• 瀏覽: 1,070
  • 回覆: 13
很喜歡周杰倫的曲風,最近在 youtube 聽了他幾個演唱會,越發覺他的唱法在十幾二十年前會被評為不合格。

其實他的唱歌技巧是否顛覆了一直以來的標準,如咬字不清、用喉嚨發音、不用丹田氣等等……

申利,我只

唔好理,總之好聽就得,打動到人就得

輸到冇晒自信

回覆 引用 TOP

用歐美唱法擺落黎唱,另有一番風味

輸到冇晒自信

回覆 引用 TOP

我唔識欣賞佢唱腔

最鐘意的車款始終是MCW,
其次是E蛇龍,ZF密龍,
之後排名不分先後有
絕大部份冷龍/冷鷹
(尤其銀柱AD,新記布牌DA,
城記8XX),
三菱,MAN,
仲有部份ATE,歐三躉,ASU
完全唔覺得好聽

周傑倫嘅歌曲依家聽起嚟真好聽,很有故事嘅。

我中意聽歌嘅,歌曲里面有世界,有你。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 愛正車的人 於 2021-1-14 09:12 AM 發表

我唔識欣賞佢唱腔
我十幾年前都唔鍾意佢,呢5,6年就超鍾意

輸到冇晒自信

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 sonofea 於 2021-1-14 09:46 AM 發表

完全唔覺得好聽
佢超多歌,梗有幾十首岩口味

輸到冇晒自信

回覆 引用 TOP

十幾年前非常憎周杰倫,2013年開始接受佢,到呢3,4年超級鍾意佢

輸到冇晒自信

回覆 引用 TOP

一向唔喜歡佢,唱歌好難聽

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hkdishkcom 於 2021-1-13 11:03 PM 發表

很喜歡周杰倫的曲風,最近在 youtube 聽了他幾個演唱會,越發覺他的唱法在十幾二十年前會被評為不合格。

其實他的唱歌技巧是否顛覆了一直以來的標準,如咬字不清、用喉嚨發音、不用丹田氣等等……

申利,我只
香港討論區> 音樂世界> 華語樂壇討論
發表回覆:
顛覆了歌唱技巧標準
引用內容
原帖由 hkdishkcom 於 2021-1-13 11:03 PM 發表 0
小弟聽過幾首,咬字不清、用喉嚨發音、不用丹田氣等等只能話係佢特色,不是歌唱技巧。吾會曾佢,但係唔岩我聽。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hkdishkcom 於 2021-1-13 11:03 PM 發表

申利,我只
十幾廿年前會評為不合格?佢唔係十幾廿年前紅架咩?

回覆 引用 TOP

周杰倫亞洲天王

輸到冇晒自信

回覆 引用 TOP

只知道佢好多好歌...

回覆 引用 TOP

主題標籤 #周杰倫
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]