• 瀏覽: 580
  • 回覆: 8
  • 追帖: 2
今日老虎 WFH,佢話想食舊時印印的黃姜飯,吓!唔識喎!不過佢話食,嘛試下囉!

林料

香茅,五蚊二支,用一支
檸檬葉,屋企有
難扒,屋企有
黃姜粉,印印留低,宜隻印印話好食,我地食過佢整的,真係好好食

切碎檸檬葉同香茅備用

鳮扒去鳮皮油脂,用姜,胡椒粉,鹽,糖醃半粒鈡備用

煲水掟香茅檸檬葉去煮滾

加米,最好印度米,硬身,我無,用屋企米,煮完會軟好多,無咁正

加一茶匙黃姜粉

煮至六成熟轉加鳮肉碟去蒸

蒸 18 分鈡,搞掂

老虎話好食,但仲差印印少少

本无心做英雄,都只不过一场空
引用:
原帖由 horse2014 於 2021-1-21 12:55 PM 發表

今日老虎 WFH,佢話想食舊時印印的黃姜飯,吓!唔識喎!不過佢話食,嘛試下囉!

有時未必要一模一樣至好,都要就番D本地口味,好似以前食正宗越南菜,D香草味應該係當地人先頂得住。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 horse2014 於 2021-1-21 12:55 PM 發表

林料
香茅,五蚊二支,用一支
檸檬葉,屋企有
難扒,屋企有
黃姜粉,印印留低,宜隻印印話好食,我地食過佢整的,真係好好食

切碎檸檬葉同香茅備用
鳮扒去鳮皮油脂,用姜,胡椒粉,鹽,糖醃半粒鈡備用
煲水掟香茅檸檬葉去煮滾
12023127 ...
我都中意食但家人唔中意!

回覆 引用 TOP

引用:

落埋椰漿可能仲正

引用:
原帖由 山邊變態的留言 於 2021-1-21 01:19 PM 發表

落埋椰漿可能仲正
老虎唔食椰子的!

引用:
原帖由 horse2014 於 2021-1-21 01:28 PM 發表

老虎唔食椰子的!
椰子唔開心

回覆 引用 TOP

引用:

正,幾時帶在下一起品嘗品嘗。😛

順應天命而盡力為 ,凡事做人不問良心莫問鬼神 ,
只要努力定能找到自己的一片天空

我們的煩惱本空,罪業本無自性,識心寂滅,沒有妄想動念處,就是正覺,就是佛道。
如果能夠保持一顆平實不亂的真心,佛性當下就會開顯。
引用:
原帖由 mickyhon 於 2021-1-21 01:35 PM 發表

正,幾時帶在下一起品嘗品嘗。😛
印印跟先母學廚十幾年,盡得先母秘笈,佢個人亦中意煮野,有一次叫佢煮下印尼野,佢就搞個黃姜飯,食到老虎成日想食。印印宜家俾我細妺接收左,我細妺又係極度中意煮野,二個一拍即合,除非我去細妺度食飯,否則就無機會再食佢 D 野了

引用:
原帖由 horse2014 於 2021-1-21 02:10 PM 發表

印印跟先母學廚十幾年,盡得先母秘笈,佢個人亦中意煮野,有一次叫佢煮下印尼野,佢就搞個黃姜飯,食到老虎成日想食。印印宜家俾我細妺接收左,我細妺又係極度中意煮野,二個一拍即合,除非我去細妺度食飯,否則就無機會再食佢 D 野了
🤣

順應天命而盡力為 ,凡事做人不問良心莫問鬼神 ,
只要努力定能找到自己的一片天空

我們的煩惱本空,罪業本無自性,識心寂滅,沒有妄想動念處,就是正覺,就是佛道。
如果能夠保持一顆平實不亂的真心,佛性當下就會開顯。

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]