• 瀏覽: 2,666
  • 回覆: 35
熱賣及精選
因為打大仗最重要嘅係後方,尤其係資源短缺嘅蜀國,調度要高度準確先配合到戰爭需要。而且劉備鐘意親征,必須要有信得過嘅人守後方,否則好易畀人起尾注。劉備親征會更方便調度老一輩嘅將領,所以佢選擇帶領其它武將,而留最信任同擅長調度嘅諸葛亮留守後方,同埋處理朝政,生產等事務。而且佢擅長掌握民心、軍心,係蜀兵好打嘅主因。畀著第個,劉備一定放心唔落。

所以後期好大鑊,冇人守後方,結果畀阿斗拖後腿,被迫撤兵。調度、補給配合唔到,要揾李嚴問責。到咗姜維,都係衰後方,冇人頂後得住鄧艾,阿斗又好快放棄守城,蜀國先會被滅。

引用:
原帖由 正字 於 2021-1-23 12:58 PM 發表

因為打大仗最重要嘅係後方,尤其係資源短缺嘅蜀國,調度要高度準確先配合到戰爭需要。而且劉備鐘意親征,必須要有信得過嘅人守後方,否則好易畀人起尾注。劉備親征會更方便調度老一輩嘅將領,所以佢選擇帶領其它武將,而留最信任同擅長調度嘅諸葛亮留守後方,同埋處理朝政,生產等事務。而且佢擅長掌握民心、軍心,係蜀兵好打嘅主因。畀著第個,劉備一定放心唔落。

所以後期好大鑊,冇人守後方,結果畀阿斗拖後腿,被迫撤兵。調 ...
可能劉備知道被水鏡老點
但入蜀是龐統功勞

引用:
原帖由 基路會難行嗎 於 2021-1-23 01:20 PM 發表

可能劉備知道被水鏡老點
但入蜀是龐統功勞
因為打仗其實劉備唔差,佢成日輸係因為兵同將都少。所以對著劉備,孫權都係要陸遜守死佢,正面對決嘅,未必打得過劉備。入蜀其實有一定風險,如果劉璋起疑,佢就會兩頭唔到岸,如果佢打輸畀劉璋而損兵,孫權可能會乘機攻打荊州。所以必定要將關羽同諸葛亮留守荊州。要用外交、謀略應付孫權,唔得就要揾關公同孫權開戰。

引用:
原帖由 正字 於 2021-1-23 01:36 PM 發表

因為打仗其實劉備唔差,佢成日輸係因為兵同將都少。所以對著劉備,孫權都係要陸遜守死佢,正面對決嘅,未必打得過劉備。入蜀其實有一定風險,如果劉璋起疑,佢就會兩頭唔到岸,如果佢打輸畀劉璋而損兵,孫權可能會乘機攻打荊州。所以必定要將關羽同諸葛亮留守荊州。要用外交、謀略應付孫權,唔得就要揾關公同孫權開戰。
佢本來在劉表勢力投降
劉備公司已經倒閉,可以起死回生係因為東吳魯肅先找他合作。

引用:
原帖由 基路會難行嗎 於 2021-1-23 02:11 PM 發表

佢本來在劉表勢力投降
政治嘅野冇人情可言,冇實力會即時死亡。

引用:
原帖由 正字 於 2021-1-23 02:13 PM 發表

政治嘅野冇人情可言,冇實力會即時死亡。
咁魯肅確實去找劉備合作
所以才有句成也東吳敗也東吳

引用:
原帖由 基路會難行嗎 於 2021-1-23 02:11 PM 發表

佢本來在劉表勢力投降
劉琮降曹後其實劉備有兩次機會
第一次係劉備路經襄陽城下襄陽人心不穩,諸葛亮勸劉備趁機攻而佔之,但劉備不忍而放棄此機會
第二次係同曹操鬥快到江陵,可惜因為跟隨民眾太多,喺當陽被曹軍輕騎追上而失敗

但凡兩次有一次成功,即使同孫家結盟都唔會有歷史上咁被動

引用:
原帖由 基路會難行嗎 於 2021-1-23 02:48 PM 發表

咁魯肅確實去找劉備合作
所有才有句成也東吳敗也東吳
因為孫權其實係怕劉備,如果周瑜在世時打劉備,勝機會大,但劉備又可以投靠西部嘅劉璋、張魯等。好難置之死地,而且孫權都冇信心獨力對抗曹操,需要劉備幫手。

引用:
原帖由 白馬義從 於 2021-1-23 03:11 PM 發表

劉琮降曹後其實劉備有兩次機會
第一次係劉備路經襄陽城下襄陽人心不穩,諸葛亮勸劉備趁機攻而佔之,但劉備不忍而放棄此機會
第二次係同曹操鬥快到江陵,可惜因為跟隨民眾太多,喺當陽被曹軍輕騎追上而失敗

但凡兩次有一次成功,即使同孫家結盟都唔會有歷史上咁被動
劉琮投降背後即係蔡氏投降
唔消滅蔡氏 & 打退南下既曹操荊州唔會有地方比劉備立足
打後睇劉備同劉琦會合都係要聯孫才能抗曹

然後就係除非魯肅唔死 & 呂蒙上唔到位
否則都係一膠樣

引用:
原帖由 你今日抽左水未 於 2021-1-23 10:41 PM 發表

劉琮投降背後即係蔡氏投降
唔消滅蔡氏 & 打退南下既曹操荊州唔會有地方比劉備立足
打後睇劉備同劉琦會合都係要聯孫才能抗曹

然後就係除非魯肅唔死 & 呂蒙上唔到位
否則都係一膠樣
蔡氏、蒯氏代表唔晒荊州所有士族,當時連劉琮左右都有人去投靠劉備,劉備想控制襄陽唔係一件難事
而襄陽、江陵都係堅城,又有原屬劉表嘅軍隊效命,曹操未必能順利取勝

歷史上因為劉備需要南郡作為基地,不惜將江夏作為交換送予孫權,如果有江夏一地作為扼守,孫權想染指荊州只會更難
而劉備能順利得到劉表遺產的話,之後條路都會順好多,至少即使江陵失守,尚有襄陽做落腳地

引用:
原帖由 白馬義從 於 2021-1-24 12:16 AM 發表

蔡氏、蒯氏代表唔晒荊州所有士族,當時連劉琮左右都有人去投靠劉備,劉備想控制襄陽唔係一件難事
而襄陽、江陵都係堅城,又有原屬劉表嘅軍隊效命,曹操未必能順利取勝

歷史上因為劉備需要南郡作為基地,不惜將江夏作為交換送予孫權,如果有江夏一地作為扼守,孫權想染指荊州只會更難
而劉備能順利得到劉表遺產的話,之後條路都會順好多,至少即使江陵失守,尚有襄陽做落腳地
又有原屬劉表嘅軍隊效命

除非你相信劉表託付劉備荊州係真有此事,而蔡氏""外戚""只係渣住雞毛當令戰
劉表在世前大仔個邊已經失勢敗走江夏(號稱去頂黃祖防孫權)
甚至劉琦係劉表病危都唔能夠見劉表最後一面
可想而知荊州已經被蔡氏-劉琮一派把持
何況個時曹操仲未南下,劉備又點撬人入襄陽?
(投靠劉備可能只係唔想降曹唔代表想出賣劉琮/蔡氏)

you tube 話留龐統,趙雲和張飛留守荊州。法正,孔明,魏延,關公入蜀出戰

荊州向曹操方出趙雲。荊州大本營由張飛鎮守,東吳很難攻擊

龐統對東吳十分明白,此人協助關公。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]