• 瀏覽: 52,697
  • 回覆: 462
  • 追帖: 5
本主題由 泉船 於 2021-1-19 05:56 AM 移動
公司年年都要我帶啲新人,都係行下流程,同佢哋講公司點運作,大概係點點點……

佢哋返咗大約一個月左右,我發現一個好嚴重問題。

次次食LUNCH同放工之後都搵唔到佢哋,EMAIL又好,WHATSAPP又好,佢哋都唔會即時應,點都係返到公司先會應。

咁我搵得佢哋都都係緊要嘢,點可以唔應機?

家下科技咁發達,覆下EMAIL同WHATSAPP都唔難,做嘢又方便,都唔明佢哋點諗。

考慮緊同唔同HR講下呢個問題。

00後又唔好養家糊口,冇生存壓力,自然任性

引用:
原帖由 冬寒一筍盤 於 2021-1-15 03:04 PM 發表

00後又唔好養家糊口,冇生存壓力,自然任性
我諗放佢哋去以前個年代,應該生存唔到

我公司個幾件都係咁,講完都冇用。
做左幾日之後又會打回原形 

回覆 引用 TOP

唔覺得HR 會幫到你,佢地有心就自然會快覆你

00 後用signal 唔用whatspp

心態就係打份工,工作時間外無責任
而且個個都懷才不遇,打份工已經好屈就,可唔可以體諒一下年輕人

戇鳩嘅,放工就放工㗎啦,仲做嘢㗎咩?
放工你出埋糧畀我呀?

引用:
原帖由 cmk0160 於 2021-1-15 03:46 PM 發表

00 後用signal 唔用whatspp
你好緊貼時事

回覆 引用 TOP

你以為上網講佢哋,事實你早以被佢哋擺了上網

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 食神係我 於 2021-1-15 03:02 PM 發表

公司年年都要我帶啲新人,都係行下流程,同佢哋講公司點運作,大概係點點點……

次次食LUNCH同放工之後都搵唔到佢哋,EMAIL又好,WHATSAPP又好,佢哋都唔會即時應,點都係返到公司先會應。

家下科技咁發達,覆下EMAIL同WHATSAPP都唔難,做嘢又方便,都唔明佢哋點諗。

...
你覺得緊要,佢唔覺得緊要,咪唔覆你。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 食神係我 於 2021-1-15 03:02 PM 發表

...
應你都on 99

引用:

...
你咪好囉,我開緊工都搵唔到佢哋啊

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]