• 瀏覽: 2,490
  • 回覆: 18
  • 追帖: 1
當年高鐵如果用共軌方案,是不是會行北環線路段?
如果係咁,北環線應該已經完工,唔會等到差唔多2047年
歡迎討論

引用:
原帖由 victorwong888 於 2021-1-16 04:24 PM 發表

歡迎討論
係,不過後患無窮

引用:
原帖由 Neon10 於 2021-1-16 11:21 PM 發表

係,不過後患無窮
會有咩後患呢

共軌唔係會令高鐵車速慢好多咩?

引用:
原帖由 ame3738 於 2021-1-17 01:10 AM 發表

共軌唔係會令高鐵車速慢好多咩?
一定啦,西鐵行最高行得130,仲要停站,後果只會同直通車一樣比東鐵通勤車塞死

高鐵香港段行200都比盲反話慢,吸取東鐵既教訓,高鐵一定要獨立行先會發揮到功能

點擊數事關廣告收入,千其咪入毒果link

香港郊外大量荒廢農田,街市有大量空鋪。
把差的變得更壞, 損人不利己
激進派只會講大話 !

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 victorwong888 於 2021-1-16 04:24 PM 發表

歡迎討論
西鐵隧道既規格同信號系統都不可能適用宜家內地高鐵,加上嚴重影響班次,根本就無可能發生

激進派只會講大話 !

回覆 引用 TOP

好似當初咁起嘅話咪又要起多條200+級線路,根本無分別

人愈大,愈要懂得考驗別人,因為過程中亦是對自己能力的一種考驗

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 victorwong888 於 2021-1-17 12:47 AM 發表

會有咩後患呢
班次疏哂

回覆 引用 TOP

當年好似話北環線單線,如果高鐵都行會不會改為雙線
另外,如果共軌方案會行美孚-錦上路一段,但可能會帶動貨運線興建

引用:
原帖由 victorwong888 於 2021-1-17 05:02 PM 發表

當年好似話北環線單線,如果高鐵都行會不會改為雙線
另外,如果共軌方案會行美孚-錦上路一段,但可能會帶動貨運線興建
羅湖分岔線係想將直通車引去西九龍總站,減少對東鐵的影響

但實際上只係將東鐵嘅老問題係西鐵重複,而且只係普速,根本就無可能咁做高鐵

隨著港鐵終止貨運服務,港口鐵路亦都變得不設實際

所以現時方案先最切合實際需要

激進派只會講大話 !
引用:
原帖由 afternoon 於 2021-1-17 06:14 PM 發表

但實際上只係將東鐵嘅老問題係西鐵重複,而且只係普速,根本就無可能咁做高鐵

當初建議共軌嗰陣只係想要條好似廣珠咁嘅廣深港城際快速鐵路,班次唔預多得去邊而且速度亦都冇咁重要

引用:
原帖由 c933103 於 2021-1-19 01:59 AM 發表

當初建議共軌嗰陣只係想要條好似廣珠咁嘅廣深港城際快速鐵路,班次唔預多得去邊而且速度亦都冇咁重要
速度唔重要嘅話咪就係重蹈東鐵嘅覆轍,好彩最後無咁做

人愈大,愈要懂得考驗別人,因為過程中亦是對自己能力的一種考驗

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 afternoon 於 2021-1-17 06:14 PM 發表

起咗上水屠房站,豬車都不入市區

回覆 引用 TOP

引用:

歡迎討論
北環線唔係咁簡單,仲牽涉收地,新市鎮發展問題,唔單單指起一條軌道咁簡單

回覆 引用 TOP

當年共軌方案提到,如有需要,可以在未來再興建獨立通道。

如果使用共軌方案,相信會係
1. 高鐵通車日期會早過現今用獨立通道
2. 北環線已完成
3. 西鐵線軌道使用率會提高,唔會出現浪費
4. 高鐵應分擔西鐵路軌的維修費用,可能有助降低西鐵票價
不過
5. 由於共軌道致高鐵變成慢鐵,獨立通道最終都要興建,亦因為北環線已建成,現在應爭論通立通道是否興建

總結,由於香港錢、工人與工程師有限,興建鐵路一定有先後次序。

咁用共軌,令高鐵,北環線先完成,但高鐵變慢鐵。定先起高鐵,北環線遲 d 起,及高鐵遲左通車。那一樣對香港好 d,我就唔知。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]