  • 回覆: 16
  • 追帖: 2
企缸,裝修後都接近四年,最近發現門腳開始轉黑,而且每次沖完涼門腳都會有水滲出嚟,應該如何解決問題?

另外門腳發黑能否改善外觀?

附件

20210112_172206.jpg(275.97 KB)

2021-1-12 05:33 PM

我之前都係咁,之後裝修原來浴缸底漏水

回覆 引用 TOP

補多一張相啱啱沖完涼個情況,啲滲水都好嚴重下

附件

20210112_174835.jpg(226.78 KB)

2021-1-12 05:50 PM

引用:
原帖由 magictv 於 2021-1-12 05:50 PM 發表

補多一張相啱啱沖完涼個情況,啲滲水都好嚴重下
如果沿住發黑嘅位喺地下同門腳之間唧膠有冇幫助?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 magictv 於 2021-1-12 05:33 PM 發表

企缸,裝修後都接近四年,最近發現門腳開始轉黑,而且每次沖完涼門腳都會有水滲出嚟,應該如何解決問題?

企缸滲水,要先搞惦個滲水位,上圖俾大家睇睇,
門腳可以用油漆油返。

The Raymond Voice : 不要做會令自己後悔的事
引用:
原帖由 Raymondkyy 於 2021-1-12 06:41 PM 發表

企缸滲水,要先搞惦個滲水位,上圖俾大家睇睇,
門腳可以用油漆油返。
我見到個滲水位喺門腳嗰度,如何處理好?

滲出嚟可能比唔滲出嚟好
因為防水層可能仍有效

但仍然要處理

這個世界沒有膠神,生活變得沒有快樂。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 xmasxmas 於 2021-1-12 06:46 PM 發表

我見到個滲水位喺門腳嗰度,如何處理好?
多數係企缸滲出黎再流去門腳,要搞個企缸裏面,造好防水。

The Raymond Voice : 不要做會令自己後悔的事
引用:
原帖由 Raymondkyy 於 2021-1-12 06:53 PM 發表

多數係企缸滲出黎再流去門腳,要搞個企缸裏面,造好防水。
除咗要拆曬成個企缸,仲有冇啲簡單嘅方法補救?

引用:
原帖由 magictv 於 2021-1-12 06:57 PM 發表

除咗要拆曬成個企缸,仲有冇啲簡單嘅方法補救?
唔使拆,最簡單就可以响缸裏面揸或噴防水膜。

回覆 引用 TOP

會唔會浴缸玻璃膠滲落去缸底?

回覆 引用 TOP

油PAS防水

回覆 引用 TOP

剛做了一小時測試終於找出了問題,應該是企缸內牆身或企缸內地腳駁口有窿入水導致滲出企缸外, 如圖。

想請問如果用多樂士強力防水膠,可以解決問題嗎?

附件

20210112_204356.jpg(152.43 KB)

2021-1-12 08:50 PM

20210112_204331.jpg(191.98 KB)

2021-1-12 08:50 PM

回覆 引用 TOP

簡單啲咪去五金舖買啲防水英泥溝沙試吓包住門腳位囉

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 magictv 於 2021-1-12 05:33 PM 發表

仲美化漏落樓下就

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]