• 瀏覽: 4,882
  • 回覆: 58
返左office兩年日日係寫字樓打電腦,不時都會腰酸背痛,但呢排work from home情況好似嚴重好多,唔知係咪屋企凳唔好坐,有時做左兩三個鐘野就唔知點解覺得個人成身都好酸軟,條腰赤赤痛咁

有無文員一族work fromhome同我一樣都有呢d狀況?

一樣腰酸背痛

真系个可爱嘅家伙

回覆 引用 TOP

我沒有甚麼腰背痛,但手指就痛。

我都係,以前唔會,老左先會

系咪鍵盤太高? 姿勢吾岩都會導致腰痛

引用:
原帖由 bbmlee 於 2021-1-13 03:15 PM 發表

返左office兩年日日係寫字樓打電腦,不時都會腰酸背痛,但呢排work from home情況好似嚴重好多,唔知係咪屋企凳唔好坐,有時做左兩三個鐘野就唔知點解覺得個人成身都好酸軟,條腰赤赤痛咁

有無文員一族work fromhome同我一樣都有呢d狀況?
辭職啦仲忍!

換咗張櫈會好啲。

引用:
原帖由 bbmlee 於 2021-1-13 03:15 PM 發表

或者問吓醫生有冇啲藥可以醫到

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ttggyyhhnn 於 2021-1-13 05:56 PM 發表

辭職啦仲忍!
辭職佢又冇錢生活啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 天涯地角 於 2021-1-13 06:06 PM 發表

換咗張櫈會好啲。
同意,有時換張凳會好啲㗎。

回覆 引用 TOP

耐唔中企起身行下

回覆 引用 TOP

長期坐姿唔岩會導致容易腰酸背痛,有無去睇下醫生?做跌打,針灸,物理治療都應該有效

引用:

拉筋!

回覆 引用 TOP

得閒就行下

輸到冇晒自信

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]