• 瀏覽: 19,098
  • 回覆: 183
  • 追帖: 7
第四波疫情反覆不斷,影響好多行業裁員,近日隨住疫情停止改善,什至今日反彈
求職網站空缺又減少,有大部份空缺都係不停REPOST,失業搵工即使你能力多強,
都要經歷SEND五,六十份先有一份工見...有可能遇到扮請人,見工比人套料情況....

另外好工無人走,市面新工質素差,只有一D人事覆雜/勁壓榨員工/成日炒新人或玩走新人公司請人
好似我舊年搵左一段時間後,返一份工上司唔比指引做野,同時常D野無講但話講左
最後比上司以我工作不達標而炒我.........,呢個時勢下,你以為為左生活份工惡頂都頂落去,SORRY
而家佢地唔會比你長做,你只有再失業多一次...........

搵工既要操FIT身體防疫,同時預備頂一份伏工......

完全同意樓主講,呢個時候搵到都係伏工,我情況係見工機會都好少
想返大陸休息一頭半個月,偏偏內地隔離又要21日
唉,已經冇咩動力去搵工了

引用:
原帖由 opclk99 於 2021-1-18 03:14 AM 發表

好多人都食老本頂住先咋。
我都係啦,但唔知個市幾時先好返
真係好少工見,見完又唔請

引用:
原帖由 opclk99 於 2021-1-18 03:14 AM 發表

好多人都食老本頂住先咋。
現時經濟環境惡劣,人人都 suffer 緊...... 除咗班要攬炒嘅黃狗,因為佢哋係抵 L 死。

圍爐...我今年50 ,現月入四萬,passive income 三萬。資産二千萬物業加四球現金,現煩腦下年約滿后仲做唔做....

引用:
原帖由 LEELEE^^ 於 2021-1-17 08:50 PM 發表

第四波疫情反覆不斷,影響好多行業裁員,近日隨住疫情停止改善,什至今日反彈
求職網站空缺又減少,有大部份空缺都係不停REPOST,失業搵工即使你能力多強,
都要經歷SEND五,六十份先有一份工見...有可能遇到扮請人,見工比人套料情況....

另外好工無人走,只有一D人事覆雜/勁壓榨員工/成日炒新人或玩走新人公司請人
好似我舊年搵左一段時間後,返一份工上司唔比指引做野 ...
我個份都一樣,上司不停玩野,忍左年幾兩年頂唔順裸辭
而家D工選擇比起上年少左好多,都未計有D公司,甚至係大公司不停重覆開post

必須重判貪曾收錢停起樓
貪曾必須落地獄
支持貪曾都必須落地獄

引用:
原帖由 LU001 於 2021-1-17 09:30 PM 發表

好緊張, 考牌聽日放榜, 你都加油, 我要努力考試^^~
有試考有資格但冇工,考個試有乜用?
而且考試成功咗搵工待遇又唔會低,呢類空缺又會少……
例如你有某類專業資格或碩士博士學位又未必會屈就一份萬零蚊嘅工

就係有疫情,所以唔七駛做

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 一個討論者3.0 於 2021-1-18 10:05 發表

有試考有資格但冇工,考個試有乜用?
而且考試成功咗搵工待遇又唔會低,呢類空缺又會少……
例如你有某類專業資格或碩士博士學位又未必會屈就一份萬零蚊嘅工
佢啲考試哂氣啦!你慌唔係地產就係保險咩,比你考到又點?

一日藍絲 終身藍絲
引用:
原帖由 keho4 於 2021-1-18 09:31 發表

圍爐...我今年50 ,現月入四萬,passive income 三萬。資産二千萬物業加四球現金,現煩腦下年約滿后仲做唔做....
你條友都好嘢喎!月入四萬有二千萬物業,四球現金就話入嚟圍爐?你無嘢呀?

一日藍絲 終身藍絲
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]