• 瀏覽: 12,847
  • 回覆: 102
  • 追帖: 1
家下做導遊真係好慘,冇工開政府又闊佬懶理,要撐住呀

HK01報道:
現年37歲、入行當本地導遊近20年的許先生說,去年一月帶最後一個訪港團後,一直停工至今,過去一年做過待應、保安員、裝修等替工,收入大減仍要供樓,但他仍在等一個機會:「我係鐘意做本行,我會繼續撐住等機會。」

許先生說,去年一月帶「最後一團」後,本以為當時疫情很快便過,但其後情況越見嚴峻,待了一個月後感到「唔對路」,向朋友打探後到茶餐廳當替工,每月有約千元收入「捱日子」,其後因早已「落訂」購入自住公屋,花盡積蓄支付首期後,決定當散工供樓,等待重操故業,「正式買賣嗰日,我用盡所有錢竟發現爭3000幾蚊律師費唔夠俾,我嗰刻真係好灰心,咁大個人爭幾千蚊拎唔到出黎,要問人借錢。」

他其後考到保安牌當通宵替更保安員、亦做過三星期裝修工等,每月有約4000至7000元收入,慨歎生活難捱,「以前無事時,有過兩萬收入,同太太兩個人,公一份婆一份,鐘意食乜就食乜,而家返替工,晚間外賣都唔敢買,計過度過,只敢食杯麵,連埋搭車返工,一日只係花廿幾三十蚊。」

他又說,本身愛儲足球員球衣及「賭馬仔」,現在都已放下,「以前賭一賭都過千,而家街都唔敢出,波衫?望下電話當買咗,望望下就得啦。」他笑言仍未需要出售珍藏球衣「賣家當」,已感安慰。

許先生坦然,過去一年「有很多感受」,「有時我會諗,如果我係已經近退休、60幾歲,我翻唔到身做待應、做保安都難,望住同行師兄幾十歲先咁,瘟疫下被時代巨輪提早淘汰,好難捱。」

他說,自己17歲已入行當導遊,對行業仍有憧憬,認為會有「康復」一日,因此會以散工「吊命」等待機會,「有時我諗,得300蚊一日做餐廳散工,為乜?我係鐘意做本行,我會繼續撐住等機會。」

生活逼人,許先生斷言不想覓全職工作,「如果做全職要一個月通知,但我想以最快時間做返導遊,連今年導遊牌都係第一時間去續期,無團帶好多人都無續啦!」「無工開都要俾550蚊續牌,你話都幾有趣,政府應該幫下手啦!」

https://www.hk01.com/社會新聞/576647/失業之城-資深導遊無工開續供樓-炒散-捱杯麵度日-撐住等復工

大家一樣了. 除了超市, 網購等行業好好, 其他行業都是不景, 大家都要捱

引用:
原帖由 永治 於 2021-1-21 01:18 PM 發表

HK01報道:
現年37歲、入行當本地導遊近20年的許先生說,去年一月帶最後一個訪港團後,一直停工至今,過去一年做過待應、保安員、裝修等替工,收入大減仍要供樓,但他仍在等一個機會:「我係鐘意做本行,我會繼續撐住等機會。」

許先生說,去年一月帶「最後一團」後,本以為當時疫情很快便過,但其後情況越見嚴峻,待了一個月後 ...
以前兩公婆月入過兩萬,要供樓,賭一賭馬仔都一千,又鍾意食乜就食乜,佢哋啲錢好㩒洗

冇嘢喇。。。原來講緊淨係自己嗰份

引用:
原帖由 永治 於 2021-1-21 01:18 PM 發表

HK01報道:

許先生說,去年一月帶「最後一團」後,本以為當時疫情很快便過,但其後情況越見嚴峻,待了一個月後 ...
唔准驕傲,攬炒先啱啱開始

好多呢類人,持貨力好薄,個樓市跌多10%,好多人即放盤!到時人踩人

回覆 引用 TOP

事主都好有趣!
續牌同你有無工開有乜撚野關係!?
好景時收多貼士有無報足稅?

穿起西裝不會變高層;返了教會不會變好人!
引用:

HK01報道:

帽事,老婆大把私己。

回覆 引用 TOP

咁多時間點解唔煑公仔麵,要食貴啲份量少啲嘅杯麵?

引用:
原帖由 山邊變態的留言 於 2021-1-21 06:12 PM 發表

以前兩公婆月入過兩萬,要供樓,賭一賭馬仔都一千,又鍾意食乜就食乜,佢哋啲錢好㩒洗

冇嘢喇。。。原來講緊淨係自己嗰份
無理由要求人哋知你啲咩……你屙屎都同埋人哋申報?佢肯接受訪問及站在同壹趨向說話已經唔話得。人哋導遊嚟咋!有圖唔係當假嘛?

靈魂是一個意念

萬般皆下品,唯有讀書高
300元一日餐廳散工?邊間?重作

引用:
原帖由 ttkwan 於 2021-1-21 06:51 PM 發表

無理由要求人哋知你啲咩……你屙屎都同埋人哋申報?佢肯接受訪問及站在同壹趨向說話已經唔話得。人哋導遊嚟咋!有圖唔係當假嘛?
睇清楚講咩先啦,我前面以為佢兩公婆加埋2萬入息,後面加番句,知道係我睇錯喇,我知道佢係講佢自己一份2萬,未計佢老婆。
係咪要刪留言謝罪啊?!

37歲入行20年

引用:
原帖由 fb8847497 於 2021-1-21 06:04 PM 發表

大家一樣了. 除了超市, 網購等行業好好, 其他行業都是不景, 大家都要捱
但係呢個濕九正苦都照派錢俾超市同保安,應救吾救,亂咁晒錢,真係不知民間疾苦,吾死都無尻用呀

引用:

HK01報道:

努力

回覆 引用 TOP

如果佢轉行寫電腦程式,包佢即刻找到工

從來沒有一個時代的人像現代人那樣認為物質享受是幸福的前提; 沒有任何一個時代的人像現代人那樣吧唯利是圖當做是天經地義的。沒有任何一個時代的人像現代人那樣過於注重物欲的滿足而過少關注靈魂。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]