• 瀏覽: 2,002
  • 回覆: 22
請問各位

買2個單頭@400 (total $800)
同1個2頭 (around $3,000-$4,000)

其實係咪2個單頭好呢???有冇分別???

熱賣及精選
好過人喜歡,2個獨立有好處,彈性大啲其中一個壞都唔仲有另一個用。
另外(大多數情況下)唔使 share 輸出。

不過2個爐多數唔夠一個爐個樣靚仔。

我自己用一個雙頭電磁爐。

會唔會考慮電磁爐?
因為能源效益電磁爐高過電陶爐。

引用:
原帖由 yifeifei2 於 2021-1-20 04:37 PM 發表

好過人喜歡,2個獨立有好處,彈性大啲其中一個壞都唔仲有另一個用。
另外(大多數情況下)唔使 share 輸出。

不過2個爐多數唔夠一個爐個樣靚仔。

我自己用一個雙頭電磁爐。

會唔會考慮電磁爐?
因為能源效益電磁爐高過電陶爐。
多謝..........屋企唔係大廚........簡單煮食煲下湯only......
電磁爐好似限制較多 (e.g. 煲既質地) 所以唔會揀

2個爐係靚仔..........但貴好多........

另外(大多數情況下)唔使 share 輸出<===拖板!!!???

電陶爐用過一次,佢d熱力係會令物件着火,我現已轉用雙頭電磁爐,你上utube睇下,之前都有片講解過,用要特別小心。如果想平D, 可以睇下pacific 個牌字,我買比租客用,雙頭大概都係2仟多,平靚正。

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2021-1-20 04:38 PM 發表

多謝..........屋企唔係大廚........簡單煮食煲下湯only......
電磁爐好似限制較多 (e.g. 煲既質地) 所以唔會揀

2個爐係靚仔..........但貴好多........

另外(大多數情況下)唔使 share 輸出<===拖板!!!???
一個雙頭爐,如果同時開,好多時都唔可以雙頭同時最高輸出。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 idomybest 於 2021-1-20 04:51 PM 發表

電陶爐用過一次,佢d熱力係會令物件着火,我現已轉用雙頭電磁爐,你上utube睇下,之前都有片講解過,用要特別小心。如果想平D, 可以睇下pacific 個牌字,我買比租客用,雙頭大概都係2仟多,平靚正。
謝謝, 我有search過下

電陶爐係熱d (發熱線etc原理呀ma), 唔係可以調較咩???
上網睇..........電磁爐要鐵+if 個煲太大話又傳唔到wor

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2021-1-20 04:53 PM 發表

謝謝, 我有search過下

電陶爐係熱d (發熱線etc原理呀ma), 唔係可以調較咩???
上網睇..........電磁爐要鐵+if 個煲太大話又傳唔到wor
「個煲太大話又傳唔到wor」

你嗰個係酒樓嗰啲商用大湯煲?

同意,電磁爐係比較「揀」煲嘅,我以前試過買過一個平價煲,係煲唔滾。
但宜家好多美阿、水牛牌,嗰啲香港牌子都好得,如果係孖人,膳魔師嗰啲直情非常好用添。

其實上面講得啱,電陶係用熱傳去個煲到,一來好熱危險,尤其熄火之後攞走個煲,好嚦易唔覺意辣親。2來個廚房會比較電磁爐熱。

引用:
原帖由 yifeifei2 於 2021-1-20 05:07 PM 發表

「個煲太大話又傳唔到wor」

你嗰個係酒樓嗰啲商用大湯煲?

同意,電磁爐係比較「揀」煲嘅,我以前試過買過一個平價煲,係煲唔滾。
但宜家好多美阿、水牛牌,嗰啲香港牌子都好得,如果係孖人,膳魔師嗰啲直情非常好用添。

其實上面講得啱,電陶係用熱傳去個煲到,一來好熱危險,尤其熄火之後攞走個煲,好嚦易唔覺意辣親。2來個廚房會比較電磁爐熱。
謝謝

咁買左個爐, 本身d煲唔岩用咪又要換煲
所以咪想簡單d姐

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2021-1-20 05:09 PM 發表

謝謝

咁買左個爐, 本身d煲唔岩用咪又要換煲
所以咪想簡單d姐
買煲嗰陣,帶一鬼磁石,攝雪櫃門嗰啲都得。
個煲底攝到鬼磁石就得。

或者好多大牌子都有註明可唔可以用電磁爐都得。

引用:
原帖由 yifeifei2 於 2021-1-20 05:14 PM 發表

買煲嗰陣,帶一鬼磁石,攝雪櫃門嗰啲都得。
個煲底攝到鬼磁石就得。

或者好多大牌子都有註明可唔可以用電磁爐都得。
明白
咁屋企本身有煲.........唔想就個爐去買過

回覆 引用 TOP

藥師佛咒 對抗武肺
http://bit.ly/38Fuijs
http://bit.ly/2TXhW1O
不論什麼人,只要不是敵對分子,不
是惡意攻擊,允許大家講話,講錯了也不
要緊。各級領導人員,有責任聽別人的話。
毛語錄 139頁
買過一個雙頭, 左邊電磁, 右邊電陶, 用左年幾就壞,甘ge設計就最好,不過名牌都吾會有甘設計
一般孖頭都係兩個電磁爐

回覆 引用 TOP

個人用開電陶,唔會用電磁,因為要限定用番電磁爐具。電陶爐乜都用到。一個伊瑪牌3百幾蚊保用2年,我用左3年幾壞就扔,整條毛。至於有人話危險。。。其實廚房真係好危險。。無乜必要都唔應該入去,最好有人煮埋,又有人洗埋碗

引用:
原帖由 中秋綠色的留言 於 2021-1-20 06:53 PM 發表

個人用開電陶,唔會用電磁,因為要限定用番電磁爐具。電陶爐乜都用到。一個伊瑪牌3百幾蚊保用2年,我用左3年幾壞就扔,整條毛。至於有人話危險。。。其實廚房真係好危險。。無乜必要都唔應該入去,最好有人煮埋,又有人洗埋碗
君子動口不動手,是故君子遠庖廚也

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2021-1-20 04:25 PM 發表

請問各位

買2個單頭@400 (total $800)
同1個2頭 (around $3,000-$4,000)

其實係咪2個單頭好呢???有冇分別???
買個雙頭爐,一邊電陶爐一邊電磁爐,十年前已經有

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]