• 瀏覽: 3,299
  • 回覆: 137
真係完全唔想出去,屋企煮早餐係好,但如果多過一樣嘢,又冇心情洗嘅話都幾煩,叉燒通加炒滑蛋。我平時整一樣就算,今日仲要炒完蛋洗埋鑊又洗多隻碗都碟,頭都暈埋。

附件

20210117_101233.jpg(233.26 KB)

2021-1-17 10:48 AM

20210117_101222.jpg(172.99 KB)

20210117_101213.jpg(229.57 KB)

「曾經滄海難為水,除卻巫山不是雲....」  「你在我生命中的出現,足夠我回味一生...」
好多通粉

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 東方紅 於 2021-1-17 10:48 AM 發表

真係完全唔想出去,屋企煮早餐係好,但如果多過一樣嘢,又冇心情洗嘅話都幾煩,叉燒通加炒滑蛋。我平時整一樣就算,今日仲要炒完蛋洗埋鑊又洗多隻碗都碟,頭都暈埋。
通粉細細粒好Q,加埋碟炒蛋早餐極豐富,有無沖定杯靚茶

心簡單,世界就簡單,幸福才會生長;心自由,生活就自由,到哪都有快樂

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 東方紅 於 2021-1-17 10:48 AM 發表

其實衣家有啲廚具一個煲仔已經可以做埋煎煮炒重唔黐底,唔使洗多個鑊,方便又好用
我經常煮少少野就用佢煎煮埋,洗少好多野

心簡單,世界就簡單,幸福才會生長;心自由,生活就自由,到哪都有快樂
賣相好得

阿馬里 哈失吐,斯骨爾,其諾丹基,斯里星,昂依納得,斯熱確虛,哈虎文缽英
                                                               --『九陰真經總章』

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 海邊富有綿羊 於 2021-1-17 12:22 PM 發表

其實衣家有啲廚具一個煲仔已經可以做埋煎煮炒重唔黐底,唔使洗多個鑊,方便又好用
我經常煮少少野就用佢煎煮埋,洗少好多野
羊,其實我而家都係㗎啦,不過,一樣要洗咁多嘢,打蛋、煎蛋,發蛋都唔可以少,仲有,怕食凍嘢,所以都唔可以一具兩用,煮好晒通粉先慢慢煎蛋囉,我要一齊做先可以保持熱度。

「曾經滄海難為水,除卻巫山不是雲....」  「你在我生命中的出現,足夠我回味一生...」
引用:
原帖由 東方紅 於 2021-1-17 01:37 PM 發表

羊,其實我而家都係㗎啦,不過,一樣要洗咁多嘢,打蛋、煎蛋,發蛋都唔可以少,仲有,怕食凍嘢,所以都唔可以一具兩用,煮好晒通粉先慢慢煎蛋囉,我要一齊做先可以保持熱度。
煲仔重有功能可以keep溫一直滾住

自家制豐富好多不過系煩d

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 海邊富有綿羊 於 2021-1-17 01:57 PM 發表

煲仔重有功能可以keep溫一直滾住
羊,唔得㗎,有啲嘢係咁就係咁㗎,啲粉麵嘅嘢,都有個最啱食嘅時候,不足或過份都唔得,通粉都係,係咁滾住會過時,變咗茶記嗰啲咁,脹晒,真係畀都唔食。
所以炒公仔麵之類,都要計時的,唔可以同平時淥咁樣,否則一定會過腍,唔好食,炒公仔麵,五成就要撈起,用嘢裝住,再炒配料,最後放埋公仔麵去炒,到炒完時間同靭度就剛好了。

引用:
原帖由 東方紅 於 2021-1-17 02:07 PM 發表

羊,唔得㗎,有啲嘢係咁就係咁㗎,啲粉麵嘅嘢,都有個最啱食嘅時候,不足或過份都唔得,通粉都係,係咁滾住會過時,變咗茶記嗰啲咁,脹晒,真係畀都唔食。
所以炒公仔麵之類,都要計時的,唔可以同平時淥咁樣,否則一定會過腍,唔好食,炒公仔麵,五成就要撈起,用嘢裝住,再炒配料,最後放埋公仔麵去炒,到炒完時間同靭度就剛好了。
煮得好食真係一門大學問,可能我比較懶做功夫,成日是是旦旦一餐就算,
真係要好好心情個日就諗下煮複雜少少嘅野

引用:
原帖由 海邊富有綿羊 於 2021-1-17 02:17 PM 發表

煮得好食真係一門大學問,可能我比較懶做功夫,成日是是旦旦一餐就算,
真係要好好心情個日就諗下煮複雜少少嘅野
我其實就咁,冇心情就情願唔煮,出去食或外賣算,要煮,自己食嘅,就一定唔馬虎,當然,即食品可以馬虎啲,但其他,都係會認真啲整。
我好怕啲食品過籠或不足,所以我九成唔會食茶記啲即食麵,因為絕大部分都係淥唔透,成個麵餅咁響度畀你。出面通粉都係,好多茶記都發到脹晒,尤其意粉。

東方兄的炒蛋整得好好

引用:
原帖由 東方紅 於 2021-1-17 02:21 PM 發表

我其實就咁,冇心情就情願唔煮,出去食或外賣算,要煮,自己食嘅,就一定唔馬虎,當然,即食品可以馬虎啲,但其他,都係會認真啲整。
我好怕啲食品過籠或不足,所以我九成唔會食茶記啲即食麵,因為絕大部分都係淥唔透,成個麵餅咁響度畀你。出面通粉都係,好多茶記都發到脹晒,尤其意粉。
可能返工個時已習慣茶記食早,午餐啦,所以唔太難食都接受,
返工個時最慘重要無得選擇日日都係個間快餐,食到嘔泡都無得變,
要就工作地方都無法所以暫時無工返就四圍去食,差唔多日日唔同地方食

引用:
原帖由 海邊富有綿羊 於 2021-1-17 02:29 PM 發表

可能返工個時已習慣茶記食早,午餐啦,所以唔太難食都接受,
返工個時最慘重要無得選擇日日都係個間快餐,食到嘔泡都無得變,
要就工作地方都無法所以暫時無工返就四圍去食,差唔多日日唔同地方食
有選擇真係幾悶架。
不過最緊要自己開心,大家開心就得。

整得幾好洗碗當做運動

回覆 引用 TOP

主題標籤 #叉燒 #早餐
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]