• 瀏覽: 5,419
  • 回覆: 68
  • 追帖: 2
因為預早一星期前訂位都訂唔到我心目中想食果3間鐵板燒(原來香港咁多人鍾意鐵板燒 ),咁唯有試間冷門又未食過嘅餐廳
疫情下吃鐵板燒要隔住防疫膠板

前菜是もずく酢,醋汁浸著的水雲,我就好鍾意食但有啲人會唔喜歡水雲滑潺潺嘅口感
另外果塊米餅上面加啲wasabi章魚就普通

刺身望落唔吸引,食落只算還可以,鮮度真係有啲扣分(因為佢收的價位不便宜,呢個貨色我覺唔合格)

有西湯飲既鐵板燒,飲落又幾好味

由海鮮開始,先吃銀鱈魚,食材唔係最好嘅狀態(如果呢個餐幾百蚊一個人我唔會咁高要求但佢收1千6百幾一個人未計加一就當然有較高期望),我吃到很微弱嘅腥味(真的很少很少但都係食到)唔怪之得佢擺定兜沙律醬,我真係要點啲醬先食得晒
而且食完全部食物覺得呢度既師傅下調味比較重手(佢都冇問客人意見就落得幾多黑椒)

南非鮑魚。。。其實我食鐵板燒喜歡傳統果款就咁擺係我面前的碟,唔駛扮西餐整咁多裝飾

呢樣就新鮮,鮑魚煎緊果時仲郁緊
但都係果句,個廚調味唔太夾我口味,還有佢嘅鐵板燒的煮功在掌握火喉方面未到最好

西班牙紅蝦,蝦鬚煎到脆卜卜可以食埋

呢個就唔錯,西班牙紅蝦呢,材料本身已經好鮮味

未完待續。。。

一家人是無價的。搵到。駛到。食到。身體好。年年好。
食完海鮮就食個柚子雪葩清下味蕾

飛驒牛柳,伴碟的蒜片某程度反映出鐵板燒師傅的煮功。。。我覺差一點火喉囉
反而我幾鍾意佢有啲鹽昆布伴碟,我本身好鍾意食昆布(仲有紫菜)

睇返舊牛肉,飛驒牛本身又係靚食材,正常發揮之下唔會令人失望

最後到主食,點解會揀西班牙紅蝦呢個餐?因為唔駛食鐵板炒飯而可以有啲新意食呢個紅蝦膏鐵板烏冬,師傅將紅蝦頭的蝦膏做成醬汁

碟大烏冬少

有蝦膏加落去增加鮮味,不過蝦膏唔多醬少就只可整到一少箸烏冬

紅蝦味噌湯

生果

引用:
原帖由 粉紅豬小妹 於 2021-1-20 06:02 PM 發表

因為預早一星期前訂位都訂唔到我心目中想食果3間鐵板燒(原來香港咁多人鍾意鐵板燒 ),咁唯有試間冷門又未食過嘅餐廳
疫情下吃鐵板燒要隔住防疫膠板

未完待續。。。
好靚,可否 PM 我?

有時啲人訂位冇去,有時有雞執架

引用:
原帖由 apple_green 於 2021-1-20 06:05 PM 發表

好靚,可否 PM 我?
Pm你但我覺得呢間係視覺效果勝過味道,不過食開果啲如覺得冇新意又可以試試呢間 但訂檯時你最好講定要試晚市果款full set鐵板餐
我果日去到見到得午市餐牌,問服務員可唔可以供應晚市果個full set,好彩有供應但我都有啲啲擔心佢食材準備不充足,始終由12月初停左晚市堂食都一個月有多

引用:
原帖由 粉紅豬小妹 於 2021-1-20 06:26 PM 發表

Pm你但我覺得呢間係視覺效果勝過味道,不過食開果啲如覺得冇新意又可以試試呢間 但訂檯時你最好講定要試晚市果款full set鐵板餐
我果日去到見到得午市餐牌,問服務員可唔可以供應晚市果個full set,好彩有供應但我都有啲啲擔心佢食材準備不充足,始終由12月初停左晚市堂食都一個月有多
謝謝,不過目前冇晚市 😔

引用:
原帖由 LEE1989 於 2021-1-20 06:12 PM 發表

有時啲人訂位冇去,有時有雞執架
係呀,我打電話去訂心目中想食既鐵板燒餐廳時佢哋服務員都有講可以幫我留候補位 不過我一連打電話打左去三間唔同鐵板燒想訂一星期後的星期日都話滿座之後。。。我決定挑戰新餐廳

引用:
原帖由 粉紅豬小妹 於 2021-1-20 06:31 PM 發表

係呀,我打電話去訂心目中想食既鐵板燒餐廳時佢哋服務員都有講可以幫我留候補位 不過我一連打電話打左去三間唔同鐵板燒想訂一星期後的星期日都話滿座之後。。。我決定挑戰新餐廳
唔怪得啦,星期日

引用:
原帖由 apple_green 於 2021-1-20 06:28 PM 發表

謝謝,不過目前冇晚市 😔
我果日星期日午市吃的 依家好多餐廳午市都會供應晚市菜式(不過訂位時最好問定)

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 LEE1989 於 2021-1-20 06:32 PM 發表

唔怪得啦,星期日
仲要鐵板燒檯其實坐得唔多人
又要兩個人坐好隔開一定位置再坐兩個人
餐廳位置少左好多

回覆 引用 TOP

人少少仲好

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 粉紅豬小妹 於 2021-1-20 06:02 PM 發表

食完海鮮就食個柚子雪葩清下味蕾
果然係揀到冇可再揀的店😔 以1600計, 真有點強差人意😔  鐵板炒烏冬都諗到, 應同炒飯所出的香氣差好遠😔

想試個紅蝦意粉,俾到驚喜你嗎?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 miumiutravel 於 2021-1-20 07:16 PM 發表

果然係揀到冇可再揀的店😔 以1600計, 真有點強差人意😔  鐵板炒烏冬都諗到, 應同炒飯所出的香氣差好遠😔
烏冬其實唔錯係份量少啲
食鐵板燒多數食炒飯,有時都想試試新意思

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]