• 瀏覽: 3,197
  • 回覆: 38
不能即時去, 計劃下都開心些.

請教各位師兄/師姐, 立山入扇澤出, 及扇澤入立山出, 請問那方向較好?

另外, 行李寄送, 睇資料只有大和運輸MIDORI長野站→電鐵富山站方向, 沒有反方向. 為什麼呢? 或是我資料錯? 因這也影響我決定那入那出考慮.

先謝謝!

分兩次去,五月去睇雪牆,十月去睇水霸同紅葉,兩次都去到大觀峰原路折反,大觀峰天氣唔好冇野睇機會大,去兩次係比多次機會自己。

咁做可睇晒不同季節立山最靚嘅風景,又冇寄行李嘅問題,反正日本成日都去架啦!立山黑部分兩次去,可省卻plan行程嘅煩惱。

引用:
原帖由 一人行 於 2021-1-14 12:30 PM 發表

分兩次去,五月去睇雪牆,十月去睇水霸同紅葉,兩次都去到大觀峰原路折反,大觀峰天氣唔好冇野睇機會大,去兩次係比多次機會自己。

咁做可睇晒不同季節立山最靚嘅風景,又冇寄行李嘅問題,反正日本成日都去架啦!立山黑部分兩次去,可省卻plan行程嘅煩惱。
師兄, 我不是一年去幾次日本的人, 我情願不重覆的去其它地方.
但未決定要雪牆定紅葉就真.

引用:
原帖由 kkleung_keith 於 2021-1-14 12:06 PM 發表

請教各位師兄/師姐, 立山入扇澤出, 及扇澤入立山出, 請問那方向較好?

另外, 行李寄送, 睇資料只有大和運輸MIDORI長野站→電鐵富山站方向, 沒有反方向. 為什麼呢? 或是我資料錯? 因這也影響我決定那入那出考慮.

先謝謝!
主要視乎閣下行程,如果冇所謂,在下建議扇沢入立山走,因為感覺上由東至西日照時間長啲,不過如果在山上過夜就冇乜所謂。

Sorry for using English. I don't know Chinese Input Method. I can read Chinese.

Don't look back with regret
Look forward with hope!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kkleung_keith 於 2021-1-14 01:20 PM 發表

師兄, 我不是一年去幾次日本的人, 我情願不重覆的去其它地方.
但未決定要雪牆定紅葉就真.
立山黑部雪牆段同水覇段風景相差好遠,如果唔執著個名,根本就係兩個不同景點,點會重覆?

正如東京迪士尼樂園同迪士尼海洋入面啲嘢相差好遠,根本就係兩個唔同嘅主題公園嚟,但好多人係都要將佢地當係同一景點。

如果雪牆同紅葉二揀一,梗係雪牆,紅葉周圍都有,雖然立山水霸旁嗰個紅葉景係幾有特色,但都唔及佢嘅雪牆特別。

回覆 引用 TOP

行李寄送, A to B  或  B to A  都有的, 立山官網應該有資料.

回覆 引用 TOP

小弟幾個月前用AM 換咗今年10月飛名古屋機票,諗住去立山睇紅葉,唔知去唔去得成。

回覆 引用 TOP

小弟當日同兩老自駕,名古屋出入,先去白川鄉,在富山市過夜,第二日上立山纜車站,找預先book定的代駕,車連行李送到大町市,所以立山入扇沢出,代駕公司車我到大町攞車(15分鐘車程),當夜住大町市溫泉旅館。
所以由到達扇沢站,約一小時已送兩老到旅館休息。立山黑部單向行程預6小時,來回預8小時,兩邊車站也可寄存行李或day park。
睇你行程安排,由於也要考慮兩老休息時間,這個方案較適合我,之後再去飛驛及高山市,最後返名古屋。
希望有幫到你資訊,nice trip

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kkleung_keith 於 2021-1-14 12:06 PM 發表

先謝謝!
個人喜歡扇澤入,上次住大町溫泉景水旅館,舒舒服服,據悉大多數旅館設有行李托運,托運價錢與立山一樣,旅館有車接送去JR巴士站(其實步行亦只10分鐘內),持有JR PASS可以免費搭巴士。車程約15分鐘便到逹黑部入口,反而立山要好早迫火車,分分鐘重要企成個鐘車程,對有小朋友或長者而言咁早起身及長時間站立可能會辛苦,相反立山走人潮無咁集中,有位坐。

引用:
原帖由 賤人殺手 於 2021-1-14 09:03 PM 發表

個人喜歡扇澤入,上次住大町溫泉景水旅館,舒舒服服,據悉大多數旅館設有行李托運,托運價錢與立山一樣,旅館有車接送去JR巴士站(其實步行亦只10分鐘內),持有JR PASS可以免費搭巴士。車程約15分鐘便到逹黑部入口,反而立山要好早迫火車,分分鐘重要企成個鐘車程,對有小朋友或長者而言咁早起身及長時間站立可能會辛苦,相反立山走人潮無咁集中,有位坐。
師兄, 你說: "車程約15分鐘便到逹黑部入口", 請問是指那入口? 是扇澤嗎?

多謝各位, 我先消化一下.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kkleung_keith 於 2021-1-14 09:26 PM 發表

師兄, 你說: "車程約15分鐘便到逹黑部入口", 請問是指那入口? 是扇澤嗎?
全對,大町溫泉往扇澤站,車程約15分鐘。大町溫泉JR 巴士站--幾乎所有大町溫泉區居住的遊客都在這站上車,搭車當日JR 巴士站有工作人員點數人數(可能旺季節才有工作員),確保大町站的客人可以依時上車往扇澤站,服務週到。

回覆 引用 TOP

兩個方向都有得寄行李,
但我係留宿山上一晚 ,
所以選擇由宅急便 checkout hotel 至另一方面會入住hotel.

如果係雪牆開放初期的話,
扇澤入會相對好些少,

引用:
原帖由 sumsum森 於 2021-1-15 02:45 PM 發表

兩個方向都有得寄行李,
但我係留宿山上一晚 ,
所以選擇由宅急便 checkout hotel 至另一方面會入住hotel.

如果係雪牆開放初期的話,
扇澤入會相對好些少,
師兄, 是否可能在電鐵富山站寄, 便有一些限制,. 如在入住酒店, 用如宅急便, 便可寄到下一晚入住酒店?

引用:
原帖由 kkleung_keith 於 2021-1-15 08:51 PM 發表

師兄, 是否可能在電鐵富山站寄, 便有一些限制,. 如在入住酒店, 用如宅急便, 便可寄到下一晚入住酒店?
電鐵富山站寄, 有些限制,.(官網-https://www.alpen-route.com/tw/transport_new/baggage.html)

我用宅急便 day1 早上由宇奈月酒店寄去day2 松本酒店. (去到酒店,行李已送左上房)

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]