• 瀏覽: 10,379
  • 回覆: 63
點解近十多年出嘅新車會無咗...
1. 泥擋 (莫非為咗減低風阻,而最終目的減低油耗?)

2. 霧燈 (雖然白頭燈夠光,不過黃霧燈始終嚮大霧時,有其作用!)

精選汽車
1. 加速車底生銹
2. 增加撞車機會,但香港大霧日子唔多

提高換車機會,車廠最開心

引用:
原帖由 Zest 於 2021-1-13 08:41 AM 發表

點解近十多年出嘅新車會無咗...
1. 泥擋 (莫非為咗減低風阻,而最終目的減低油耗?)

2. 霧燈 (雖然白頭燈夠光,不過黃霧燈始終嚮大霧時,有其作用!)
我一直都想知呢個問題,仲有無咗"靜電帶"

引用:
原帖由 減肥唔准減對波 於 2021-1-13 11:15 AM 發表

del

回覆 引用 TOP

泥擋可否理解為,城市爛車少左,同車底的密封度高左?泥擋可後加,去得多地盤同爛地先有需要,咪省左佢。

霧燈係因為大燈通過到安全測試,兩組燈合為一組。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 減肥唔准減對波 於 2021-1-13 11:15 AM 發表

靜電帶用來防止接觸車門時被電,你上次被電係幾時?

又無左大包圍、真皮sofa、隔音、6.1音響。。。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mightykoala 於 2021-1-13 12:41 PM 發表

老老實實,平時無,近兩星期天氣冷又乾燥就有,近來每次落車都中,最近嗰次係上星期日

引用:
原帖由 mightykoala 於 2021-1-13 12:41 PM 發表

我就三個鐘前

泥擋..  對消灑房跑缺點多…上面師兄已提!
某4WD農夫貨車轆大車身高尾短..各安法有例!!
霧燈..  今時嘅有效強勁白光射燈效率更有優勢,已取代黃霧燈多年,與車頭大燈齊白射靚帥型 😎   但勿射人車震~~~

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 我的無比膏 於 2021-1-13 15:20 發表

我就三個鐘前
我都係

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 減肥唔准減對波 於 2021-1-13 01:03 PM 發表

老老實實,平時無,近兩星期天氣冷又乾燥就有,近來每次落車都中,最近嗰次係上星期日
細個時好多車主懶裝條帶,咁大舊鐵靜電好強勁,電中痛好鬼耐。

假如剛好油站漏氣,又無風,一電可引發火燭或爆炸添~

回覆 引用 TOP

引用:

次次開車門都有

因為泥擋唔靚仔
白燈已代替了

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 蔥油餅 於 2021-1-14 06:35 AM 發表

次次開車門都有
咁快啲裝返啦~

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]