• 瀏覽: 2,476
  • 回覆: 31
  • 追帖: 3
媽媽肺癌四期已轉移,食緊第一代標靶差不多4個月,但副作用係甲溝炎都幾困擾,腳趾差不多好返,手指甲邊啲肉又爆出嚟,已經睇咗政府手足治療,都係開藥膏同生理鹽水。請問大家知唔知依個情況幾耐先會改善?同埋有冇其他治療方法?

有癌友教豬展燉海參對爛手甲邊好有幫助

引用:
原帖由 wongshek 於 2021-1-14 08:23 AM 發表

謝謝你

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 清晨橙色的手背 於 2021-1-14 07:59 AM 發表

媽媽肺癌四期已轉移,食緊第一代標靶差不多4個月,但副作用係甲溝炎都幾困擾,腳趾差不多好返,手指甲邊啲肉又爆出嚟,已經睇咗政府手足治療,都係開藥膏同生理鹽水。請問大家知唔知依個情況幾耐先會改善?同埋有冇其他治療方法?
我初初都有咁嘅情況,我嘅處理方法係,每日按下手邊腳邊有冇痛,如有小小痛都要開始用醋開暖水浸十分鐘,如有甲插住d肉,就要忍痛剪咗插住肉嘅甲,跟住用耳挖了起甲邊唧d碘酒落去留待15分鐘左右,跟住抹去再了起唧d火酒,呢個係我處理方法,但要忍少少痛。有同路人話呢隻藥膏可以,剛剛我有,不過我都差唔多好晒了,後來都搽過2次,都可以

你有冇呢隻藥膏,冇我比支你

引用:
原帖由 哈囉高湯圓 於 2021-1-14 04:50 PM 發表

我初初都有咁嘅情況,我嘅處理方法係,每日按下手邊腳邊有冇痛,如有小小痛都要開始用醋開暖水浸十分鐘,如有甲插住d肉,就要忍痛剪咗插住肉嘅甲,跟住用耳挖了起甲邊唧d碘酒落去留待15分鐘左右,跟住抹去再了起唧d火酒,呢個係我處理方法,但要忍少少痛。有同路人話呢隻藥膏可以,剛剛我有,不過我都差唔多好晒了,後來都搽過2次,都可以12005169
你有冇呢隻藥膏,冇我比支你
依支膏我見媽咪有,原來可以搽甲溝炎ga?
之前係用嚟搽瘡

引用:
原帖由 wongshek 於 2021-1-14 08:23 AM 發表

佢話要天天食。早晚一碗

引用:
原帖由 wongshek 於 2021-1-14 06:27 PM 發表

佢話要天天食。早晚一碗
唔該晒你

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 清晨橙色的手背 於 2021-1-14 06:07 PM 發表

依支膏我見媽咪有,原來可以搽甲溝炎ga?
之前係用嚟搽瘡
試吓個個朋友話煑湯又試吓簡單搽藥膏先,我就用我方法處理,不過間中都會有㗎,一定要有耐性囉,如果唔係,會有膿㗎,我同你媽咪一樣病情,今個月剛一年,媽咪是否QE睇,如係,藥就差不多

引用:
原帖由 哈囉高湯圓 於 2021-1-15 08:56 AM 發表

試吓個個朋友話煑湯又試吓簡單搽藥膏先,我就用我方法處理,不過間中都會有㗎,一定要有耐性囉,如果唔係,會有膿㗎,我同你媽咪一樣病情,今個月剛一年,媽咪是否QE睇,如係,藥就差不多
係呀。我媽咪就係成日唔小心掂到、撞到所以手指易流血、含膿。醫生叫媽咪唔好濕水,但真係好難,加上疫情成日洗手,所以好難好。
我媽咪喺瑪嘉烈睇ga
你要加油呀!

引用:
原帖由 清晨橙色的手背 於 2021-1-15 05:03 PM 發表

係呀。我媽咪就係成日唔小心掂到、撞到所以手指易流血、含膿。醫生叫媽咪唔好濕水,但真係好難,加上疫情成日洗手,所以好難好。
我媽咪喺瑪嘉烈睇ga
你要加油呀!
大家加油,開始小小痛就要處理㗎,我日日都要煑自己食嘅嘢,所以對手都濕得好多,我時時要留意手腳邊😂

引用:
原帖由 哈囉高湯圓 於 2021-1-15 05:47 PM 發表

大家加油,開始小小痛就要處理㗎,我日日都要煑自己食嘅嘢,所以對手都濕得好多,我時時要留意手腳邊😂
知道明白
我媽咪因為成日煮飯俾我哋食,雖然食藥令佢味覺變晒,但佢都好享受煮飯俾我哋食🥺
請問你係唔係食緊第一代?

引用:
原帖由 清晨橙色的手背 於 2021-1-16 12:16 PM 發表

知道明白
我媽咪因為成日煮飯俾我哋食,雖然食藥令佢味覺變晒,但佢都好享受煮飯俾我哋食🥺
請問你係唔係食緊第一代?
我初初食第一代Erlotinib(Tarceva)因副作用大令我成個頭都生晒皮膚,到現在都係,在八,九月左右醫生轉令一種又係第一代Gefitinib(Iressa)但要自費,我申請撒瑪利亞全免一年

引用:
原帖由 哈囉高湯圓 於 2021-1-16 12:35 PM 發表

我初初食第一代Erlotinib(Tarceva)因副作用大令我成個頭都生晒皮膚,到現在都係,在八,九月左右醫生轉令一種又係第一代Gefitinib(Iressa)但要自費,我申請撒瑪利亞全免一年
我媽咪都係食緊Erlotinib,副作用暫時都可以接受
不過諗到遲啲有可能抗藥我就好擔心😔

引用:
原帖由 清晨橙色的手背 於 2021-1-16 01:11 PM 發表

我媽咪都係食緊Erlotinib,副作用暫時都可以接受
不過諗到遲啲有可能抗藥我就好擔心😔
唔駛諗咁多,都唔到你諗,每日都唔知身體會點轉變,好好過每一天,我呢幾日腳後跟開始痛,但還可以接受,只是行路有小小跛跛下😂,你媽媽盡量唔好食稍為有小小硬嘅食物,如不整損牙肉,更如冇胃口食嘢,我初初都冇胃口,後來冇問題,希望你媽媽遲些胃口好番,盡量食番些有營養食物,千祈唔好體重下跌

引用:
原帖由 哈囉高湯圓 於 2021-1-16 01:27 PM 發表

唔駛諗咁多,都唔到你諗,每日都唔知身體會點轉變,好好過每一天,我呢幾日腳後跟開始痛,但還可以接受,只是行路有小小跛跛下😂,你媽媽盡量唔好食稍為有小小硬嘅食物,如不整損牙肉,更如冇胃口食嘢,我初初都冇胃口,後來冇問題,希望你媽媽遲些胃口好番,盡量食番些有營養食物,千祈唔好體重下跌
你講得好啱,飲食係最大問題,食飯最多只可以食到半碗,有時得兩啖,唔夠營養,所以體重會跌,同埋媽咪飲癌奶敏感,所以又飲唔到,想增磅真係好難,佢每次見磅數跌就唔開心😓

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]