• 瀏覽: 5,622
  • 回覆: 83
  • 追帖: 2
本主題由 ahso112 於 2021-1-17 08:14 AM 移動
請教下大家:
如果路人在行人路上行走,但比較貼近條馬路行走,然後俾車刮到受傷. 入醫院檢驗後發現腦有出血,係ICU 觀察2日先出院. 但唔知有冇後遺症.
依家警察建議和解. 話路人有錯. 如果上庭,法官會判路人違規. 另外,佢話個司機話冇車cam,睇唔到事發片段.
以上警察的建議是否合理?可否堅持安排上庭等法官判呢?
謝謝大家.

引用:
原帖由 tintin117 於 2021-1-13 10:46 PM 發表

請教下大家:
如果路人在行人路上行走,但比較貼近條馬路行走,然後俾車刮到受傷. 入醫院檢驗後發現腦有出血,係ICU 觀察2日先出院. 但唔知有冇後遺症.
依家警察建議和解. 話路人有錯. 如果上庭,法官會判路人違規. 另外,佢話個司機話冇車cam,睇唔到事發片段.
以上警察的建議是否合理?可否堅持安排上庭等法官判呢?
謝謝大家.
如果有人証証明傷者是在行人路比車撞到 就算傷者是企在行人路邊 都一定贏硬

回覆 引用 TOP

成件事都好離奇,行人被撞到要入醫院,警察無可能叫和解,入得ICU亦無可能只係觀察。

行人路上就是行人路上,無違規啊!!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 little_lam 於 2021-1-13 11:41 PM 發表

成件事都好離奇,行人被撞到要入醫院,警察無可能叫和解,入得ICU亦無可能只係觀察。
做完手術之後, 留在 ICU 觀察 就聽過
無事無幹, 做乜入 ICU, 嫌錢多 ?

行人路就是行人路, 只要証明得到, 根本無可能輸.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 PU1997 於 2021-1-14 12:01 AM 發表

做完手術之後, 留在 ICU 觀察 就聽過
無事無幹, 做乜入 ICU, 嫌錢多 ?
冇做手術. 醫生話有輕微腦出血+腦震盪. 係ICU 觀察一晚,跟住住左2日醫院. 然後隔左1日去警署落口供.....  我都覺得個警察咁樣講好有問題🤔

樓主:
⑴是否選擇進行和解,完全是樓主自己意願,警方沒有能力迫你和解。
⑵先不討論該受傷行人是否有錯,重點是警方錄取口供後作出甚麼檢控,相信警方應該不會告受傷行人。結果只係告司機,或唔告司機。
⑶若警方告司機,你就唔洗做任何野。
若警方唔告司機,你可考慮就此了事,又或者考慮從民事方法向司機提出訴訟。
⑷是否從民事方法向司機提出訴訟,考慮點應是今次受傷是否嚴重。公立醫院是否已確認完全沒事,是否需要找私家醫生再進一步確認,這是你個人考慮。

引用:
原帖由 hugodavids88 於 2021-1-14 12:51 AM 發表

樓主:
⑴是否選擇進行和解,完全是樓主自己意願,警方沒有能力迫你和解。
⑵先不討論該受傷行人是否有錯,重點是警方錄取口供後作出甚麼檢控,相信警方應該不會告受傷行人。結果只係告司機,或唔告司機。
若警方唔告司機,你可考慮就此了事,又或者考慮從民事方法向司機提出訴訟。
⑷是否從民事方法向司機提出訴訟,考慮點應是今次受傷是否嚴重。公立醫院是否已確認完全沒事,是否需要 ...
有人受傷無得和解,個警察咁講絶對有問題。

回覆 引用 TOP

相信警察講錯或樓主理解錯。

經組織後,警察可能係指: 根據口供,當意外發生時行人喺行人路,車喺車路,大家睇落都無錯。如果話錯,咁大家都有責任,不如和解啦。

有人受傷, 仲要係腦出血都可以私了? 

回覆 引用 TOP

邊條路邊條街?周圍都有 cctv 㗎喎,係咪警察懶唔想做嘢咋?再加上會有車無車cam嗎?

引用:
原帖由 hugodavids88 於 2021-1-14 12:51 AM 發表

樓主:
⑷是否從民事方法向司機提出訴訟,考慮點應是今次受傷是否嚴重。公立醫院是否已確認完全沒事,是否需要 ...
謝謝師兄意見啊.

回覆 引用 TOP

行人路。。邊。。
有幾邊?
出左條行人路膊未先

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 thunderpig 於 2021-1-14 08:18 AM 發表

相信警察講錯或樓主理解錯。

經組織後,警察可能係指: 根據口供,當意外發生時行人喺行人路,車喺車路,大家睇落都無錯。如果話錯,咁大家都有責任,不如和解啦。
警察話會吿路人犯規,仲話法官一定會判路人輸. 咁先覺得難頂啊. 似係度「凶」路人和解....

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]