• 瀏覽: 1,869
  • 回覆: 30
相差一兩天啫,全球已經升到197萬,3萬人因為全能既耶穌唔救而死亡?
既然耶穌稱自己為世界之救主?
世界救主啵?救世喎? ?
點解這個時刻唔出來救世呢?
匿埋在2000年前又話救世?
救咗以色列人?究竟有冇事實或任何文獻證明耶穌有救過世呢?

基督教徒叫耶穌現在出來救啦!
個【世】已經升到197萬人死亡,為什麼基督教的救世耶穌竟然無能到龜縮呢?
如果基督教從冇吹牛話自己有全能和救世之神,都冇咁有火!

既然咁把炮自認係全能全知救世的耶穌教,
原來除了攪破壞,洗腦,收奉獻,性侵之外,還會有些什麼實質既好事做出來呢?
一個騙子神棍教,【全能全知救世主耶穌】?叫人祈禱?感恩?究竟知唔知醜呀?? !

.

McLoneV金句【學術上認為耶穌歷史上存在,不等同「基督教係可信」】聖經可信的部份只有「尼希米記的聖殿重建,一些保羅書處理當時教會問題」吹牛人文科學
熱賣及精選
引用:
原帖由 雷電超人 於 2021-1-14 02:10 AM 發表

相差一兩天啫,全球已經升到197萬,3萬人因為全能既耶穌唔救而死亡?
既然耶穌稱自己為世界之救主?
世界救主啵?救世喎? ?
點解這個時刻唔出來救世呢?
匿埋在2000年前又話救世?
救咗以色列人?究竟有冇事實或任何文獻證明耶穌有救過世呢?

基督教徒叫耶穌現在出來救啦!
個【世】已經升到197萬人死亡,為什麼基督教的救世耶穌竟然無能到龜縮呢?
如果基督教從冇吹牛話自己有全能和救 ...
應該叫「無能無知獻世的邪教」更貼切

口講神愛世人,實質神愛殺人;口講愛人如己,實質排除異己;口講保護婦嬬,實質性侵婦嬬;口講寬恕包容,實質狹隘排他;表面到處辦學,實質從小洗腦;好事歸功教會,壞事推卸教徒。
引用:
原帖由 庭園美 於 2021-1-14 04:13 AM 發表

應該叫「無能無知獻世的邪教」更貼切
Covid 照妖鏡之下,是否全能或神棍呢?穿晒煲啦!
認屎認屁的神棍教還有面子在這裡吹?夠晒無恥兼下流!

.

McLoneV金句【學術上認為耶穌歷史上存在,不等同「基督教係可信」】聖經可信的部份只有「尼希米記的聖殿重建,一些保羅書處理當時教會問題」吹牛人文科學
神有冇創造翻車魚?

引用:
原帖由 雷電超人 於 2021-1-14 04:53 AM 發表

Covid 照妖鏡之下,是否全能或神棍呢?穿晒煲啦!
認屎認屁的神棍教還有面子在這裡吹?夠晒無恥兼下流!

.
查經啦, 聖經一早預言末世災害

引用:
原帖由 9個古馬桶 於 2021-1-16 07:51 PM 發表

查經啦, 聖經一早預言末世災害
差不多個個宗教都有預言末世災害的啦!

但基督神是假,卻能在基督教聖經中求証出來 😎

思念如波一浪浪,常行靜坐念消磨;
持咒觀想來降伏,一念過去是光芒。

悟時頓,非時漸;頓如幻,漸皆夢;
一翻迷惑,清醒一瞬。
醒時何曾頓漸,大日未嘗不普照。
其實我都好想知...
比人釘係十字架, 自身難保的耶穌..
自稱救世主的佢, 究竟救了誰???

Le vent se lève, il faut tenter de vivre      [ Le Cimetière marin, Paul Valéry ]
引用:
原帖由 素食小魔女 於 2021-1-17 06:43 PM 發表

其實我都好想知...
耶穌只係死後俾班人消費,救條春?

口講神愛世人,實質神愛殺人;口講愛人如己,實質排除異己;口講保護婦嬬,實質性侵婦嬬;口講寬恕包容,實質狹隘排他;表面到處辦學,實質從小洗腦;好事歸功教會,壞事推卸教徒。
引用:
原帖由 昊暠昺 於 2021-1-17 02:42 PM 發表

差不多個個宗教都有預言末世災害的啦!

但基督神是假,卻能在基督教聖經中求証出來 😎
聖經就係神嘅說話冇神就冇聖經

引用:
原帖由 素食小魔女 於 2021-1-17 06:43 PM 發表

其實我都好想知...
釘十字架是預定的, 舊約已經講明耶穌係做人既代罪羔羊

講到全知全能? 神創造天地之後就搞吾掂魔鬼, 神連創造的天使都可以墮落, 引誘亞當夏娃犯罪, 全知全能的神知定不知? 是一個管治好失敗的神喎! 既然知但又沒有妥善去糾正, 不斷搬龍門, 又降災, 永無休止的殺殺殺, 又挪亞方舟, 又十字軍東征, 又話什麽最後審判, ……這一切一切都夠反影神所作一塌糊塗, 還稱什麽全能慈愛?

引用:
原帖由 ironsirleroy 於 2021-1-18 07:46 PM 發表

講到全知全能? 神創造天地之後就搞吾掂魔鬼, 神連創造的天使都可以墮落, 引誘亞當夏娃犯罪, 全知全能的神知定不知? 是一個管治好失敗的神喎! 既然知但又沒有妥善去糾正, 不斷搬龍門, 又降災, 永無休止的殺殺殺, 又挪亞方舟, 又十字軍東征, 又話什麽最後審判, ……這一切一切都夠反影神所作一塌糊塗, 還稱什麽全能慈愛?
你用人嘅角度去理解神,你點理解到?連愛因斯坦都話唔可以用人性去理解神嘅作為, 神唔愛你點解要做人嘅代罪羔羊, 為人去釘十字架?
大洪水以色列滅國都係因為拜偶像同人嘅罪惡,每個人原本要為自己嘅錯負責, 但因為罪人太多, 好人被迫害, 上帝先去滅人。之後因為神愛世人, 所以代替人去受苦以無罪代替有罪嘅人, 讓罪得免, 只要信靠神行神嘅道已經得

因:人類犯罪, 罪嘅公價就係死, 唔通神可以容忍到, 世界上有一億個殺人犯, 只有一個好人嘅世界咩, 當全世界都係殺人犯, 好人點生存?

唔好講到自己聖人咁, 我唔信你冇做過任何一樣違背良心嘅事, 你可以選擇信神去改過, 亦可以選擇自己用自己方式去還, 唔知你做啲咩先可以還得哂呢?
既然你都知道有神, 你仲上網不停罵神,你覺得你咁做係咪正常做法呢?我當你信佛, 佛教都叫你尊重人/神掛?
聖經黎講唔尊重/行為有偏差都係一種罪。

罪起聖經入面嘅原文Khata 希伯來文係指唔尊重神/人性。

引用:
原帖由 9個古馬桶 於 2021-1-18 09:42 PM 發表

你用人嘅角度去理解神,你點理解到?連愛因斯坦都話唔可以用人性去理解神嘅作為, 神唔愛你點解要做人嘅代罪羔羊, 為人去釘十字架?
大洪水以色列滅國都係因為拜偶像同人嘅罪惡,每個人原本要為自己嘅錯負責, 但因為罪人太多, 好人被迫害, 上帝先去滅人。之後因為神愛世人, 所以代替人去受苦以無罪代替有罪嘅人, 讓罪得免, 只要信靠神行神嘅道已經得

因:人類犯罪, 罪嘅公價就係死, 唔通神可以容忍到,  ...
基督教在香港煽動教徒殺人放火不知有冇罪呢?
你支持基督教等同支持信基督教的暴徒殺人放火,不知又有冇罪呢?
得罪神?有先至算啦!
但有罪的基督教在香港煽動教徒殺人放火,卻是事實,點解你唔講?
不信就恐嚇人要下地獄,不同意見就要打到d老人家滿面血?
究竟邊個有罪?係你個耶穌呀,同你班妖教徒!
有講錯你地咩?
咁既暴徒頭子叫神?慳d啦!

.

引用:
原帖由 9個古馬桶 於 2021-1-18 09:42 PM 發表

因:人類犯罪, 罪嘅公價就係死, 唔通神可以容忍到,  ...
因:人類犯罪, 罪嘅公價就係死, 唔通神可以容忍到, 世界上有一億個殺人犯, 只有一個好人嘅世界咩, 當全世界都係殺人犯, 好人點生存?

咁,基督教煽動基督教徒打殺老人家,應唔應該死呀?

.

引用:

係囉,耶穌點解會釘十字架呢?睇我篇文咪知囉!
老千黎咋,唔信?

https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=29669675&extra=page=1

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]