• 瀏覽: 2,276
  • 回覆: 16
一直以來為重陽真人歎息不已,自己力壓東西南北奪得天下第一,武功蓋世,然七個弟子無一出類拔萃,勉強稱得上高手的也只有丘處機。當然,江南七怪比之全真七子則更暗淡,七個人加一起勉強對付梅超風,還是欺負梅超風瞎眼。不過無論是江南七怪還是全真七子,其任俠仗義是光輝的一面。

喵星人愛看小說
高手遇到真高手的分別😅

講最狠嘅話,挨最毒嘅打

江湖上算有唔錯身手,但要對比丘處機哩啲已經差少少。
未計小說入面集中寫嘅都係武林入面最厲害嘅嗰班高手,對比自然差啲。
況且,梅超風話哂叫學咗九陰真經嘅皮毛,都算高手了。

引用:
原帖由 迪路獸是只喵 於 2021-1-18 04:55 PM 發表

一直以來為重陽真人歎息不已,自己力壓東西南北奪得天下第一,武功蓋世,然七個弟子無一出類拔萃,勉強稱得上高手的也只有丘處機。當然,江南七怪比之全真七子則更暗淡,七個人加一起勉強對付梅超風,還是欺負梅超風瞎眼。不過無論是江南七怪還是全真七子,其任俠仗義是光輝的一面。
東邪南帝西毒北丐中神通,個個武功蓋世,但呢五大高手夾埋先出倒一個郭靖做班人,其他個個不堪一提,而郭靖都教唔到下一代出頭,要練到佢地級數真係談何容易,所以唔係七子太低,而係五絕太高!

引用:
原帖由 andyyyy 於 2021-1-28 03:48 PM 發表

東邪南帝西毒北丐中神通,個個武功蓋世,但呢五大高手夾埋先出倒一個郭靖做班人,其他個個不堪一提,而郭靖都教唔到下一代出頭,要練到佢地級數真係談何容易,所以唔係七子太低,而係五絕太高!
也有道理,讓我想起武當七俠亦是如此,大概歸咎于張三豐武功過於登峰造極。不過武當七俠比之全真七子還是要厲害很多的。

喵星人愛看小說
引用:
原帖由 迪路獸是只喵 於 2021-1-18 04:55 PM 發表

呢個咪就係射鵰其中一賣點囉

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 迪路獸是只喵 於 2021-1-30 07:52 PM 發表

也有道理,讓我想起武當七俠亦是如此,大概歸咎于張三豐武功過於登峰造極。不過武當七俠比之全真七子還是要厲害很多的。
七俠同七子有乜唔同?咪就係命水唔同囉!黃重陽一早去左賣咸鴨蛋,有幾多功夫傳落嚟真係天曉得,佢自己都應該知教七子嘅真係有限,所以為左佢地能自保或者保住全真教嘅威名,臨死都幫佢地搞左個天罡北斗陣,但張三丰就長命二百幾歲,啲徒子徒孫死晒佢都仲健在,乜鬼都教晒比七俠啦,所以七俠如果能夠守身如肉保持童子之身,到佢地一百歲唔死隨時有張三丰七八成功力!

引用:
原帖由 龍城寶實 於 2021-1-19 12:24 PM 發表

高手遇到真高手的分別😅
全真七子中也只有丘處機勉強算是高手,至於江南奇怪,我認為沒有高手

喵星人愛看小說

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 山下有海鮮 於 2021-1-20 10:36 AM 發表

講最狠嘅話,挨最毒嘅打
比如飛天蝙蝠柯鎮惡,堪稱金書中第一口嗨,打起來往往是收場最慘的一位

喵星人愛看小說

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 andyyyy 於 2021-2-6 09:39 PM 發表

七俠同七子有乜唔同?咪就係命水唔同囉!黃重陽一早去左賣咸鴨蛋,有幾多功夫傳落嚟真係天曉得,佢自己都應該知教七子嘅真係有限,所以為左佢地能自保或者保住全真教嘅威名,臨死都幫佢地搞左個天罡北斗陣,但張三丰就長命二百幾歲,啲徒子徒孫死晒佢都仲健在,乜鬼都教晒比七俠啦,所以七俠如果能夠守身如肉保持童子之身,到佢地一百歲唔死隨時有張三丰七八成功力!
這個見解頗為到位,我從未思考過武當七俠的功力能達到張三豐的境界,但是如果按照你的推斷,七人心無旁騖一心習武,確實有很大可能!

喵星人愛看小說

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 toni@tkp 於 2021-1-21 12:26 PM 發表

江湖上算有唔錯身手,但要對比丘處機哩啲已經差少少。
未計小說入面集中寫嘅都係武林入面最厲害嘅嗰班高手,對比自然差啲。
況且,梅超風話哂叫學咗九陰真經嘅皮毛,都算高手了。
丘處機能夠算作射鵰中三流高手吧,一流五絕不必多言,二流則是裘千仞梅超風,三流才輪到全真七子。

喵星人愛看小說

回覆 引用 TOP

如果全真七子個個王重陽水平,仲點寫個故事呀。個個周伯通水平佢地霸武林了,純粹係配角而已,唔駛太強

引用:
原帖由 big_joe_b 於 2021-2-9 05:28 PM 發表

如果全真七子個個王重陽水平,仲點寫個故事呀。個個周伯通水平佢地霸武林了,純粹係配角而已,唔駛太強
哪個說希望全真七子個個似王重陽,便是一個似王重陽也不可能,只是說徒弟的修為有辱師門

喵星人愛看小說

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]