• 瀏覽: 13,291
  • 回覆: 127
  • 追帖: 5

上年8號風球見過1次,但超級細隻無買到。今日在第一次去的馬鞍山屋苑街市,竟然見到大隻D有成6~7兩一隻!

開頭當佢係脫殼花蟹,問老闆係咪水蟹,佢話好好肉。拿上手真係幾墜手,咁選了3隻大而生猛的,96蚊斤呢度共19兩幾收115蚊!

檔主話鮮甜度拍得住松葉蟹,叫本灣松葉哈哈,話蟹肉鮮甜無比,造期很短唔係成日有!

雪入冰格30分鐘整昏佢地,落鑊蒸12分鐘焗3分鐘!

蒸完變左藍花蟹公咁,笑左!

吹凍一陣入雪櫃做凍蟹!萬眾期待打開蓋,哇!都幾多軟膏好甘甜,D肉好實淨!

一咬啖落個蟹身,爸媽都話係食過最鮮甜的蟹。我都會排佢入個人三甲!殼輕,呢個6~7兩的size做到身細槓大,真係頂呱呱!

D肉好癡殼有D難完美拿出來,如果見到大隻的又100蚊樓下斤,必買!

熱賣及精選
睇多唔多肉?咩價呢?

引用:
原帖由 阿火~~ 於 2021-1-16 02:49 PM 發表

睇多唔多肉?咩價呢?
我以為好輕,點知都幾重手,96蚊斤

未見過

引用:
原帖由 stevenchoi 於 16-1-2021 14:40 發表

買了3隻好生猛,有19兩重,96蚊斤呢度115蚊!回家清蒸今晚凍食!

檔主話可拍得住松葉蟹,話蟹肉鮮甜無比,造期很短唔係成日有!

今晚再分享
未試過,等報告

職業原無貴賤,只要安心務正,就是他剃頭、唱戲、縫衣裳不算低下;

品格應分高下,若是任意胡來,哪怕你作官、為宦、當皇帝照樣骯髒。
引用:
原帖由 stevenchoi 於 2021-1-16 02:40 PM 發表

買了3隻好生猛,有19兩重,96蚊斤呢度115蚊!回家清蒸今晚凍食!

檔主話可拍得住松葉蟹,話蟹肉鮮甜無比,造期很短唔係成日有!

今晚再分享
Steven, 長知了。睇個鉗應該好肉。😋😋

To remember, to let go, and to move on.
生活簡單,就是享受。
不打擾,是我對你最後的温柔。
個身好似唔多肉

引用:
原帖由 lctj9 於 2021-1-16 03:12 PM 發表

個身好似唔多肉
身細鉗大

引用:
原帖由 stevenchoi 於 2021-1-16 03:42 PM 發表

身細鉗大
等你報告 👍🏻

引用:
原帖由 bobo_wong 於 2021-1-16 03:08 PM 發表

Steven, 長知了。睇個鉗應該好肉。😋😋
我都好期待~ 幫我的蟹post珍藏多添一員!!!!

引用:
原帖由 阿火~~ 於 2021-1-16 02:49 PM 發表

睇多唔多肉?咩價呢?
同問

引用:
原帖由 高山少年 於 2021-1-16 03:00 PM 發表

上等貨,正呀
有眼光

引用:
原帖由 stevenchoi 於 2021-1-16 03:43 PM 發表

我都好期待~ 幫我的蟹post珍藏多添一員!!!!
咁你要加入去啦。唔係睇你介紹,我係街市見,應該當佢紅花蟹。

To remember, to let go, and to move on.
生活簡單,就是享受。
不打擾,是我對你最後的温柔。
引用:
原帖由 bobo_wong 於 2021-1-16 04:00 PM 發表

咁你要加入去啦。唔係睇你介紹,我係街市見,應該當佢紅花蟹。
我都以為係退殼的紅花蟹

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]