• 瀏覽: 1,520
  • 回覆: 25
  • 追帖: 1
星期六作感冒,星期天倒下來,食過蓮花清瘟膠囊,也做左病毒測試,復完了,吃了幾天外買,今天煮飯了。

老虎中意食魚,買條沙巴;佢又中意飲味增湯,咁!我就清清地油鹽灼菜芯牛肉啦。今天就三味:
1. 清蒸沙巴
2. 油鹽水灼菜芯牛肉
3. 味增蘿蔔排骨紫菜湯

1. 清蒸沙巴
沙巴,約十四兩,55 蚊,想買細 D,無,就咁啦!

姜蔥,屋企有

買回家一定要徹底由內至外洗乾淨,儘可能將紅色的東西整走,這是腥的來源
洗完用廚房紙索乾置碟

蒸野我中意用鉄碟,傳熱快
置姜蔥在碟上及魚腹內

蒸 9 分鐘,熄火,再焗 2 - 3 分鈡

倒走 D 水,加芫西蔥,淋熱熟油
搞掂

2.油鹽水灼菜芯牛肉
牛肉,凍冰,38 元一磅,分四次用
菜芯,屋企有,14 蚊斤,用 6 兩

牛肉用生粉、辣椒鼓油、麻油、糖、蠔油、胡椒粉醃

之後放雪櫃至少半粒鈡
用姜蔥爆油起煲,有香味加水,水滾加菜,煮約四分鐘加牛肉,水再滾熄火起碟,乜都唔使加,搞掂

排骨一條,用屋企的金沙骨
蘿蔔,一小個,5 蚊
紫菜,8 蚊一餅,用 1/10
味增,係西貢有機店買

蔥花,自己有

蘿蔔去皮切細
排骨去肥脂飛水
先煮好排骨蘿蔔湯底,唔使加調味

轉煲方便落味增
用隔西落一湯匙味增,慢慢搞,等味增溶晒

落湯,加紫菜

再滾,加蔥,搞掂

又一餐

本无心做英雄,都只不过一场空
廚神

回覆 引用 TOP

好味!😛

順應天命而盡力為 ,凡事做人不問良心莫問鬼神 ,
只要努力定能找到自己的一片天空

我們的煩惱本空,罪業本無自性,識心寂滅,沒有妄想動念處,就是正覺,就是佛道。
如果能夠保持一顆平實不亂的真心,佛性當下就會開顯。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 horse2014 於 2021-1-14 07:05 PM 發表

星期六作感冒,星期天倒下來,食過蓮花清瘟膠囊,也做左病毒測試,復完了,吃了幾天外買,今天煮飯了。

老虎中意食魚,買條沙巴;佢又中意飲味增湯,咁!我就清清地油鹽灼菜芯牛肉啦。今天就三味:
1. 清蒸沙巴
2. 油鹽水灼菜芯牛肉

1. 清蒸沙巴
沙巴,約十四兩,55 蚊,想買細 D,無,就咁啦!
姜蔥,屋企有

買回家一定要徹底由內 ...
馬太原來係唔使入廚的,太幸福了!

引用:
原帖由 joaman 於 2021-1-14 08:06 PM 發表

佢會做佢覺得有趣的,例如搓湯丸

我已經覺得唔係咁簡單

支持香港警察嚴正執法

祖國國運昌隆

回覆 引用 TOP

又學到野

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 horse2014 於 2021-1-14 08:18 PM 發表

佢會做佢覺得有趣的,例如搓湯丸
馬兄都幸福喎,有位值得你種嘅太太同久唔久有甜品食

引用:
原帖由 joaman 於 2021-1-14 08:46 PM 發表

馬兄都幸福喎,有位值得你種嘅太太同久唔久有甜品食
佢祗搓湯丸,姜水都係我尼!即係話,佢祗做佢覺得好玩果部份

引用:
原帖由 horse2014 於 2021-1-14 08:59 PM 發表

佢祗搓湯丸,姜水都係我尼!即係話,佢祗做佢覺得好玩果部份
咁又真係有DDD慘

引用:
原帖由 joaman 於 2021-1-14 10:07 PM 發表

咁又真係有DDD慘
咁又唔係,我係中意煮野,所以我煮!佢中意油屋,得閒無事佢就叫我買油俾片油,宜家話想將四度牆油唔同色!

引用:
原帖由 horse2014 於 2021-1-14 07:05 PM 發表

1. 清蒸沙巴
2. 油鹽水灼菜芯牛肉

再滾,加蔥,搞掂

又一餐
2個人咁奢侈

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 joaman 於 2021-1-14 08:06 PM 發表

屋企最幸福嘅一定係照顧人嗰個,識煮飯嘅更加幸福。

試想下人老咗,識煮識照顧人嗰個走先,剩返嗰個咪好慘?
煮飯係最需要掌握嘅技能(其實好簡單,唔識係因為唔鍾意)。

引用:
原帖由 horse2014 於 2021-1-14 10:26 PM 發表

咁又唔係,我係中意煮野,所以我煮!佢中意油屋,得閒無事佢就叫我買油俾片油,宜家話想將四度牆油唔同色!
四度牆唔同色,正呀!

蒸魚冇落豉油?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]