• 瀏覽: 13,427
  • 回覆: 137
  • 追帖: 7
引用:
原帖由 qqb2001 於 2021-1-18 10:21 PM 發表

單相6kw熱水爐要獨立32A mcb 6mm線單拖比佢先啱例~
咁就一定係裝修電工個度出錯啦🙄

anyway
呢個嘢係咪可以獨立換
換一個大電流得唔得?

熱賣及精選
引用:
原帖由 yiksan0916 於 2021-1-18 10:18 PM 發表

可能裝修時佢無將熱水爐個電掣獨立電箱出😢

有無得依家改翻嫁
20A mcb 淨比廚房應該2.5mm線手拖手,如果真係的話,D喉可以穿多一組6mm比熱水爐~

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 yiksan0916 於 2021-1-18 10:23 PM 發表

anyway
呢個嘢係咪可以獨立換
換一個大電流得唔得?
我估應該得,你快D揾電工睇吓吧。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 yiksan0916 於 2021-1-18 10:23 PM 發表

anyway
12016845 呢個嘢係咪可以獨立換
換一個大電流得唔得?
check 下D電線夠唔夠粗先

若果電線唔夠粗 又換咗個大A mcb = 無咗保護  ,  到時是電線溶或著火

這個世界沒有膠神,生活變得沒有快樂。
引用:

anyway
呢個嘢係咪可以獨立換
換一個大電流得唔得?
唔得~要睇電線幾粗去配合,全部有最細嘅規定,否則overload唔跳制會燒電線火燭~

引用:
原帖由 領遵班子 於 2021-1-18 10:29 PM 發表

check 下D電線夠粗先

若果電線唔夠粗 又換咗個大A mcb = 無咗保護  ,  到時是電線溶或著火
收到!要搵電工來睇睇先,最怕拉唔到線就麻煩

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 qqb2001 於 2021-1-18 10:31 PM 發表

唔得~要睇電線幾粗去配合,全部有最細嘅規定,否則overload唔跳制會燒電線火燭~
收到!都係搵電工嚟檢查咗先再睇下解決方法

都唔明個裝修點解可以咁流😵

回覆 引用 TOP

你個裝修好流
x2

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 yiksan0916 於 2021-1-18 09:44 PM 發表

請教下太家🙏
屋企電箱哩組線,係有以下電器
雪櫃,洗衣機,油煙機,蒸焗爐,
同一個洗手盤的 6kw 即熱水爐

近日試過兩次,
當蒸爐蒸緊野,同時開熱水爐洗野,
一陣間就跳左掣

個蒸爐單獨用,或者單獨開熱水
都無問題

是否超負荷跳掣?
睇你廚房D蘇20A比咁多插蘇,D線2.5mm手拖手已經唔啱例,一次過改做32A mcb 4mm線手拖手比插蘇,加一組32A MCB 6mm線獨立比熱水爐,一條喉夠穿,咁就插乜都夠力又安全~

引用:
原帖由 qqb2001 於 2021-1-18 10:42 PM 發表

睇你廚房D蘇20A比咁多插蘇,D線2.5mm手拖手已經唔啱例,一次過改做32A mcb 4mm線手拖手比插蘇,加一組32A MCB 6mm線獨立比熱水爐,一條喉夠穿,咁就插乜都夠力又安全~
請問下師兄,如果要重新拉線或者加線,本身電線啲喉管做到嗎?
唔需要走明線吧??

熱水器獨立插蘇,比較安全
加線應該唔夠穿

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 yiksan0916 於 2021-1-18 10:46 PM 發表

請問下師兄,如果要重新拉線或者加線,本身電線啲喉管做到嗎?
唔需要走明線吧??
如果條喉冇其他線,一喉燈喉(20侯)最多可以穿兩組6mm線,所以要睇有冇其他線用咗條候,另外電磁爐2800w以內可以用埋4mm插蘇嗰組電~

引用:
原帖由 qqb2001 於 2021-1-18 10:53 PM 發表

如果條喉冇其他線,一喉燈喉(20侯)最多可以穿兩組6mm線,所以要睇有冇其他線用咗條候,另外電磁爐2800w以內可以用埋4mm插蘇嗰組電~
好啊,唔該晒各位師兄🙏
起碼知道是超負荷問題
搵電工來睇下如果解決

回覆 引用 TOP

你個裝修好流,

一條20A MCB供應太多電器
而且見你用13A插頭,係需要30mA水氣保護 (一般接RCBO)
最好搵合格電工檢查下電路
好多火警就係咁黎

引用:
原帖由 zoooooo3 於 2021-1-18 11:09 PM 發表

你個裝修好流,

一條20A MCB供應太多電器
而且見你用13A插頭,係需要30mA水氣保護 (一般接RCBO)
最好搵合格電工檢查下電路
好多火警就係咁黎
哩組線係有
雪櫃,洗衣機,油煙機,熱水爐
另外有兩組孖蘇在廚櫃台面,目前插左蒸焗爐,無其他長插電器

應該點樣改善

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]