• 瀏覽: 2,667
  • 回覆: 35
引用:
原帖由 白馬義從 於 2021-1-26 07:25 AM 發表

兩個都係用武力壓服
劉焉借東州兵清除益州豪強
劉備以荊州兵同得東州人支持打敗劉璋
劉焉雖然留下東州派同益州派呢個大炸彈
但益州派爆完東州派後都仲肯支持劉璋

自劉備收左劉璋皮開始
直至諸葛村夫都收埋皮
呢段時間都係荊州派、東州派同劉備起家班人話事,而益州派從未能好似當年爆東州派咁發神經,如果唔係劉備殺清佢地,就係佢壓得住班人/唔需要睇佢地頭(所以劉備稱帝時係稱漢而非蜀,除左代表正統外更代表唔太需要益州人支持)

熱賣及精選
引用:
原帖由 你今日抽左水未 於 2021-1-26 07:53 AM 發表

劉焉雖然留下東州派同益州派呢個大炸彈
但益州派爆完東州派後都仲肯支持劉璋

自劉備收左劉璋皮開始
直至諸葛村夫都收埋皮
呢段時間都係荊州派、東州派同劉備起家班人話事,而益州派從未能好似當年爆東州派咁發神經,如果唔係劉備殺清佢地,就係佢壓得住班人/唔需要睇佢地頭(所以劉備稱帝時係稱漢而非蜀,除左代表正統外更代表唔太需要益州人支持)
劉璋想擺脫東州人控制
益州人想驅逐東州人
所以益州人自然同劉璋聯合

劉備定蜀之後的確憑武力壓制益州派,當然亦都招攬一啲益州人入圈子,如黃權、楊洪等
到漢中之戰時,益州人已經開始支持劉備
而諸葛亮當政後,亦招收更多益州人為官,對於幾派都係公平任用,無特別側重

引用:
原帖由 你今日抽左水未 於 2021-1-25 11:40 PM 發表

其實由劉琦避走江夏開始成件事都好唔合理

劉表會娶蔡氏,估計同劉備入蜀娶吳皇后、孫策娶大喬一樣為左巴結地方士族方便統治
問題係,蔡氏支持劉琮,但神奇地劉琦並不能自組勢力,直至去夏口,又神奇地做左山寨王:
好似出左襄陽城劉琮/蔡氏就無得SAY咁
而降曹時又明明應該夾鳩劉備,或者拖住佢,又剩係關埋城門;
然後就係任由D人跟隨劉備走佬---尤其個10萬平民,劉琮佢地好似覺得""你地鍾意走 ...
因為蔡氏本來只係襄陽嘅豪族,而江夏本身係由當地顯姓黃氏所有
蔡氏、蒯氏勢力只在襄陽作為劉表親信存在,出鎮地方嘅賴恭、吳巨等人反而同劉備關係親近
黃祖可能同劉琦比較親善,所以劉琦能順利接管其死後留下嘅軍隊

蔡瑁唔敢同劉備作戰,可能亦有襄陽軍力不足嘅原因
早幾年張羨、張津與劉表交戰,劉表派兵與其交戰多年,雖然成功擊敗二人,但為咗穩固統治,將軍隊糧草集中於江陵一帶不足為奇

劉表可能有考慮到蔡瑁會於其死後說服劉琮投降,所以先以荊州託付於劉備
而如果無曹操南下,劉琦可能亦會帶江夏兵馬同劉琮火拼,重現袁尚袁譚兄弟相爭之事
引用:
琮以侯印授琦。琦怒,投之地,將因奔喪作難。會曹操軍至新野,琦走江南。

引用:
原帖由 白馬義從 於 2021-1-26 05:50 PM 發表

因為蔡氏本來只係襄陽嘅豪族,而江夏本身係由當地顯姓黃氏所有
蔡氏、蒯氏勢力只在襄陽作為劉表親信存在,出鎮地方嘅賴恭、吳巨等人反而同劉備關係親近
黃祖可能同劉琦比較親善,所以劉琦能順利接管其死後留下嘅軍隊

蔡瑁唔敢同劉備作戰,可能亦有襄陽軍力不足嘅原因
早幾年張羨、張津與劉表交戰,劉表派兵與其交戰多年,雖然成功擊敗二人,但為咗穩固統治,將軍隊糧草集中於江陵一帶不足為奇

劉表可能 ...
所以劉表一系列操作完全唔合理
好似玩公投咁,佢地想點就點...

如果有心扶植劉備,就更無可能送劉琦去江夏(除非劉琦原本都係降曹派)
亦無可能就咁放劉備係新野(佢考慮蔡氏會投降)

引用:
原帖由 你今日抽左水未 於 2021-1-28 08:02 AM 發表

所以劉表一系列操作完全唔合理
好似玩公投咁,佢地想點就點...

如果有心扶植劉備,就更無可能送劉琦去江夏(除非劉琦原本都係降曹派)
亦無可能就咁放劉備係新野(佢考慮蔡氏會投降)
因為佢無預計到自己會突然病重嘛,劉表健康果陣喺呢幾方面玩平衡先維持到佢自己統治
蔡氏同蒯氏應該係同劉備有過協議,唔係嘅話佢哋隱瞞曹操南下消息同向曹操投降唔會令到劉備咁嬲

引用:
原帖由 基路會難行嗎 於 2021-1-17 10:58 AM 發表

https://youtu.be/e3-BrNFD1z8
近排玩三國志,主力用法正做軍師

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]