• 瀏覽: 8,703
  • 回覆: 145
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 stevenchoi 於 2021-1-17 01:45 PM 發表

香港應該無咁巨
誰説香港唔大隻呀,你去黃金口岸遊艇會看下D浮橋青口,八吋長也有,青口越污糟水越大隻,蚝也是。

熱賣及精選
引用:
原帖由 seaapex 於 2021-1-17 05:35 PM 發表

誰説香港唔大隻呀,你去黃金口岸遊艇會看下D浮橋青口,八吋長也有,青口越污糟水越大隻,蚝也是。
青口係天然過濾器

免責聲明:
請看本帖“價值投資,悶股也收成” 第一頁 #1
http://finance.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=24709372&extra=&page=1
引用:
原帖由 66infinity 於 2021-1-17 05:49 PM 發表

青口係天然過濾器
大部分貝類也是,所以價錢平也不能常吃

引用:
原帖由 stevenchoi 於 2021-1-17 02:57 PM 發表

公來

Steven,蒸幾耐時間?

To remember, to let go, and to move on.
生活簡單,就是享受。
不打擾,是我對你最後的温柔。
我是善良就好,我是真的就好,我對得起自己就好。
即使身邊世事再毫無道理,與你永遠亦連在一起。
栗蟹好食嗎

燃燒火熱的心  殺盡馬會D金
引用:
原帖由 bobo_wong 於 2021-1-17 06:11 PM 發表

Steven,蒸幾耐時間?
你買左?

1斤的 蒸了15分鐘再關火焗了5分鐘

但我個煤氣爐好猛,所以普通火力加多3分鐘好D

引用:
原帖由 FIREKILLER2 於 2021-1-17 06:18 PM 發表

栗蟹好食嗎
今晚先知

引用:
原帖由 seaapex 於 2021-1-17 05:35 PM 發表

香港的臭的,幾年前買過

呢D無得呃人的

引用:
原帖由 Ivyman1688 於 2021-1-17 05:33 PM 發表

意思係,本地外地青口與大小無關。青口是平價海産,澳紐漁人收獲都會上岸交工場直接烚熟冷卻包裝運出,煮熟可保持口質。不會生養出口的,因成本高,檢疫亦成問題!
我都唔建議常食,我上次食應該4~5年前,本地的臭貨丟了!

所以買海鮮要在買開而信得過的海鮮店買,紐西蘭是有活青口輸出的~有盒有透明藍膠袋包住

現在好難呃人,D貨期跟一星期果一兩班到港的航班,如果同場有得賣埋鑽石蜆刀貝貴妃蚌紐西蘭三寶,而非日日有得賣,就較穩陣~ 今日就係返貨期

馬料水馬頭都見到有人執青口,聞落去我估好難無味.............

引用:
原帖由 stevenchoi 於 2021-1-17 10:55 AM 發表

前排無毛蟹返,身為二奶的栗蟹賣緊毛蟹價,忍住手。呢星期毛蟹一有貨,小三立即大劈價,見佢呢個價就試下啦!

邊個街市咁多人呀?

引用:
原帖由 jumboleung 於 2021-1-17 06:35 PM 發表

邊個街市咁多人呀?
大埔

引用:
原帖由 stevenchoi 於 2021-1-17 06:27 PM 發表

你買左?

1斤的 蒸了15分鐘再關火焗了5分鐘

但我個煤氣爐好猛,所以普通火力加多3分鐘好D
謝回。我整緊。🤗🤗

To remember, to let go, and to move on.
生活簡單,就是享受。
不打擾,是我對你最後的温柔。
我是善良就好,我是真的就好,我對得起自己就好。
即使身邊世事再毫無道理,與你永遠亦連在一起。
引用:
原帖由 大林林 於 2021-1-17 01:23 PM 發表

https://cdn.discuss.com.hk/t/2b614c/f/800x0/https://img.discuss.com.hk/d/attachments/day_210117/20210117_ebd817ce904c14723fafgPVd8mRsKPGG.jpg
點分係紐西蘭定本地青口
本地人工咁貴。

引用:
原帖由 bobo_wong 於 2021-1-17 06:56 PM 發表

謝回。我整緊。🤗🤗
哈哈。你大埔買左?

引用:
原帖由 bobo_wong 於 2021-1-17 06:56 PM 發表

謝回。我整緊。🤗🤗

蟹水唔多,一陣煮玉米羹

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]