• 瀏覽: 2,195
  • 回覆: 8
本人10多年前中七畢業,不過中五會考及中七會考英文都不合格。
如今已經36歲。預科時,AL讀的是中國文學及中國歷史。
如今想讀個學位,如果重新報讀這個課程,學分需要160分,那需要幾年時間?畢竟本人已經老了。
還有其他選擇嗎?脫離校園太長時間,未知現今的進修途徑,還望各位高人指點,謝謝。

熱賣及精選
你諗住報全日制定遙距?

引用:
原帖由 Demetrius 於 2021-1-14 09:00 PM 發表

你諗住報全日制定遙距?
遙距...

OU的DL係無乜學歷要求(教育/醫護有關學位則要符合學歷要求)

第一學期揀啲1字頭科試吓,之後學期先揀2字頭,在職人士每學期一科起兩三科止,唔好太貪心報盡6科,全炒機會率高

本身康文署公共圖書館備有各科教材,但由於重開無期,變成無資料可以參考

先旨聲明,由於校方指DL課程收生率偏低,未來會否繼續提供課程屬水晶球問題

引用:
原帖由 ymanks1984 於 2021-1-14 02:05 PM 發表

本人10多年前中七畢業,不過中五會考及中七會考英文都不合格。
如今已經36歲。預科時,AL讀的是中國文學及中國歷史。
如今想讀個學位,如果重新報讀這個課程,學分需要160分,那需要幾年時間?畢竟本人已經老了。
還有其他選擇嗎?脫離校園太長時間,未知現今的進修途徑,還望各位高人指點,謝謝。
要睇你係full time定part time讀
我當年讀完asso相關學科免一半學分,半工讀80個學分,每學期讀兩科讀左兩年半
如果純粹想攞個學位其實ou dl都係好選擇,起碼唔駛做group project

引用:
原帖由 Euroteam 於 2021-1-15 06:52 PM 發表

OU的DL係無乜學歷要求(教育/醫護有關學位則要符合學歷要求)

第一學期揀啲1字頭科試吓,之後學期先揀2字頭,在職人士每學期一科起兩三科止,唔好太貪心報盡6科,全炒機會率高

本身康文署公共圖書館備有各科教材,但由於重開無期,變成無資料可以參考

先旨聲明,由於校方指DL課程收生率偏低,未來會否繼續提供課程屬水晶球問題
「收生率偏低」呢句真,因為無咗內地同海外學生,間間學校都收唔足。

我四字頭讀人文學科,今年五字頭榮譽學位畢業。一年讀兩科,時間心機一定要比,捱得過頭一兩年,之後就會比較順。

上世親親而愛私,中世上賢而說仁,下世貴貴而尊官。
引用:
原帖由 Sprewall 於 2021-1-15 10:04 PM 發表

要睇你係full time定part time讀
我當年讀完asso相關學科免一半學分,半工讀80個學分,每學期讀兩科讀左兩年半
如果純粹想攞個學位其實ou dl都係好選擇,起碼唔駛做group project
你也是讀 中國語言及文學榮譽文學士嗎?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]