• 瀏覽: 2,015
  • 回覆: 16
  • 追帖: 2
住喺郊區嘅我,由好怕入夜仲喺歸家途上。

呢晚,已經八點幾喇,路上人影車影都冇。

一路上,凜冽嘅寒風迎面吹撞,揸綿羊仔嘅我,雙手已經變得冰冷,好彩,由於山路暗黑崎嶇,要好小心、好專注,令到腎上腺素上升,個人都仲有啲火。

夜媽媽返去,由第一次起,我就同自己講:無論見到咩嘢,聽到咩嘢,死人塌樓都唔好停車。

由太陽落山開始,效區嘅氣溫急速下降,路上雖然有微弱嘅街燈,道路兩旁密密麻麻嘅大樹草叢,加上風聲樹聲、光樹影交替投影,唔會有人想停低落嚟。

呢晚,天空清澄,漫天星光,冇咗月光嘅引路,只靠燦爛嘅繁星,根本不足以照亮路途。

我如常經過某村口鄉公所,倒後鏡突然有閃光,即係有車喺後面,望吓鏡,一架7人車,同我保持著一段距離。

我唔理佢,照常專注每個入彎出彎角度以及速度,崎嶇嘅山路,可以令我忘掉恐懼。

嘿!我快,佢又快;我慢,佢又慢;一直都追追逐,佢又唔會爬我頭喎⋯⋯

到咗一段大直路,我俾大油遠遠拋離咗佢。

點知,無幾耐,佢又跟返上嚟。

佢啲車頭燈喺我嘅倒後鏡反射,令我雙眼好唔舒服。

佢始終同我保持一定距離。

前面路段,係最多急彎,最危險嘅。

我真係起火,將部車停係避車處等佢過。

點知........

佢竟然跟住我停喺避車處....... 仲熄咗車頭燈。

呢一刻,我驚多啲定係點.......

分唔到喇,因為我根本望唔到七人車個司機,車牌竟然都睇唔清,或者,俾佢嘅車頭燈強光影響咗。

唔理咁多,即刻俾油走.......

前面啲彎又急又窄,唔可以分心;

最黑仔嘅係,嗰段路啲街燈竟然全部壞哂........

路面竟然黑到我睇唔到前面,開大燈都唔係望到好遠咋⋯⋯

竟然,唔再見到嗰架七人車跟住我,荒山野嶺,佢停嗰個位完全喺人影都冇,咩都冇嘅。

就算佢停,嗰段路嘅目的地,只得一個,即係話,我應該會見到佢。

我諗我連粗口都唔得閒爆。

我用最安全嘅速度,過咗唔知幾耐,終於,見到村口嘅街燈,成條路光猛返哂。

到我泊好車,喺路口等咗一陣,都唔見有車嚟。

恐怖

發生離奇事件嗰晚,沿路冇街燈嗰段路都再見唔到嗰架怪車。

第二晚,我仍然要夜返。

嗰晚,去到嗰段,照舊人影車影都冇,淨係特別大風。

突然間,我感覺到個人好暖,就知有守護神嚟咗,即刻知道前晚嘅事唔係普通事,個心反而驚一驚😂😂😂

嗰段路,平時已經揸到好順,但怪風不斷,令車速時急時慢,好難控制,幾驚辛苦,先可以過哂嗰段路。

最後,安全返到去。

引用:
原帖由 motiwe 於 2021-1-17 02:13 AM 發表

恐怖
多謝回覆!唔係親身體驗過嘅人,係唔會明白荒山野嶺嘅恐怖的。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 宮本玥 於 2021-1-14 09:36 PM 發表

一路上,凜冽嘅寒風迎面吹撞,揸綿羊仔嘅我,雙手已經變得冰冷,好彩,由於山路暗黑崎嶇,要好小心、好專注,令到腎上腺素上升,個人都仲有啲火。

夜媽媽返去,由第一次起,我就同自己講:無論見到咩嘢,聽到咩嘢,死人塌樓都唔好停車。

由太陽落山開始,效區嘅氣溫急速下降,路上雖然有微弱嘅街燈,道路兩旁密密麻麻嘅大樹草叢,加上 ...
常念六字大明咒+往生咒對你會有大幫助。

不敢走

回覆 引用 TOP

謝謝真人真事分鐘……祝你好時高運!!

稭首天中天 ~ 毫光遍大千 ~ 八風吹不動 ~ 端坐紫金蓮………………………………
引用:
原帖由 仲夏加加速手袋 於 2021-1-18 07:07 PM 發表

常念六字大明咒+往生咒對你會有大幫助。
感謝提點🙏🏻

引用:
原帖由 我是殺破狼 於 2021-1-21 09:59 AM 發表

謝謝真人真事分鐘……祝你好時高運!!
感謝閱讀🙏🏻🙏🏻

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 宮本玥 於 2021-1-18 13:33 發表

第二晚,我仍然要夜返。

突然間,我感覺到個人好暖,就知有守護神嚟咗,即刻知道前晚嘅事唔係普通事,個心反而驚一驚😂😂😂

嗰段路,平時已經揸到好順,但怪風不斷,令車速時急時慢,好難控制,幾驚辛苦,先可以過哂嗰段路。

最後,安全返到去。
知道自己有保護神!??
咩神?

稭首天中天 ~ 毫光遍大千 ~ 八風吹不動 ~ 端坐紫金蓮………………………………

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 宮本玥 於 2021-1-14 09:36 PM 發表

由太陽落山開始,效區嘅氣溫急速下降,路上雖然有微弱嘅街燈,道路兩旁密密麻麻嘅大樹草叢,加上 ...
師兄啲中文唔錯~D形容詞好detail, 想像到個種恐怖!

btw.....鄉郊都算, 點解住到咁僻? 因為平D?
仲要九曲十三彎先返到屋企

引用:
原帖由 宮本玥 於 2021-1-18 01:33 PM 發表

第二晚,我仍然要夜返。

最後,安全返到去。
其實咁住法宦恐怖,要儘量入夜前就過晒D山路回家
否則晚晚返屋企都驚ga wor...

引用:
原帖由 宮本玥 於 2021-1-22 02:12 PM 發表

感謝提點🙏🏻
不客氣

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 diamond__cuts 於 2021-1-23 12:49 AM 發表

其實咁住法宦恐怖,要儘量入夜前就過晒D山路回家
否則晚晚返屋企都驚ga wor...
係㗎,如果搭巴士或揸私家車就冇咁驚的。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 diamond__cuts 於 2021-1-23 12:46 AM 發表

師兄啲中文唔錯~D形容詞好detail, 想像到個種恐怖!

btw.....鄉郊都算, 點解住到咁僻? 因為平D?
仲要九曲十三彎先返到屋企
多謝師兄欣賞!

係香港地,有頭髮邊個想做癩喱呢?當然同租金成本好有關係啦⋯⋯

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]