• 瀏覽: 2,665
  • 回覆: 35
引用:
原帖由 明日野性的老闆 於 2021-1-24 11:48 AM 發表

荊州向曹操方出趙雲。荊州大本營由張飛鎮守,東吳很難攻擊
當時蜀將職位係咪關羽最高?
如果係佢比較有兵權

熱賣及精選
傳媒話東吳無力北上,劉備東戰實不智,自損實力,軍隊分散

引用:
原帖由 明日野性的老闆 於 2021-1-24 11:50 AM 發表

龐統對東吳十分明白,此人協助關公。
龐統入劉備時
不是對西村益州之地較有興趣嗎?

蜀用後備軍防守在西川東吳,主力全力北上

引用:
原帖由 你今日抽左水未 於 2021-1-24 05:54 AM 發表

又有原屬劉表嘅軍隊效命

除非你相信劉表託付劉備荊州係真有此事,而蔡氏""外戚""只係渣住雞毛當令戰
劉表在世前大仔個邊已經失勢敗走江夏(號稱去頂黃祖防孫權)
甚至劉琦係劉表病危都唔能夠見劉表最後一面
可想而知荊州已經被蔡氏-劉琮一派把持
何況個時曹操仲未南下,劉備又點撬人入襄陽?
(投靠劉備可能只係唔想降曹唔代表想出賣劉琮/蔡氏)

諸葛亮獻策就係劉備南下路過襄陽時勸劉備咁做的
過襄陽,諸葛亮說先主攻琮,荊州可有。先主曰:「吾不忍也。」乃駐馬呼琮,琮懼不能起。琮左右及荊州人多歸先主

劉琮本來就係蔡蒯二族以其易於控制而支持上台,荊州其他士族對於劉琮同蔡蒯二族長期把持機要本來就唔滿意,加上劉琮初初繼任,要想取而代之的確唔難

即使唔計襄陽,以劉備當時放棄襄陽直奔江陵操作來睇,蔡蒯二氏對於荊州其他地方亦談不上控制,曹操亦怕劉備可以取得江陵軍隊糧草而輕騎追擊,可見江陵亦有相當數量軍隊可以幫助劉備抗曹

引用:
原帖由 白馬義從 於 2021-1-24 03:39 PM 發表

諸葛亮獻策就係劉備南下路過襄陽時勸劉備咁做的
過襄陽,諸葛亮說先主攻琮,荊州可有。先主曰:「吾不忍也。」乃駐馬呼琮,琮懼不能起。琮左右及荊州人多歸先主。

劉琮本來就係蔡蒯二族以其易於控制而支持上台,荊州其他士族對於劉琮同蔡蒯二族長期把持機要本來就唔滿意,加上劉琮初初繼任,要想取而代之的確唔難

即使唔計襄陽,以劉備當時放棄襄陽直奔江陵操作來睇,蔡蒯二氏對於荊州其他地方亦談不上控制, ...
...呢段同龐統入蜀時進言差唔多

益州牧劉璋與先主會涪,統進策曰:「今因此會,便可執之,則將軍無用兵之勞,而坐定一州也。」
先主曰:「初入他國,恩信未著,此不可也。」
統復說曰:「陰選精兵,晝夜兼道,徑襲成都;璋旣不武,又素無預備,大軍卒至,一舉便定,此上計也。

講到好似去到邊度劉備只要指住自己個鼻就會一呼百應咁...平常心睇其實好唔MAKE SENCE
反而劉備既回答先似係正常人
況且劉備係著緊草(曹操準備南下),而且蔡氏仲未降曹
(但估計佢地見到劉備及其好友們執哂包伏咁都知咩事)
襄陽城內實在唔見得會有支持劉備既勢力大到可以反CUP蔡氏
(即係單純反劉琮、劉琦只支持劉備,並無降曹呢個因素)
著緊草既劉備要武力入城...我諗劉備聽到諸葛村夫咁講都會諗ARE YOU SERIOUS?

劉備敢南下江陵估計諗住靠劉琦個朵---或者江陵係歸劉琦管
否則無可能去到城門外又靠指住自己個鼻就入城做大佬掛?

引用:
原帖由 你今日抽左水未 於 2021-1-24 06:49 PM 發表

益州牧劉璋與先主會涪,統進策曰:「今因此會,便可執之,則將軍無用兵之勞,而坐定一州也。」
統復說曰:「陰選精兵,晝夜兼道,徑襲成都;璋旣不武,又素無預備,大軍卒至,一舉便定,此上計也。

講到好似去到邊度劉備只要指住自己個鼻就會一呼百應咁...平常心睇其實好唔MAKE SENCE
反而劉備既回答先似係 ...
兩者情況唔同
劉備喺荊州已經渡過七八年時間,已經深得荊州人心(荊州豪傑歸先主者日益多),為劉表所忌憚,所以有後來託孤之事
劉表病重時亦上表要以劉備領荊州刺史,足見劉備喺荊州已有足夠威望同恩信,比起劉琦劉琮更高

而入蜀之時,劉備喺益州無乜名望,只有張松、法正、孟達三人支持自己
而劉備只係留守一年,雙方就反面,劉備對於益州派嘅人心尚未收服,加上益州派同東州派本來勢成水火,對於東州派支持嘅劉備自然排斥,劉備想直接輕兵襲取成都自然難以成事

引用:
原帖由 你今日抽左水未 於 2021-1-24 06:49 PM 發表

反而劉備既回答先似係 ...
劉備南下到襄陽果陣曹操唔係準備南下,係已經進軍到宛城,而劉琮亦已派宋忠同劉備講要投降曹操,所以劉備先要放棄樊城而下

當時連劉琮左右侍從都棄劉琮而去追隨劉備,亦係自襄陽開始眾人來投劉備身邊先有十幾萬民眾聚集,劉備要入城劫持劉琮係輕而易舉,拒絕嘅理由只係不忍奪劉表基業

劉琦喺荊州並無根基,佢只有自請到江夏先有江夏嘅軍隊
江陵嘅官員可能同劉備有交情,所以劉備去到可以接管當地軍隊物資

龐統話劉備在宴會一刀解決劉焉。如果短時間解決,張松,龐統不橫死,孔明還留在助關公

引用:
原帖由 明日野性的老闆 於 2021-1-24 11:45 AM 發表

you tube 話留龐統,趙雲和張飛留守荊州。法正,孔明,魏延,關公入蜀出戰
留龐統守荊州無太大作用
劉備需要龐統出謀劃策,龐統亦渴望建功立業,後來戰死係攻城時中流矢,屬運氣問題,唔係演義上於落鳳坡中伏被殺
從跟隨劉備入蜀名單睇,劉備係有意要帶荊州新附嘅人才立功,魏延、黃忠等都係之前默默無聞嘅將領

引用:
原帖由 明日野性的老闆 於 2021-1-24 12:03 PM 發表

蜀用後備軍防守在西川東吳,主力全力北上
一,蜀漢朝中荊州派希望奪回荊州,劉備亦希望以戰迫使孫權退回湘水之盟時疆界
二,喺魏吳同盟情況下北伐,假使北伐失利,情況比歷史上夷陵之敗後更危險,因為既會遭到曹魏報復,孫吳方向亦可以乘機西征以討好曹魏,魏吳兩國就避免歷史上戰後出現嘅磨擦而開戰

引用:
原帖由 明日野性的老闆 於 2021-1-25 04:58 PM 發表

龐統話劉備在宴會一刀解決劉焉。如果短時間解決,張松,龐統不橫死,孔明還留在助關公
劉備初入益州恩信未立,先殺劉璋於名聲有損,只會招惹更大反對
而且劉璋本身有兒子劉循,益州派可以擁立劉循繼續對抗劉備
劉備根基未穩,只會失敗得更快,甚至全軍覆沒

諸葛亮入蜀係龐統死前已經定下,打下益州需要治理之人,諸葛亮係最適合人選

引用:
原帖由 白馬義從 於 2021-1-24 07:41 PM 發表

劉備南下到襄陽果陣曹操唔係準備南下,係已經進軍到宛城,而劉琮亦已派宋忠同劉備講要投降曹操,所以劉備先要放棄樊城而下

當時連劉琮左右侍從都棄劉琮而去追隨劉備,亦係自襄陽開始眾人來投劉備身邊先有十幾萬民眾聚集,劉備要入城劫持劉琮係輕而易舉,拒絕嘅理由只係不忍奪劉表基業

劉琦喺荊州並無根基,佢只有自請到江夏先有江夏嘅軍隊
江陵嘅官員可能同劉備有交情,所以劉備去到可以接管當地軍隊物資
其實由劉琦避走江夏開始成件事都好唔合理

劉表會娶蔡氏,估計同劉備入蜀娶吳皇后、孫策娶大喬一樣為左巴結地方士族方便統治
問題係,蔡氏支持劉琮,但神奇地劉琦並不能自組勢力,直至去夏口,又神奇地做左山寨王:
好似出左襄陽城劉琮/蔡氏就無得SAY咁
而降曹時又明明應該夾鳩劉備,或者拖住佢,又剩係關埋城門;
然後就係任由D人跟隨劉備走佬---尤其個10萬平民,劉琮佢地好似覺得""你地鍾意走咪走""
劉備又肯收留---當時曹操已經追緊佢,班平民好似唔怕死又唔怕劉備會被人追到咁更好似唔怕無地方去咁
好似劉表臨收皮前成個荊州已經分哂豬肉咁,或者完全失控

成件事好唔合理

但諗深層,如果劉表在死前已經知道班手下已經分哂隊抗曹同降曹並且默許佢地站隊
咁成件事就合理哂(例如蔡氏只係做毒撚留係屋企等曹操、劉備知道蔡氏降曹後都唔打襄陽及知道可以走去邊)

引用:
原帖由 白馬義從 於 2021-1-24 07:26 PM 發表

兩者情況唔同
劉備喺荊州已經渡過七八年時間,已經深得荊州人心(荊州豪傑歸先主者日益多),為劉表所忌憚,所以有後來託孤之事
劉表病重時亦上表要以劉備領荊州刺史,足見劉備喺荊州已有足夠威望同恩信,比起劉琦劉琮更高

而入蜀之時,劉備喺益州無乜名望,只有張松、法正、孟達三人支持自己
而劉備只係留守一年,雙方就反面,劉備對於益州派嘅人心尚未收服,加上益州派同東州派本來勢成水火,對於東州派支持 ...
劉焉、劉備都係以個人威望去壓下益州派

引用:
原帖由 你今日抽左水未 於 2021-1-25 11:43 PM 發表

劉焉、劉備都係以個人威望去壓下益州派
兩個都係用武力壓服
劉焉借東州兵清除益州豪強
劉備以荊州兵同得東州人支持打敗劉璋

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]