• 瀏覽: 2,049
  • 回覆: 22
有去過工作過的或者都知該公司文化,我有個朋友係該公司工作過,由簽類似賣身契的合約開始,見到佢每日好勤力返工,好似冇放過假咁,仲要成日比公司亂編假,搞到人間蒸發咁,冇曬朋友,唔明點解佢會接受到,仲肯留係間公司度做,簡直浪費左青春,都唔知點幫佢!

熱賣及精選
持續分享經歷

回覆 引用 TOP

人地呢啲叫做敬業樂業。

回覆 引用 TOP

開名啦!

引用:
原帖由 雨中強勁的天才 於 2021-1-21 07:15 AM 發表

開名啦!
開名x2

引用:
原帖由 1357246 於 2021-1-21 04:51 AM 發表

有去過工作過的或者都知該公司文化,我有個朋友係該公司工作過,由簽類似賣身契的合約開始,見到佢每日好勤力返工,好似冇放過假咁,仲要成日比公司亂編假,搞到人間蒸發咁,冇曬朋友,唔明點解佢會接受到,仲肯留係間公司度做,簡直浪費左青春,都唔知點幫佢!
辭職啦仲忍!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 diners2006 於 2021-1-21 08:51 AM 發表

開名x2
開名會被封,到時就睇唔到啦,都系間名聲差的保安公司
分享下朋友做的保安公司問題,由於公司管理唔系直接面向員工,大多數員工系外派出去為某些公司辦事,就系咁呢間外判公司出左名的壓窄員工,因為咁剛入職員工流失率高,老臣子脾氣差又唔多願做野,試想下對其他同事的影響會幾大,下期繼續分享

我覺得你似係老作嘅多囉,邊會似賣身契嘅合作呀,而且保安公司一定會跟足勞工處法例規定每個星期都會安排員工休息一日,而且編假係無可能亂編呀,個個都係輪流放,係有時啲同事突然返唔到工要搵人臨時替更先會亂咋

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 1357246 於 2021-1-23 04:38 發表

開名會被封,到時就睇唔到啦,都系間名聲差的保安公司
分享下朋友做的保安公司問題,由於公司管理唔系直接面向員工,大多數員工系外派出去為某些公司辦事,就系咁呢間外判公司出左名的壓窄員工,因為咁剛入職員工流失率高,老臣子脾氣差又唔多願做野,試想下對其他同事的影響會幾大,下期繼續分享
你咪係到老作啦!

一日藍絲 終身藍絲

回覆 引用 TOP

做得保安嘅都係嗰啲老弱殘兵一族具多嘞,佢哋冇咩bargaining power,又再加上疫情失業率高企,多增咗人去應徵保安...因此唯有啞忍,逆來順受囉。

回覆 引用 TOP

咁差,仲做!?

回覆 引用 TOP

我有時諗做保安係男人最無可耐何的一份工作了。無人想俾人叫食蕉的

我係陳大文

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 1357246 於 2021-1-21 04:51 AM 發表

叫佢轉工喇!沒有最衰只有更衰嘅公司/上司唔止一間/一個,係需要有人發聲!好似老電肥馬咁,連病人都唔放過,老臣子E女士病到七彩,肥馬仲成日「問候」E女士幾時resign,冇人性!

回覆 引用 TOP

許多人都只為生存,明知被苛待都無可奈何。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]