• 瀏覽: 531
  • 回覆: 5
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/commentary/20210119/bkn-20210119000516118-0119_00832_001.html?editorpickDate=20210119&editorpickUuid=402882b15990b2a90159a58b78f0780f&eventid=402882b15aad00a2015aae03e731261b&eventsection=hk_news

絕對係人類最重要的歐亞陸上交通!
引用:
2020年新冠肺炎疫情的打擊,海空運都受挫,造就了陸路中歐班列的興旺。
所以高鐵貨運,航空飛機式集裝箱,絕對正合其時!

中國拯救世界!

2021拜登上場 清新新年代!
美改朝換代 漢奸失靠山!
大妓院玩完 毒果被清算!
無線不斷上 妖視隨時香!
NBC更強,奧運齊宣揚!
omega - Joe Biden's Choice

回覆 引用 TOP

中歐班列同高鐵貨運規格同行走用時要求都唔同啦

人愈大,愈要懂得考驗別人,因為過程中亦是對自己能力的一種考驗
引用:
原帖由 驚雲小子 於 2021-1-19 08:49 發表

中歐班列同高鐵貨運規格同行走用時要求都唔同啦
但呢個可以作先模

最先係HST式200kmh,適用於一般基建路軌

引用:
原帖由 2020biden53 於 2021-1-19 08:50 AM 發表

但呢個可以作先模

最先係HST式200kmh,適用於一般基建路軌
不如話要200棚車,之前都有研製過但最後無下文,而且貨運動車組仲有個問題係行唔得長距離,檢修好麻煩,所以最多只會響千零公里範圍內使用,運啲有時限嘅貨物

人愈大,愈要懂得考驗別人,因為過程中亦是對自己能力的一種考驗
引用:
原帖由 驚雲小子 於 2021-1-19 08:55 發表

不如話要200棚車,之前都有研製過但最後無下文,而且貨運動車組仲有個問題係行唔得長距離,檢修好麻煩,所以最多只會響千零公里範圍內使用,運啲有時限嘅貨物
又係

所以,HST式雙頭推拉,加200無動力棚車,有其價值

引用:
原帖由 2020biden53 於 2021-1-19 08:57 AM 發表

又係

所以,HST式雙頭推拉,加200無動力棚車,有其價值
HST式而家唔興啦,而且咁遠距離唔駛換機車?

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]