• 瀏覽: 2,022
  • 回覆: 20
件事係咁,在觀塘道行車時,我左邊有架暫停服務九巴巴士打右燈想入我條線,當時我車頭已在巴士四份三車身,即使巴士打了右燈,也應該等我先行,巴士才在我車後入線,怎料到巴士打右燈不理我車向前行就立即插入我條線,我已立即停車,讓巴士爬頭,回家後,我才看到左側車頭有刮花,相信是巴士強行插入我條線時貼近我車頭時做成(當時聽到少少聲,但前後左右太多車串插,巴士又走了很遠,無諗要即時落車睇)。

咁嘅情況,有冇得追究?我點樣追究好?
打999,但已回家又不是現場,報警是否受理?

如果無得追究,自己找車行修理,通常幾多錢?

回覆 引用 TOP

精選汽車
又冇車can?有就有得搞。

可以照報警,如果你車頭有對方車身啲油,可能會括落黎化驗,不過起碼你要有對方車牌,唔係好大機會俾差佬耍走你。

我是中國病毒
引用:
原帖由 flyfishs1234 於 2021-1-18 02:52 PM 發表

又冇車can?有就有得搞。
有呀,點做好?

回覆 引用 TOP

係咁,問我地無用,打去九巴問,有車牌有時間有班次佢哋一定幫到你。

引用:
原帖由 新型冠狀病毒 於 2021-1-18 03:26 PM 發表

可以照報警,如果你車頭有對方車身啲油,可能會括落黎化驗,不過起碼你要有對方車牌,唔係好大機會俾差佬耍走你。
車Cam有錄下,但只是見巴士好逼近我車頭,如何刮花就影唔到。
但我自己洗左啲刮色,剩下刮痕,係咪無得再追究?

引用:
原帖由 花生之友 於 2021-1-18 03:28 PM 發表

係咁,問我地無用,打去九巴問,有車牌有時間有班次佢哋一定幫到你。
打去投訴部?

引用:
原帖由 新型冠狀病毒 於 2021-1-18 03:26 PM 發表

咪玩啦!法證先鋒咩
一泊埋去就知啦!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 阿屋 於 2021-1-18 15:31 發表

車Cam有錄下,但只是見巴士好逼近我車頭,如何刮花就影唔到。
有Cam都可以照報,不過差佬多數會耍走你,話影唔到撞呀,話無即時報呀之類說話,除非你極堅持,否則多數會被耍走。

我是中國病毒
引用:
原帖由 阿屋 於 2021-1-18 03:32 PM 發表

打去投訴部?
佢有保險部,不過你打去顧客服務問下先啦!
我之前同巴士公司交個手,司機肯認,佢保險就搵公證行去車房睇,同車房還價,整完攞單收錢一個月時間,唔認就要交比差佬查。

引用:
原帖由 新型冠狀病毒 於 2021-1-18 03:36 PM 發表

有Cam都可以照報,不過差佬多數會耍走你,話影唔到撞呀,話無即時報呀之類說話,除非你極堅持,否則多數會被耍走。
呢個可能係你遭遇!
我嗰次泊公司門口比架巴士揩到。問看更攞cam片夜晚報案,第二日差佬約我去巴士廠,一泊禮成。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 新型冠狀病毒 於 2021-1-18 03:36 PM 發表

讀 U 時, 警務處派左幾個後生仔來讀某些 Course, 一齊讀左兩年, 而家已經廿幾年老友, 一年都見三四次, 佢地都話 : 最好就耍走報案人 / 差館外和解 ... 總之就唔好開 File.
解決提出問題的人 = 解決左問題

引用:
原帖由 阿屋 於 2021-1-18 03:31 PM 發表

理論上, 巴士夜晚收工至洗車內部, 幾日至洗一次車身外圍, 仲可以追到.
噴一幅車頭泵把 $1300~1600, 放低 4~5日.

引用:
原帖由 花生之友 於 2021-1-18 03:37 PM 發表

佢有保險部,不過你打去顧客服務問下先啦!
我之前同巴士公司交個手,司機肯認,佢保險就搵公證行去車房睇,同車房還價,整完攞單收錢一個月時間,唔認就要交比差佬查。
知道,謝謝

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Yorosan 於 2021-1-18 03:50 PM 發表

理論上, 巴士夜晚收工至洗車內部, 幾日至洗一次車身外圍, 仲可以追到.
噴一幅車頭泵把 $1300~1600, 放低 4~5日.
知道,Thank You

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]