• 瀏覽: 6,017
  • 回覆: 46
  • 追帖: 5
最近老虎買了幾件家電,即熱水龍頭,兩頭電磁爐,烤爐。。件都過3000w,因此電制跳了幾次。想揾電工師傅重新拖電。但師傅話電箱好舊。買唔到對應的東西。。雖然我完全唔明要買咩。。所以上來請教各位師兄。睇下有無師兄見多識廣,有辦法搞到。

圖片係我家中電箱,師傅話太舊要更新。。。叫我幚手買。。。買麽我都唔知。專業的揾唔到叫我完全唔知的人買。。

引用:
原帖由 goodmap 於 2021-1-19 01:12 PM 發表

最近老虎買了幾件家電,即熱水龍頭,兩頭電磁爐,烤爐。。件都過3000w,因此電制跳了幾次。想揾電工師傅重新拖電。但師傅話電箱好舊。買唔到對應的東西。。雖然我完全唔明要買咩。。所以上來請教各位師兄。睇下有無師兄見多識廣,有辦法搞到。
圖片係我家中電箱,師傅話太舊要更新。。。叫我幚手買。。。買麽我都唔知。專業的揾唔到叫我完全唔知的人買。。
找個另一個A牌電工

這個世界沒有膠神,生活變得沒有快樂。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 goodmap 於 2021-1-19 01:12 PM 發表

電器行批發話呢個牌子菲士己經冇得賣,要自己週圍搵,仲叫去鴨記搵,卒之成個換另一牌子。
電燈師傅應該唔會同你搵,一係出去自己試下週圍問。

師兄,你全屋得50A電,即是11,000W。 3 件 3000W已是9000W,其他電器唔駛用? 仲有換左電箱都未必得,電線唔夠粗就要重新拉過,好大工程。

總供電得50A, 好舊既樓宇?

龍如無摺埋到,唔知就唔好亂講,龍如暫停營業咋,今日仲有人聽電話和講解

引用:
原帖由 goodmap 於 2021-1-19 12:12 PM 發表

舊?
三零菲士
師父無講出口成個電箱換
電線有事又會講到電箱?
有無度下電線絕緣度?

萬一真系菲士己老化要換
又不是完全無得整
師父吳識電箱改裝用其他菲士
有3位4位制箱加在電箱旁己可用到其他牌子菲士

http://h50178.www5.hp.com/support/EM921PA/solve/112920.html?jumpid=reg_R1002_TWZH
http://h50178.www5.hp.com/support/D8150A/faqs/54626.html
藥師佛咒 對抗武肺
http://bit.ly/38Fuijs
http://bit.ly/2TXhW1O
不論什麼人,只要不是敵對分子,不
是惡意攻擊,允許大家講話,講錯了也不
要緊。各級領導人員,有責任聽別人的話。
毛語錄 139頁
引用:
原帖由 中國香港001 於 2021-1-19 01:31 PM 發表

電器行批發話呢個牌子菲士己經冇得賣,要自己週圍搵,仲叫去鴨記搵,卒之成個換另一牌子。
電燈師傅應該唔會同你搵,一係出去自己試下週圍問。
多謝師兄,但我對電係零知識。連買麽都唔知,出去揾同大海撈針無分別,其實呢個電工師傅係朋友的朋友。有幚手揾但揾唔到。

引用:
原帖由 alvinw8 於 2021-1-19 01:32 PM 發表

師兄,你全屋得50A電,即是11,000W。 3 件 3000W已是9000W,其他電器唔駛用? 仲有換左電箱都未必得,電線唔夠粗就要重新拉過,好大工程。
呢個係理論上的計算方法,但實際情況邊會有機會全家所有用電產品一起開。。。換作係師兄你都不會啦。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 韓風黃色神童 於 2021-1-19 01:33 PM 發表

總供電得50A, 好舊既樓宇?
係,好舊,30幾年樓。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 powerantivirus 於 2021-1-19 02:00 PM 發表

舊?
三零菲士
師父無講出口成個電箱換
電線有事又會講到電箱?
有無度下電線絕緣度?

萬一真系菲士己老化要換
又不是完全無得整
師父吳識電箱改裝用其他菲士
有3位4位制箱加在電箱旁己可用到其他牌子菲士
我完全唔識,頭都痕,🐯淨係識得買大火數電器,話唔會理電方面問題,話呢樣野係我應該考慮的事情。。。我又唔識。

兩個問題,
第一個係電箱總制50A唔足以應付現有電器既負荷。
第二個問題電箱內既電氣元件要整套配合安裝使用既,就樓主目前情況如果要加/改裝就不如係解決到問題一之後成個電箱換,因為花時間人工去搵現時適合既成本會大於直接更換,除非樓主自己影相去搵,搵齊先搵人裝。

回覆 引用 TOP

其實,很多舊樓都是50A,60A
如三房or 以下,人不多,夠用有餘
分別是人地煮食和浴室爐都是氣體,不用電

回覆 引用 TOP

咁大用電量嘅電器要用粗電線先安全。好似話4mm平方。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 goodmap 於 2021-1-19 03:26 PM 發表

我完全唔識,頭都痕,🐯淨係識得買大火數電器,話唔會理電方面問題,話呢樣野係我應該考慮的事情。。。我又唔識。
你唔識好正常

但你朋友個朋友若果有A牌就應該識點整

最怕佢無牌

這個世界沒有膠神,生活變得沒有快樂。
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]